Petak, 6. prosinca 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

SRDELA FISH SNACK BAR

U Kalima otvoren Srdela fish snack bar: 'Mi mame smo im velika podrška...'

Autor: Vesna Benić

26.03.2024. 08:30
U Kalima otvoren Srdela fish snack bar: 'Mi mame smo im velika podrška...'

Foto: VESNA



U Kalima je otvoren Srdela fish snack bar. To je, kako se ističe, oaza posvećena tradiciji i morskim delicijama.




Na poziv Bruna Mišlova, načelnika Općine Kali, nazočili smo njegovom otvorenju na kojem je bio i veliki broj otočana.


– To je brend koji postoji na ovom prostoru već deset ili dvanaest godina. Zadnje tri godine, nažalost, prostor je bio zatvoren. Tri sezone smo bili bez ovoga restorana i ne treba uopće govoriti koliko je patila i gastronomska i turistička slika Kali zbog toga i mi smo kao Općina Kali pravnim manevrima uspjeli raskinuti ugovor s bivšim najmoprimcem i raspisati javni natječaj, kazao je Mišlov i dodao kako je sretan što se na natječaj javilo troje mladih poduzetnički nastrojenih ljudi, a posebno mu je drago što su se javili Kaljani, njegovi mještani, a ne neka tvrtka sa stranim vlasnikom.


Susret generacija


– Nitko ne može paziti ovaj prostor, koji je ustvari prostor Općine Kali, kao što mogu naši Kaljani i ovi mladi Lari Longin Lungić, David Gobin Pulja i Lovre Kolega Grgo koji su odlučili preuzeti prostor i prilagodoti ga potrebama našeg mjesta i općenito našeg otoka, kao i potražnji turista koji dolaze u Kali. S naše strane imaju podršku u svemu i ovim putem čestitam im još jedanput što su dobili na natječaju i želim im sreću u budućem radu, izjavio je načelnik Mišlov.




Uređenju prostora Srdela fish snacka pridonijeli su i roditelji, točnije majke Doris Longin, Danijela Gobin i Iris Kolega koje su se udružile, zasukale rukave i potrudile se urediti i vanjski dio vrta.


– Ja sam slobodna uvijek im pružiti podršku kako bi ovo uspjelo i zaživjelo jer Kalima treba ovakav jedan prostor i ponuda. Stvarno je predivna atmosfera, vidim da su svi opušteni i zadovoljni. Okusi naših riba su fenomenalni i svaka čast dečkima što se trude i što su napravili jednu posebnu priču jer naše mjesto Kali to i zaslužuje, rekla je Doris Longin dok je Iris Kolega dodala kako je i ona ponosna na sve dečke koje su uspjeli urediti općinski prostor i oživjeti ga nakon tri godine.




– Sretna i ponosna najprije zbog njihovog zajedništva. Oni su prijatelji od djetinjstva. Mi mame smo im velika podrška. Vjerujem da će vrijedno raditi i da će Kaljani biti ponosni na njih i na ponudu pretežno autohtonih jela. Uređeno je sve u stilu kako je bilo nekada i na to smo ponosni, da se čuva i naša tradicija. Mi smo selo ribara i mislim da je to za svih nas predivan događaj i predivno mjesto na kojem će se okupljati sve generacije, znači mladi, mi malo stariji i bake i djedovi i da će u ovom lokalu biti zajedništvo cijelog našeg mjesta Kali, a i mjesto u kojem će uživati i gosti, turisti. Kali se uz ribarstvo polako okreću i turizmu što mi je jako drago i mislim da je ovo jedan predivan projekt, izjavila je Iris Kolega koja vjeruje da će se tu susretati sve generacije posebno oni koje žele mir, tišinu, šum mora uz brodice koje su privezane tik uz Srdela fish snack što ga čini još posebnijim.


Foto: Vesna Benić


Riblje fešte i poezija


Lari Longin Lungić nam je kazao kako je prezadovoljan što su se javili na natječaj Općine Kali i uspjeli dobiti prostor.


– Kroz Srdela fish snack trudit ćemo se poboljšati gastronomsku ponudu u Kalima. Fokus nam je samo naša domaća riba. S obzirom na to da Kali već dugo to nisu imale u ponudi sad ćemo imati autohtona jela, odnosno našu frišku tradicionalnu ribu, kako bi se reklo odmah iz kaića na tavu. To nam je bio prvobitan plan i prije otvaranja ovoga lokala i nadam se da ćemo uspjeti u tome. Ono što nam je drago je to što imamo podršku svih sumještana, a i naše Općine Kali i ići ćemo naprijed koliko se može. U narednim danima bit danima bit će još puno događanja ne samo kao što je ovo otvorenje već ćemo osmisliti i razne programe tijekom turističke sezone, istaknuo je Longin i dodao kako će se organizirati razne riblje fešte pa i neka od kulturnih događanja u kojima će ugostiti npr. otočne pjesnike i glazbenike.


– Želja nam je da se svi promoviraju pa tako i neki kuhari koje ćemo ugostiti kao što nam je danas pomogao i poznati zadarski kuhar Renato Kraljev kojem zahvaljujem uime svih nas. On nam je mentor već neko vrijeme mi učimo od njega i idemo kod njega na tečajeve. Cilj nam je da se osjeti tradicija našeg mjesta Kali, najribarskijeg mjesta na Jadranu. Pozicija lokala je na odličnom mjestu u uvali Batalaža, idealno mjesto za pojesti i popiti čašu vina uz more i kaiće, pa mogao bih reći čak i romantično mjesto za zaljubljene, zaključio je Longin.