Petak, 12. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

27 C°

Prijevremeni izbori

U Kalima i Kukljici natječu se po tri kandidacijske liste

Autor: Marina Vlakić

03.04.2023. 10:43
U Kalima i Kukljici natječu se po tri kandidacijske liste

Foto: Arhiva ZLPrijevremeni izbori za članove općinskih vijeća u Kalima i Kukljici održat će se u nedjelju 16. travnja. Stranke koje se bore za nove mandate sastavile su kandidacijske liste, nakon čega su općinska izborna povjerenstva utvrdila koje su pravovaljane.


Za Općinsko vijeće u Kalima natječu se tri liste, koalicija HDZ-HSP, koalicija SDP-HSS te Nezavisna lista mladih. Nositelj koalicijske HDZ-ove liste bivši je načelnik Općine i potpredsjednik Općinskog vijeća, Marko Kolega.


Naime, HDZ je općinu Kali vodio nakon pobjede na izborima 2017. godine na kojima su porazili dotadašnjeg SDP-ova načelnika Duška Vidova. Kolega je tada Vidova pobijedio u drugom krugu s 52,20 posto glasova, dok je za Vidova glasovalo 45,72 posto mještana.
HDZ-ova lista u koaliciji s pravašima ima devet kandidata, pri čemu se podružnica potrudila na listu staviti i dovoljan broj žena kako bi poštovali tzv. žensku kvotu, odnosno izbjegli novčane kazne kakve je stranka zbog nekih općina dobila na zadnjim lokalnim izborima.


Nositelj SDP-ove liste je Duško Vidov, također bivši načelnik Općine Kali i donedavni predsjednik Općinskog vijeća koji se također potrudio na listu uvrstiti dovoljan broj kandidatkinja. Iako je riječ o glavnim političkim oponentima na lokalnoj i nacionalnoj sceni, Vidov je napomenuo kako su on i HDZ-ov Marko Kolega, zbog situacije u kojoj se našlo Općinsko vijeće, pokušali pomoći svojim iskustvom, međutim proglasili su ih koalicijom.


Najvažniji su problemi mještana


– Ovakve prozivke nemaju veze s istinom jer je riječ o komunalnim izborima i rješavanju problema mještana i tu nema politike. Ali načelnik Mišlov nije poštovao većinu u Općinskom vijeću, a kao mlad čovjek moraš nekoga poslušati jer Kali su živo mjesto koje je po prihodovnom prosjeku među prvih pet općina u Hrvatskoj, kazao nam je Vidov.


Što se tiče izbornih očekivanja, napomenuo je kako ne misli da će potpuno preuzeti općinu, ali ipak smatra da će dobro proći.


– Teško je predvidjeti kako će reagirati biračko tijelo, ali nadamo se dobrim rezultatima. Mještani Kali nisu zadovoljni načelnikom, općina stagnira i treba se boriti i raditi na projektima. Sve je stalo, a ni proračun nije prošao jer je bio nerealan, nismo se mogli ni očitovati o njemu, kazao nam je nositelj liste SDP-HSS-a.


Što se tiče Nezavisne liste mladih, njen je nositelj aktualni načelnik općine Kali, Bruno Mišlov, koji je na listu uvrstio čak pet žena te treba vidjeti hoće li i za Općinsko vijeće ostvariti dobar rezultat, kao i na izborima za načelnika.


Ne mogu se dogovoriti


Za nepuna dva tjedna znat ćemo koja će stranka voditi Općinsko vijeće u Kalima, s obzirom da je ovdje i dosad vladala prilično neobična situacija. Naime, Općinu vodi nezavisni načelnik, a predsjednik i potpredsjednik Vijeća su iz SDP-a i HDZ-a. Situacija je ovo, dakle, vrlo slična onoj u Gradskom vijeću Zadra, a iako je riječ o malom mjestu, očito se glavni akteri priče ni ovdje ne mogu dogovoriti.


U Kukljici se za Općinsko vijeće također bore tri liste, od kojih je jedna HDZ-ova, a dvije su kandidacijske liste grupe birača. HDZ-ovu predvodi Antonio Košćica, a među sedam kandidata tri su žene. Nositelj liste aktualnog načelnika Kukljice, Marina Boška, je on sam, a na listu je također uvrstio tri kandidatkinje, jednako kao i nositelj Kandidacijske lista grupe birača Ante Boris Martinović.


I dok Boško o izborima nije htio govoriti, nezavisni Martinović istaknuo je kako načelnik nije ponudio transparentan proračun te da je to razlog što nije sazvao sjednicu Općinskog vijeća na kojoj se trebalo glasovati o proračunu. Martinović je uvjeren da će ovoga puta doći do promjene vlasti u Kukljici jer krivca za ovakvu situaciju u Kukljici nalazi u izvršnoj vlasti.


Transparentan proračun


– Isključivi je krivac načelnik koji skriva proračun koji je takav da se iz njega ništa ne vidi, niti se o njemu može razgovarati.


Ovu ćemo situaciju riješiti na idućim izborima jer da ne mislim da će doći do promjena, na izbore ne bih ni izišao, poručuje Martinović koji je, kao predsjednik Općinskog vijeća svojedobno podnio i Prijedlog o uvođenju otvorenog i transparentnog proračuna, što je po njemu neophodno zbog »nužnosti bolje informiranosti mještana i transparentnijeg trošenje proračunskih sredstava«. Martinovićeva nezavisna lista na prošlim je izborima osvojila dva mandata, kao i HDZ Kukljice.