ponedjeljak, 20. svibnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

18 C°

LIJEK U LAGUNI

U ninskoj klinici na otvorenom 180 pacijenata iz cijele Hrvatske

Autor: Nikolina Lucić

13.07.2023. 13:38
U ninskoj klinici na otvorenom 180 pacijenata iz cijele Hrvatske

Foto: Luka Jeličić»Prijatelji po blatu« svako se ljeto susreću na Kraljičinoj plaži i uživaju u blagodatima nadaleko poznatog ninskog ljekovitog blata, čija su terapeutska svojstva otkrivena još za vrijeme Rimljana. Na najpoznatijoj ninskoj plaži svako ljeto se još od 80-ih provodi stručna terapija peloidom pod nadzorom stručnjaka, za koju nam svi pacijenti s kojima smo pričali kazuju da je bogomdana i bolja od svih lijekova i injekcija.


Nin je pri Akademiji medicinskih znanosti u Zagrebu još 1960. godine upisan kao klimatsko i talasoterapijsko lječilišno tj. jedinstveno mjesto i nalazište morskog peloida u Sjevernoj Dalmaciji s ljetnom klinikom na otvorenom, koju svake godine posjećuju pacijenti iz cijele Hrvatske.


Lokalitet peloida – blata nalazi se usred Ninske lagune u blizini najdulje pješčane plaže u Hrvatskoj, poznate Kraljičine plaže. Nalazište je smješteno u prirodnoj oazi plitkih, dugih i pješčanih obala, daleko od industrijskih zona, odvojenih od izravnog prometa i većih cestovnih pravaca.


Čudotvorno blato
Upravo među prirodnim bogatstvima kojima Nin obiluje jedno je od najvrjednijih ljekovito blato koje liječi i pomaže pacijentima s mnogim reumatskim i kožnim oboljenjima. Svake godine početkom srpnja kreće organizirana ljetna terapija s peloidom na lokalitetu ninskog blata predvođena medicinskim osobljem iz Opće bolnice Zadar i traje do 31. kolovoza.Fizioterapeutkinja Silvana Mumelaš i medicinska sestra Nikolina Goluža svakog dana rade s pacijentima od kojih neki imaju i višedesetljetno iskustvo korištenja blata. U opuštenoj i ležernoj atmosferi pacijentima se pomaže olakšati bolove. Oni koji su na terapiju došli uz pomoć štaka, hvale nam se, već nakon nekoliko dana terapije hodaju samostalno. Od Međimurja, Zagreba, Vukovara i Duge Rese, preko Zadra i cijele Dalmacije, pacijenata, njih oko 180, ima iz cijele Lijepe Naše.


Djelotvornost ninskog blata provjerili su deseci tisuća ljudi koji, u organizaciji i uz nadzor OB Zadar, već četiri desetljeća blato koriste za liječenje raznih tegoba kao što su reumatske bolesti, deformacija kralježnice, problemi lokomotornog sustava, ženska neplodnost i razna kožna oboljenja.


– Nakon 20 dana terapije pacijenti osjećaju ogromno olakšanje, koje nastupa već nakon par dana redovite terapije, kaže Silvana, dok gospođa Višnja, jedna od pacijentica. kaže kako blato pravo čudotvorno djeluje na njezinu kostobolju.


– Pet me godina fizijatrica nagovarala da dođem na blato, a ja nisam vjerovala u njegove ljekovite moći. Sada već pet godina dolazim na terapiju koja je čudotvorna. To je savršenstvo, ne idem zimi na injekcije, jer je efekt blata dugotrajan. Uz pravilno izvođenje vježbi, čovjek može slobodno živjeti bez boli, ističe Višnja, a Ismael dodaje kako je počeo dolaziti radi supruge, a i njegove su sestre prije posjećivale »blatni raj«.– Svaki dan iz Zadra putujemo u Nin. Tu se družimo, smijemo i usput liječimo, rekao nam je Ismael.


Lijek za dušu i tijelo


Gospođa Vinka nakon operacije lumbalnog dijela kralježnice, a i zbog išijasa i polineuropatije živaca dolazi na terapiju, jer kaže, lakše izdrži zimu.


