Nedjelja, 26. svibnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

24 C°

LOKALNI RAZVOJ

U LAG-u Mareta pripremaju natječaje za projekte ciljanih skupina

Autor: Goran Šimunov

20.02.2024. 16:43
U LAG-u Mareta pripremaju natječaje za projekte ciljanih skupina

Foto: LAG MARETALokalna akcijska grupa (LAG) Mareta, koja djeluje na području gradova Zadra i Nina te još pet općina, koja je krajem prosinca 2023. godine sklopila s Agencijom za plaćanje u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju (APPRRR) ugovor o sufinanciranju provedbe s ukupno odobrenih 1.577.956,33 eura, priprema se za raspisivanje javnih natječaja za dodjelu dijela ovog novca, a koji je sukladno unaprijed određenim intervencijama, namijenjen projektima ciljanih skupina.


Potpisivanje ugovora s APPRRR-om uslijedilo je nakon što je LAG-u Mareta Ministarstvo poljoprivrede odobrilo lokalnu razvojnu strategiju (LRS) za razdoblje 2023. – 2027. i to unutar Strateškog plana Zajedničke poljoprivredne politike.


Sanja Rukavina, voditeljica LAG-a Mareta, otkrila nam je kako je od ukupno dodijeljenog iznosa novca za tekuće troškove i animaciju namijenjeno 25 posto, a koja će se velikim dijelom provoditi na otocima. LAG Mareta obuhvaća 13 naseljenih otoka zadarskog arhipelaga.


Prva intervencija
– Ministarstvo poljoprivrede i APPRRR će zajedno s LAG-ovima sljedećeg mjeseca usuglasiti zajedničke smjernice za izradu natječajne dokumentacije i nakon toga će svaki pojedini LAG moći pripremati natječajnu dokumentaciju. LAG-a Mareta ima dvije intervencije, potpora projektima društvene i komunalne infrastrukture te jačanja ljudskih kapaciteta lokalne zajednice i potpora razvoju lokalnog poduzetništva. Svrha prve intervencije je daljnje unaprjeđenje komunalnog standarda, stvaranje uvjeta za unaprjeđenje uvjeta za organizirano provođenje slobodnog vremena svih generacija te pružanje potpore za održanje i povećanje gospodarskih aktivnosti kroz osiguranje uvjeta smještaja za radnike te rad s mladima. Ukupno je za ovu intervenciju namijenjeno 45,5 posto sredstava, a stručna služba LAG-a namjerava otvoriti dva natječaja u prvoj polovici 2024., jedan namijenjen za potporu školskih zadruga i jedan namijenjen za različite manje infrastrukturne projekte. Razlog tome je što je intervencija namijenjena ulaganju u opremu i izgradnju te se očekuje da će biti potrebno dulje vrijeme za realizaciju ovih projekata, kaže Rukavina te se osvrće i na drugu intervenciju za koju će njihov LAG raspisati natječaj.


– Svrha ove intervencije je pružiti potporu razvoju poljoprivredne proizvodnje, prerade, marketinga i promocije lokalno proizvedenih prehrambenih proizvoda te razvoju dopunskih djelatnosti na poljoprivrednim gospodarstvima. Ciljani korisnici su pravne i fizičke osobe privatnog prava, uključujući i poljoprivredna gospodarstva. Za realizaciju ove mjere namijenjeno je 25,5 posto sredstava, najavljuje voditeljica LAG-a Mareta te dodaje kako je četiri posto sredstava namijenjeno za realizaciju projekata suradnje koje provode dva ili više LAG-ova na svojim područjima, a teme projekata bit će vezane za mediteranski način života, održivi turizam, poljoprivredu i unaprjeđenje upravljanja privatnim šumama na području LAG-a, pri čemu se prvenstveno misli na šume na otocima Silbi i Olibu.


Odobrili 70 projekata


LAG Mareta je, pak, u razdoblju od 2014. – 2023. odobrio 70 projekata koji su u različitim fazama realizacije. Od toga se 13 projekata odnosi na one javnog sektora, a 57 je projekata poljoprivrednika, pretežno malih poljoprivrednika s ekonomskom veličinom poljoprivrednog gospodarstva do 7.999 eura.


Za prethodno razdoblje od 2014. – 2020. i međurazdoblje 2021. – 2022. LAG-u Mareta je bilo ukupno odobreno 1.589.772,42 eura. Od toga je za natječaje odobreno 1.254.251,59 eura, 48.970,47 eura za projekte suradnje te za tekuće troškove i animaciju 286.550,36 eura.


– U prošloj godini je od preostalog nam odobrenog novca proveden samo jedan natječaj koji je bio namijenjen razvoju opće društvene infrastrukture u svrhu podizanja kvalitete života stanovnika LAG-a, ukupne vrijednosti 56.817,85 eura. Upravni odbor LAG-a odobrio je sufinanciranje dvaju projekata koji su trenutačno u postupku ocjenjivanja u APPRRR-u te se očekuje njihovo skoro odobravanje, ističe Rukavina.


LAG Mareta je realizirao niz manjih projekata u suradnji s Gradom Ninom i Općinom Preko, Sajam proizvođača LAG-a Mareta u Ninu te Ugljanska i ninska smokvarica, s ciljem podizanja vidljivosti LAG-a na lokalnoj i regionalnoj razini te promocije malih proizvođača, udruga i lokalnih osobitosti, proizvoda od smokava, voćne rakije, lokalno proizvedenih kozmetičkih proizvoda i suvenira od maslinovog drveta.


Posebno se ističe nastup proizvođača s područja LAG-a Mareta u Beču 2019. na Božićnom sajmu jedne poslovne banke koji se organizira svake godine s ciljem promocije društvenog poduzetništva i promocije malih proizvođača. LAG Mareta je proveo jedan Erasmus projekt, Kreativne industrije u ruralnim područjima čiji je bio nositelj. Od 2020. sudjeluje u provedbi programa za zapošljavanje Zaželi te je proveo dva projekta Šjora za otok i Šjora za otok II putem kojih je pružao uslugu pomoći u kući starijim i nemoćnim osobama na području LAG-a s naglaskom na otoke i priobalna ruralna naselja. Očekuju nastavak i odobravanje projekta Šjora za otok II.