Nedjelja, 19. svibnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

elitni turizam

TREĆA SREĆA? Ponovno raspisan natječaj za prodaju građevinskog zemljišta u Općini Posedarje

Autor: Nina Vigan

12.03.2024. 10:20
TREĆA SREĆA? Ponovno raspisan natječaj za prodaju građevinskog zemljišta u Općini Posedarje

Foto: Mislav KlanacOpćina Posedarje objavila je natječaj za prodaju građevinskog zemljišta koji se proteže na 170 tisuća kvadratnih metara u turističkoj zoni Posedarje – Svrdlac, Ivandić. Podsjetimo, riječ je o terenu na kojem je još 2009. godine trebao biti proveden Rivijera projekt, koji je trebao biti prva greenfield investicija u Hrvatskoj u kojem je bila planirana izgradnja elitnog turističkog naselja.


U siječnju smo posjetili Općinu i zemljište na kojem je planirana izgradnja hotela s četiri zvjezdice. Općina smatra kako ovaj projekt ima veliku važnost za razvoj Općine Posedarje, ali i susjednih mjesta. Prodaja ovog građevinskog zemljišta naišla je na različite reakcije mještana, radi čega je natječaj bio i poništen dva puta.


Načelnik Općine, Ivica Klanac, kazao nam je kako je natječaj prvi put bio poništen kad su pojedini mještani tražili uvjet da se u nekom roku ishodi uporabna dozvola, stoga su stavili uvjet od 5 godina da se napravi hotel, na njihov zahtjev.
Drugi razlog za poništenje, bila je procjena vrijednosti zemljišta koji su mještani dostavili, a koja je na kraju prema procjeni Povjerenstva bila odbačena.


– Sve više ulažemo u turizam. Ovo je nama zadnji vlak za ovu lokaciju, ovakvo pozitivno stanje u turizmu možda neće dugo. Investitori neće biti tu dugo, do 2027 godine treba iskoristiti financijsku omotnicu Europske unije, jer tko zna što nas čeka poslije toga.Nema više prepreka


Ovaj projekt će dignuti mjesto i cijeli ovaj kraj, napokon idemo ka onom čemu težimo. Može biti ovako kako je u nedogled, a možemo nešto i napraviti da se napokon razvijamo kako i zaslužuje ovo mjesto, kazao nam je tad Klanac.


Klanac nam je prilikom našeg boravka istaknuo kako nema više razloga da se natječaj opet poništi, kako će sljedeći natječaj biti proveden do kraja. Općina je tako, 11. ožujka opet objavila natječaj u kojem je navedeno kako se 170 tisuća kvadratnih metara prodaje za 6.999.000,00 eura.


Rok za podnošenje ponuda je 11. travnja 2024. godine u 12.00 sati do kada ponude moraju biti zaprimljene u Općini Posedarje bez obzira na način dostave. Klanac nam je objasnio kako su svu papiri uredni, kako nema više prepreka za provedbu natječaja.


– Imamo par zainteresiranih kupaca, pa ćemo vidjeti hoće li ovo biti treća sreća. Ja se nadam, ali ništa nije sigurno. To se sve već oteglo tri mjeseca, a znate, ljudi idu dalje ako ima prepreka.


Međutim, sad su sve prepreke uklonjene, a došla nam je i potvrda od strane Ministarstva mora, prometa i infrastrukture Republike Hrvatske, o granicama obalnog pojasa, tako da su granice pomorskog dobra riješene i nema više prepreka. Sve je čisto, a nama preostaje da vidimo interes u ovih mjesec dana koliko traje natječaj, istaknuo je Klanac.