Četvrtak, 8. lipnja 2023

Weather icon

Vrijeme danas

18 C°

Poličnik, Novigrad i Posedarje

TZ Novigradsko more izrađuje objedinjenu brošuru i mrežnu stranicu

Autor: Vanja Mirčeta

23.02.2023. 13:17
TZ Novigradsko more izrađuje objedinjenu brošuru i mrežnu stranicu

Foto: Arhiva ZLHrvatska turistička zajednica 20. veljače objavila je dva natječaja namijenjena turističkim zajednicama u 2023. godini, a putem kojih će se sredstva dodjeljivati za projekte udruženih turističkih zajednica, kao i za projekte regionalnih turističkih zajednica na turistički nedovoljno razvijenom području i kontinentu.


Sredstva osigurana iz Fonda za udružene zajednice i Fonda za turistički nedovoljno razvijena područja i kontinent dodijelit će se za projekte istraživanja i strateškog planiranja, razvoj turističkih proizvoda, komunikaciju i oglašavanje te za projekte destinacijskog menadžmenta.


Nikolina Brnjac, ministrica turizma i sporta naglasila je kako se ove godine dodjeljuju najveća sredstva do sada, više od osam milijuna eura. Smatra kako u hrvatskom zaobalju, kontinentu i unutrašnjosti leži iznimno veliki turistički potencijal čijim korištenjem se doprinosi gospodarskoj revitalizaciji tih krajeva, ali i smanjuje opterećenje na visoko razvijene destinacije.
Ujedno se na ovaj način potiče sustav udruživanja turističkih zajednica koje tako mogu efikasnije koristiti financijska sredstva, ali i kvalitetnije upravljati turističkim destinacijama, čime se doprinosi većoj prepoznatljivosti hrvatskih turističkih destinacija i stvara sustav održivog i otpornog turizma.


Promidžba destinacija


Jedna od udruženih turističkih zajednica na području Zadarske županije jest i Turistička zajednica područja Novigradsko more, koja je službeno formirana u svibnju 2022. godine, a već u rujnu je raspisan natječaj za direktora ovog TZ-a koji je u svom sastavu objedinio općine Poličnik, Posedarje i Novigrad.


Već postojeće turističke zajednice ove tri općine udružile su se formalno u novu Turističku zajednicu kojoj je trenutačno sjedište u Posedarju, dok su turističko – informativni centri ostali u Posedarju, Novigradu i Poličniku. Za direktoricu TZ-a područja Novigradsko more imenovana je dotadašnja direktorica TZ-a općine Posedarje, Ivona Juranić Dedić.


Upravo ona istaknula je kako ovaj TZ ima namjeru aplicirati na sredstva iz Fonda za udružene zajednice te su upravo u fazi prikupljanja dokumentacije s kojom će se prijaviti na prije spomenuti natječaj HTZ-a.


– Natječaj je izašao 20. veljače i traje do 20. ožujka ove godine. Naravno, svakako ćemo aplicirati naše projekte u sklopu natječaja HTZ-a. Trenutačno smo u pripremi dokumentacije za taj natječaj. Odnosno velikim dijelom je kompletirana, još samo da proučimo sve obrasce koji su nam potrebni za prijavu.


Naravno, ne znači da će nam to proći, ne znamo još ništa, ni ukoliko bi prošli koliko ćemo novca dobiti, ne odlučujemo o tome mi već Vijeće regionalne turističke zajednice, tako da ćemo sve još vidjeti. Na natječaj za projekte udruženih turističkih zajednica prijavit ćemo se s projektima izrade brošura i mrežne stranice naše novoosnovane Turističke zajednice područja Novigradsko more.


To su ovi pripremljeni projekti, a još ćemo vidjeti, u dogovoru s načelnicima naših triju općina, što bi nam još bilo potrebno kako bi na najbolji način promovirali naše destinacije, pa možda u zadanom roku apliciramo i s još nekim projektom. Prošle godine javili smo se na natječaj za projekte regionalnih turističkih zajednica na turistički nedovoljno razvijenom području i kontinentu dok još nismo bili udruženi TZ, te je tada svaka TZ pojedinačno aplicirala na osigurana sredstva.


Tada smo imali tri projekta. Za svaki projekt su nam bila odobrena sredstva, Novigrad je dobio 12.741 eura (96.000 kn), Posedarje 11.981 eura (88.000 kn), a Poličnik 6.105 eura (46.000 kn). Sada smo u završnoj fazi realizacije tih projekata. Naime, sada ćemo postaviti opremu koju smo naručili, a radi se o tzv. info totemima, pametnim klupama i servisnim stanicama za popravak bicikla. To je financirano iz Fonda za turistički nedovoljno razvijena područja i kontinent, istaknula je Juranić Dedić.


Zajednička manifestacija


Udruživanje ovim trima općinama osigurava dodjelu financijskih sredstava iz Fonda za udružene turističke zajednice u koji se slijevaju sredstva iz uplaćenih turističkih pristojbi i članarina, jer su se upravo pri udruživanju morali voditi načelom prostorno funkcionalne cjelovitosti te mogućnostima financiranja za ostvarivanje zadaća turističke zajednice.


Novoosnovani TZ područja Novigradsko more udruživanjem je svakako postao istaknutiji na turističkom tržištu nego što je to bio slučaj dok su nastupali pojedinačno kao mali TZ-ovi. Juranić Dedić ističe kako se na ovaj način sve tri uključene općine ipak mogu kvalitetnije predstaviti uz pravu marketinšku, odnosno turističku strategiju, izradu novih brošura, mrežne stranice, što smatra nekakvim početkom, dok će se druge stvari odrađivati u hodu, polako, ali sigurno.


– Radimo na brošurama kako bi nam što prije izašle. To će biti svojevrsna turistička karta s informacijama o turističkoj ponudi na našem području. Naravno, sve to ćemo upotpuniti s prigodnom modernom web stranicom. Za ljeto svakako planiramo i održavanje barem jedne zajedničke manifestacije koja bi predstavila kako Posedarje, tako Novigrad i Poličnik.


To bi realizirali u kombinaciji s našim domaćim OPG-ovima. S LAG-ovima i Zadarskom županijom pokušavamo trenutačno doći do što više kontakata OPG-ovaa na našem području, kako bi oni mogli na nekakav prikladniji način izlagati svoje proizvode na tom našem sajmu.


Plan nam je da se manifestacija održi bar jednom u svakoj općini u periodu od lipnja do rujna, a opet da se ne preklapa s našim već tradicionalnim, postojećim manifestacijama, pojasnila je Juranić Dedić dodajući kako općine nastavljaju s financiranjem dosadašnjih manifestacija, svaka na svom području, što je i definirano zajedničkim sporazumom.