Utorak, 18. lipnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

31 C°

najomiljeniji papa

[FOTO] U Biogradu otkriven spomenik papi Ivanu Pavlu II.

Autor: Nikolina Lucić

18.05.2024. 13:50
[FOTO] U Biogradu otkriven spomenik papi Ivanu Pavlu II.

Foto: Mislav KlanacGrad Biograd na Moru veselom je feštom odao veliko poštovanje i ljubav prema jednom od najomiljenijih papa – Ivanu Pavlu II., otkrivajući mu spomenik u njegovu čast. Papa Ivan Pavao II. je tri puta posjetio Hrvatsku, a Vatikan je jedna od prvih država koja je i službeno priznala Republiku Hrvatsku te se u tome očituje njegov poseban odnos prema našoj zemlji.


Otvaranje spomenika papi Ivanu Pavlu II. upriličeno je na Rivi, Obali kralja Petra Krešimira IV. Djelo je to akademskog kipara Vida Vučaka. Ivana Stamičar, predsjednica Gradskog vijeća tako je na početku programa kazala kako su se mnogi ujedinili ovu ideju pretvoriti u djelo.


– Odajemo zahvalnost i poštovanje velikom čovjeku i humanistu, poticatelju mira i štovatelju ljudskog života. Mi u Hrvatskoj bez njega zasigurno bi bili država zametena u povijesti i narod bez države, kazala je Stamičar.

Novi – stari ministar regionalnog razvoja i fondova EU Šime Erlić poručio je pak kako je papa Ivan Pavao II. jedna od najpoznatijih ličnosti prošlog stoljeća.


– Njegov životni put i poslanje služilo je kao inspiracija mnogima, a posebno Hrvatima. Razumio je naše tegobe, ali i patnju svih potlačenih.


Njegov zagovor za nas u svijetu i danas nam zato puno znači. Sjećamo se zato njegove ljubavi i povezanosti koju je njegovao s našim narodom. Ta je ljubav ovjekovječena ovom skulpturom i trajna je zahvala svemu što on za nas predstavlja, poručio je ministar Erlić.Papino poslanstvo


Emilia Bala, poljska konzulica u Hrvatskoj, u prigodnom je obraćanju pak naglasila kako joj je čast sudjelovati odavanju počasti jednom od najpoznatijih Poljaka na svijetu.


– Grad Biograd na Moru je poznat među brojnim mojim sugrađanima, a svaka osoba na svijetu zna za ovog skromnog čovjeka, koji se cijelog života trudio svijet promijeniti na bolje. Zato i je predmetom poštovanja u brojnim hrvatskim gradovima, poručila je Bala, dodavši kako je papa Hrvatsku posjetio tri puta.


– Sjajan je primjer iskusnog i trpećeg čovjeka, koji nikada nije gubio nadu u svijet i ljubav prema svim ljudima. Zato je uvijek govorio da čovjek nije velik zbog onoga što posjeduje, već zbog onoga što s drugima dijeli, dodala je Bala.Gradonačelnik Ivan Knez na otvorenju je kazao kako je 2003. godine svečanim dočekom u Zadru usrećio brojne vjernike. Sam nam je autor Vid Vučak kazao kako je skulptura visoka 205 centimetara i teška oko 700 kilograma izlivena u aluminiju zato što je svjetliji, čime se šalje indirektna poruka svjetlosti papinog karaktera.


– Ideja bila puštanje golubice mira, jer on se zalagao i donosio mir. Aluminij ima proces obrade sličan kao bronca i prvo se radi u glini i model iz ljevaonice izađe u obliku kakvog kad vidite, a sam se proces izrade može produljiti i do šest mjeseci.


Jako sam zadovoljan i vidim da su ljudi oduševljeni, što je i najvažnije. Povezuje nas zajedno priča ždrala mira i papinog poslanstva po kojem je bio poznat, zaključio je Vučak


Foto


Otkrivanje spomenika papi Ivanu Pavlu II. u Biogradu


avatar

Snimio:


18.05.2024. 13:59


Galerija