Četvrtak, 18. srpnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

33 C°

NEDOSTATAK OPREME I LJUDSTVA

Tek 55 vatrogasaca pokriva Dugi otok i okolne otočiće, nedostatak resursa ozbiljan problem

Autor: Portal ZL

18.05.2024. 20:15
Tek 55 vatrogasaca pokriva Dugi otok i okolne otočiće, nedostatak resursa ozbiljan problem

Foto: Luka JeličićNedavno su vatrogasci iz Sali imali prvi požar ove sezone, uzrokovan nepažljivim spaljivanjem biljnog otpada. Osim nesmotrenosti stanovnika, problem predstavljaju i loše održavani putevi, prenosi HRT Radio Zadar.


– Zbog neprohodnih puteva mi jednostavno ne možemo u datom trenutku uhvatiti požar dok je on u nekom začetku i malome obujmu. Konfiguracija terena je takva da se požar jako brzo širi, vegetacija je izrazito nabujala, pojasnio je Jurica Ušalj, zapovjednik DVD-a Sali.


Vatrogasci se pripremaju cijelu godinu, no nedostatak financijske potpore otežava situaciju. DVD Sali pokriva područje od 150 kvadratnih kilometara, uključujući Dugi otok, Zverinac, Krknatu, Lavdaru i još desetak povremeno naseljenih otočića. Dio terena je dostupan samo brodom, a sve to pokriva 55 operativnih dobrovoljaca.
– U Zadarskoj županiji imate na takvoj površini dvije javne postrojbe, državnu intervencijsku postrojbu, dva DVD-a sa stalnim dežurstvom, otkrio je Rajko Beneti, predsjednik DVD-a Sali, Dugi otok, za HRT.


Svake godine desetak novih dobrovoljaca prolazi obuku, među kojima je sve više žena.


– Radimo to s dušom, sa srcem, i ženske i muški, svi smo rame uz rame, nema tu razlike između mene i žene, naglasio je predsjednik DVD-a Sali te dodao da su cure u nekim momentima i puno aktivnije, spretnije i brže.


Zadnje navalno vozilo dobili su zahvaljujući suradnji Zadarske županije i vlade Tirola. Uvjet je bio da vozilo bude parkirano pod krovom, pa su donatori osigurali materijal za nadstrešnicu koja je sagrađena zajedničkim naporima.


– Bez toga ne bi bilo ni kamiona. Svi naši volonteri odricali su se praktički svojih dnevnica što su izlazili na požar i ostavili to u DVD-u da bi mi mogli imati opremu. Praktički sve ovo što vidite iza mene je našim rukama sagrađeno, rekao je Jurica Ušalj, zapovjednik DVD-a Sali, za HRT.