Četvrtak, 30. svibnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

polaganje vijenaca

U Baričevićima obilježena 32. obljetnica smrti branitelja Davora Bračića

Autor: Matea Guzalić

13.02.2024. 20:18
U Baričevićima obilježena 32. obljetnica smrti branitelja Davora Bračića

Foto: Mislav KlanacU Baričevićima, u Murvici, odana je počast Davoru Bračiću, pripadniku 1. »A« satnije 112. brigade koji je prije 32 godine izgubio život u obrani Zadra. Ovaj je branitelj 27. prosinca 1991. godine teško ranjen, a preminuo je 13. veljače 1992. od posljedica ranjavanja.


Polaganjem vijenaca, paljenjem svijeća i molitvom koju je predvodio župnik Zvonimir Ćorić, obitelj i suborci te brojni okupljeni, prisjetili su se hrabrog Davora. Okupili su se kod spomen-ploče, koja je prije nekoliko godina, na inicijativu njegova ratnog zapovjednika voda Milana Salame, otkrivena na mjestu stradanja.


Marko Čulina, prvi ratni zapovjednik 112. brigade Hrvatske vojske, istaknuo je važnost obilježavanja ovakvih dana te je naglasio kako je to najmanje što mogu napraviti iz godine u godinu.
– Ovom se prigodom prisjećamo svega što se dogodilo s pokojnim Davorom, koji je bio ranjen u prosincu 1991. godine. Sljedećih mjesec i pol dana se mučio u bolnici, a nakon toga je, nažalost, umro u Rijeci 13. veljače.Njegov zapovjednik Milan Salama inicirao je podizanje spomenika, a Općina Poličnik dala je doprinos za uređenje kako bismo imali jedno mjesto za sjećanje na Davora i na njegovu hrabrost. Ovo nam je, dakle, mjesto gdje ga se možemo prisjetiti, položiti cvijeće i zapaliti svijeću i nadam se da će tako biti svake godine jer je to najmanje što možemo napraviti, izjavio je Čulina.


Njegova obitelj, Marija Ćaleta Car i Damir Bračić, izrazili su zahvalnost zbog dobivanja mjesta na kojem se mogu prisjetiti svojeg prerano preminulog člana obitelji.


– Zahvalni smo Udruzi branitelja i Poličniku koji svaki put ovo organiziraju i financiraju. Kao obitelji nam je izuzetno drago što imamo jedno ovakvo mjesto, odnosno spomenik gdje možemo doći, Davor je to zaista zaslužio. On je čak 43 dana bio u teškoj situaciji u bolnici gdje je umirao u bolovima. Kada je to bilo potrebno – javio se među prvima na dužnost, istaknuo je Damir Bračić.


Davor Bračić zasluženo je dobio spomen obilježje 2022. godine, a glavni pokretač ideje o spomeniku, ratni zapovjednik Milan Salama, gotovo ga je u cijelosti samostalno izradio te ga je uvelike financirao. Zapovjednik Salama odlučio se na taj način odužiti svojem pokojnom suborcu i izraziti mu zahvalnost kao njegov prvi ratni zapovjednik.