– Od 2016. godine redoviti sam gost Kraljičine plaže, jedino dvije pandemijske godine nisam bila u mogućnosti doći, govori Vinka, dok fizioterapeutkinja Silvana objašnjava kako se blato na tijelo nanosi na leđa, osim oko bubrega, kao što se ne nanosi niti oko srca, štitnjače, zapešća, unutarnje strane lakta i stražnje strane koljena.


– Pulsu trebamo osigurati slobodan put, jer blato svojim stezanjem može nepovoljno utjecati na protok krvi, što je naročito opasno za tlak i normalan ritam srca. Žene mogu blato mazati po cijelom trbuhu i naročito oko jajnika, jer se peloidna terapija koristila i za liječenje neplodnosti, što je sada, nažalost, zaboravljeno i zamijenjeno hormonskom terapijom, govori Silvana ii dodaje kako je blato dobro za sve zglobove, mišiće, kosti, psorijazu i probleme s aknama.


– Ima puno minerala, magnezija, natrija i kalcija, koji sudjeluju u izgradnji mišićno-koštanog sustava. Kod mišićno-koštanih oboljenja prevladavaju reumatoidni artritis, artroza i degenerativna oboljenja kralježnice. Peloidno je liječenje pogodno i kod postoperativnih pacijenata, kojima je ugrađen umjetan kuk ili imaju oštećenja koljena ili ramena, kao i kod ukočenja zglobova, nayglašava Silvana.Terapija, koja uobičajeno traje od deset do dvadeset dana, podrazumijeva oblaganje blatom, zatim sunčanje na pješčanoj plaži te ispiranje peloida u toplom moru.


Inače, ninsko blato se koristilo još u rimsko doba. O tome svjedoče tegule – okrugle cigle koje su u termama služile za prenošenje toplog zraka, a danas su pohranjene u Muzeju ninskih starina.


– Mi smo ovdje jedna velika »blatna obitelj«, jer OB Zadar od 80-ih godina redovito provodi terapije. Prirodna medicina još uvijek ima svoje čvrsto mjesto u modernoj medicinskoj struci, jer nekada najpoznatiji lijekovi i terapije jednostavno ne mogu pacijentu pomoći onako kako liječi priroda, zaključuje Silvana.


Prijateljstvo za sva vremena


Brankica iz Vukovara i Nada iz Duge Rese redovite su pacijentice peloidnog tretmana, koje su se prirodi okrenule zbog koštanih oboljenja. Gospođa Nada već 13 godina dolazi zbog osteoartritisa, zbog kojeg je bila teško pokretna.


– Preko zime sam sva ukočena, tako da na blato dođem sa štakom, no nakon nekoliko dana terapije već ju mogu odbaciti, oduševljeno govori Nada. Brankica kaže kako dolazi 12 godina zbog osteoartritisa i psorijatičnog artritisa na rukama. Rekorder »blatne« terapije je gospodin Joso, koji je skupio već 39 godina dolazaka, a jednu je propustio zbog ratnih neprilika. Ovaj krojač kune se u djelovanje ninskog blata i kaže kako dolazi ne samo zbog liječenja, već i zbog druženja.Nekima je žao što nisu počeli još prije dolaziti.


– Bila sam po raznim toplicama, bolnicama i terapijama, no ova je terapija bolja od svega što sam do sada probala. Niti jedna ambulanta ili bolnica po usluzi i ljubaznosti nije niti do koljena tretmanu i prijateljstvu koje tu imamo, ističe gospođa Mirjana iz Čakovca i dodaje kako je tek drugu godinu u Ninu.


Joso poseban naglasak stavlja upravo na prijateljstvo.


– To je jednako terapija za dušu i tijelo. Mi momci svaki dan bućamo, šalimo se i uživamo u ljepoti raljičine plaže. Ovdje se najbolje psihički odmorim, zato se i vraćam već skoro 40 godina. Uz čašicu rakije i dobro društvo sve je u životu lakše. Ništa ljepše nema nego biti u Ninu i uživati, zaključuje Joso.


Na kraju posjeta, sa šakama punim ninskih školjkica našim »blatarima« želimo dugo, toplo ljeto i puno zdravlja.