Četvrtak, 18. srpnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

32 C°

vjernici dali zavjet

Svetom misom i procesijom u Privlaci proslavljen blagdan Male Gospe

Autor: Toni Perinić

09.09.2023. 17:47
Svetom misom i procesijom u Privlaci proslavljen blagdan Male Gospe

Foto: ANDRIJANA SURIĆ/ŽUPA PRIVLAKASvečanom svetom misom i procesijom u Privlaci je proslavljena župna svetkovina Rođenja Blažene Djevice Marije, u narodu znana kao Mala Gospa. Stoljećima već Privlačani slave Gospu i utječu joj se u raznim životnim potrebama i nedaćama. Cvijećem i zavjetnim zlatom okićen te u bjelinu odjeven Gospin kip od ranog jutra obilazili su brojni vjernici, vršeći tako zavjet i moleći za zdravlje i blagoslov svojih najmilijih.


Središnje misno slavlje s procesijom u zajedništvu s brojnim svećenstvom predvodio je zadarski nadbiskup mons. Milan Zgrablić.


Župna crkva Rođenja Blažene Marije ili Male Gospe izgrađena je 1836. godine prema nacrtu arhitekta Valentina Presanija iz Udina. U Dalmaciji je podigao nekoliko crkava među kojima se ističe crkva sv. Frane u Podpragu na Velebitu. Spomenutu crkvu u Privlaci je posvetio biskup Ivan Berčić, vikar zadarskog nadbiskupa J. F. Novaka 28. lipnja 1841. godine.

Građena je na mjestu koje je nekada bilo periferija mjesta, a danas uz nju prolazi glavna prometnica koja iz Zadra vodi prema mostu i otoku Viru. Trokutasta je zabata, a ima tlocrt produženog osmerokuta po sredini. S istočne je strane svetište s polukružnom apsidom i sakristijom, a glavni mramorni oltar posvećen je titularu, Rođenju Marijinu.


Župnik don Žarko Relota je nedavno pokrenuo akciju za obnovu stoljetnog zvonika u centru mjesta.


– Zvonik nije pratio razvoj mjesta. Dapače, zvonik je kao stariji gospodin koji ne može pratiti ritam mladih. Dok sve drugo u Privlaci manje-više blista, dok je većina mještana i vlasnika uresila svoje domove, zvonik naše crkve, umjesto da svojom ljepotom nadmašuje sve ostalo, potamnjuje lijepu sliku našeg mjesta, istaknuo je župnik Relota u pismu vjernicima, u kojem također detaljno opisuje trenutačno stanje zvonika, ali i zahvate koji se planiraju izvesti.