Petak, 14. lipnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

LJUBAV PREMA MASLINI

Stolarica Marta radi unikatne lampe od maslinovog drveta u Neviđanima: 'Maslina je dio naših života...'

Autor: Vesna Benić

22.05.2024. 08:46
Stolarica Marta radi unikatne lampe od maslinovog drveta u Neviđanima: 'Maslina je dio naših života...'

Foto: PICCOLI MOMENTI STUDIOMarta Ribić, medicinska sestra zaposlena u zadarskoj Općoj bolnici na Odjelu opće i dječje kirurgije i studentica diplomskog studija sanitarnog inženjerstva, ima i poseban dar, talent u oblikovanju drveta.


Otkrila nam je kako je još i stolarica i u stolarskoj radionici Bade u Neviđanima izrađuje unikatne lampe od maslinova drveta koje su vrlo brzo postale suvenir otoka Pašmana.


Priča s otoka


– To je priča koja je započela u mom djetinjstvu. Rastući uz svog oca, provodila sam sate i sate u njegovoj stolarskoj radionici, pomažući mu u izradi vrata i montaži. Drvo je i danas dio naše svakodnevice, a maslina je naša posebna ljubav. S obiljem maslina koje imamo, shvatila sam da drvo masline ima svoju priču, svoju dušu koju želim podijeliti sa svijetom, istaknula je Marta dodajući kako su je ljubav prema maslinama i želja za stvaranjem nečeg jedinstvenog, dovele do ideje o izradi lampi od maslinovog drva.
– Maslina je dio otoka, dio našeg života, i odlučila sam joj pružiti novi život kroz moje stvaralaštvo. Proces izrade mojih lampi započinje odabirom pravog komada maslinovog drva. Zatim pažljivo oblikujem drvo, koristeći kombinaciju ručnog rada i strojne obrade, kako bih stvorila čarobne oblike, otkrila nam je Marta te dodala kako joj najveći izazov nije tehničke, već emocionalne prirode.


– Osjećaj ispunjenja koji doživim kad vidim kako lampe uljepšavaju domove drugih ljudi ne može se mjeriti ničim drugim. To je inspiracija koja me pokreće svakog dana, pogotovo kada znam da sam maslini pružila novi život kroz jednu predivnu originalnu lampu, istaknula je Marta te dodala kako je u njezin rad na poseban način utkana i svojevrsna simbolika.Simbolika života


– Masline su simbol života, lampe su izvori svjetla i topline. Moje lampe nisu samo predmeti, već priče koje osvjetljavaju prostorije i srca onih koji ih posjeduju. Svaka lampa je unikatna, jedinstvena, naglasila je Marta te otkrila kako za budućnost ima u planu i nove proizvode.


Ono što je motivira su reakcije kupca, a potpora u svemu joj je otac.


– Dojmovi kupaca su mi najvažniji, ispunjavaju me velikom radošću. Naročito kada vidim oduševljenje i kada znam da sam svojim radom unijela malo topline u njihove domove, to je ono što me čini najponosnijom. Ali sve ovo ne bi moglo biti bez mog oca, koji mi je potpora u svemu ovome što radim, ima jako puno strpljenja i godinama svoju ljubav prema radu s drvetom prenosi na mene, zaključila je Marta.