Subota, 15. lipnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

18 C°

ZADARSKI SVJETSKI GRADITELJI

Tvrtka Sukošanca Tonćija Vanjaka izgradila najviši neboder u Berlinu

Autor: Marijana Dokoza

07.11.2022. 15:47
Tvrtka Sukošanca Tonćija Vanjaka izgradila najviši neboder u Berlinu

Foto: Marijana DokozaTvrtka Wing 77, na čijem je čelu Sukošanac Tonći Vanjak, izgradila je najviši neboder u Berlinu, Edge East Side Tower. Riječ je o poslovnoj zgradi u vlasništvu Amazona u kojoj će u većini biti uredi te američke multinacionalne tehnološke tvrtke.


Impresivna poslovna Amazonova zgrada je smještena na južnom kraju Varšavskog mosta, između berlinskih četvrti Friedrichshain i Kreuzberg.


Vanjaku ovo nije jedini velik projekt u kojem je sudjelovala njegova tvrtka. Nakon što su izgradili tvornicu Tesle Giga Factory 4, četvrte po redu tvornice najvećeg proizvođača električnih automobila na svijetu, u vlasništvu američkog milijardera kanadskog podrijetla Elona Muska, dobili su projekt za Amazonovu zgradu.


Zadrani dali svoj pečat
– Zgradu Edge East Side Tower smo završili za samo 20 mjeseci od početka izvođenja radova i vlasnici su jako zadovoljni, otkrio je Tonći Vanjak.


Osim što je zadovoljan projektom, Vanjak ponosno ističe značajan doprinos svojih radnika koji su u većini iz Zadra, Biograda na Moru i okolice. Među njima su Stjepan Vidaković, mag.ing.aedif Katarina Žagrić i mag.ing.aedif Tomica Čudina.


– Osim njih, značajan doprinos ovom Amazonovom projektu dale su poslovođe u tvrtki Stjepan Ivić, Darko Pranjić, Mario Andrasić, Božo Orsulić, Stjepo Kokorović, inženjer Dubravko Babić, odvjetnica Jelena Stolnik te još i 60-tak naših vrhunskih radnika koji dolaze iz Hrvatske, kaže Vanjak.


Amazonova zgrada, koju su u Berlinu izgradili Hrvati, visoka je 140 metara. U cijelosti bi trebala biti završena krajem 2023. godine. Amazon će u zgradi koristiti većinu od 37 katova, a zapošljavat će oko 3.400 ljudi. Pišući o tom Amazonovom projektu, mediji u Njemačkoj spominju uspjeh hrvatske tvrtke Wing 77, ali ističu i ekološku prihvatljivost zgrade, te prekrasan pogled na cijeli Berlin i Brandenburg.


Elon Musk pohvalio hrvatske radnike


Po završetku izgradnje Amazonove zgrade u Berlinu, održan je tradicionalni Richtfest. Riječ je proslavi koja se uobičajeno održava kada se završi izgradnja konstrukcije zgrade. S Richtfesta izvještavaju brojni njemački mediji pa su tako neki od njih prenijeli i pohvalu Elona Muska upućenu upravo hrvatskim radnicima. Musk je kazao kako ne može vjerovati da su radnici tvrtke Wing 77 u kratkom roku uspjeli toliko toga izgraditi u vrijeme dok su na lokaciji Grünheide Brandenburg, udaljenoj oko 30-tak kilometara od Berlina, gradili njegovu Teslu Giga Factory 4. Kad je tvornica bila gotovoa, Musk je doputovao na poznatu njemačku proslavu Richtfest i družio se s hrvatskim radnicima.


I nakon dovršetka radova na Amazonovoj zgradi održan je Richtfest na kojem sudjelovali radnici, ali i brojni uglednici iz Njemačke, te ovaj put Amazonovi gosti iz cijelog svijeta. Direktor tvrtke Wing 77 Karlo Aleksović je tu prigodu iskoristio kako bi što bolje nazočnima pojasnio ono što se radilo u posljednjih 20 mjeseci.


»S Amazonom smo gotovi, idemo dalje«


Tonći Vanjak koji je zaslužan za brojne značajne projekte u Njemačkoj, najprije u Viaduktu a potom i u svojoj tvrtki Wing 77, kazao je kako se cijena Amazonove zgrade procjenjuje na oko 400 milijuna eura.


– Projektant tornja je »Edge Technologies«, podružnica nizozemske tvrtke za nekretnine OVG Real Estate na čijem je čelu Bjarke Ingels, mladi, ali poznati i priznati arhitekt koji je surađivao i sa slavnim arhitektom Remmentom Lucasom Koolhaasom. Amazonova zgrada bit će impozantna zgrada na 37 katova, a na samom vrhu je planiran atraktivni sky bar. Možemo biti ponosni što je upravo hrvatska tvrtka uz svoje inženjere, poslovođe i brojne vrhunske radnike sudjelovala u ovom fantastičnom projektu i izvela kompletnu građevinsku konstrukciju ove trenutačno najviše zgrade u Berlinu, rekao je Tonći Vanjak.


»Edge Technologies« je zgradu nastojao učiniti poslovnom zgradom, zadovoljiti ekološke kriterije i učiniti je dostupnom javnosti. Tako će na pet donjih etaža zgrade biti smješteni restorani, prostorije u kojima će se organizirati razna događanja, te tzv. Coworking u kojem će radnici različitih tvrtki dijeliti uredski prostor, što omogućuje uštedu troškova korištenjem zajedničke infrastrukture.


– Uspješno smo završili i ovaj projekt. Sretan sam i ponosan na moje Zadrane, ali i sve ostale radnike tvrtke Wing 77. Vrijeme je teško zbog inflacije i cijele te krize, ali idemo dalje. Bit će još uspješnih projekata, obećao je Sukošanac Tonći Vanjak.