
Foto: Osobna arhiva
U sklopu konferencije Dani regionalnoga razvoja i EU fondova 2024.dodijeljene su oznake Hrvatski otočni proizvod. Oznaka je to kojoj streme mnogi proizvođači na otocima s obzirom na to da se dodjeljuje otočnim proizvodima i nematerijalnom dobru u svrhu očuvanja otočne tradicije i identiteta, u skladu s Programom »Hrvatski otočni proizvod«.
Ova priznanja koja se dodjeljuju na razdoblje od pet godina, dodatno naglašavaju važnost očuvanja izvornih otočnih proizvoda, njihov značaj za kulturnu i turističku promociju.
Oznaku HOP dobila je SŠ Bartula Kašića i Učenička zadruga Slani škoj za knjižicu tradicionalnih recepata »Ca, ča što se nekad kuhalo na našem otoku«, za ukrasne svijeće s mlijekom paške ovce te za projekt »Pag na meniju«.
Kreativni učenici
Projekt ima za cilj promoviranje tradicionalne gastronomije otoka Paga i njeno implementiranje u renomirane ugostiteljske objekte na otoku, a danas je na otoku 11 renomiranih ugostitelja koji nose oznaku Pag na meniju – tradicionalna kuhinja otoka Paga.
Moramo naglasiti, kako ovo nije prva HOP oznaka za ovu vrijednu školu i njihove učenike, s obzirom na to da je knjižica tradicionalnih recepata dobila trogodišnju oznaku 2020. godine, a 2021. godine dobila je oznaku za nakit od paške čipke.
Međutim, i dalje ostaje jedina škola u RH koja je nositelj oznake HOP, a osobito su u školi ponosni što je ove godine njihov projekt »Pag na meniju« dobio ovu prestižnu oznaku.
Ovim povodom razgovarali smo s ravnateljicom škole, Marijom Pećirko koja nam je kazala kako je iznimno počašćena dok predstavlja SS Bartula Kašića.
– Ovaj put škola je dobila tri HOP oznake. Dobili smo oznaku za naše ukrasne svijeće s mlijekom paške ovce, što je nešto novo na tržištu. Taj proizvod smislili smo prošle godine, odnosno smislile su ga moje kolegice Teuta Dragoslavić i Katarina Vučetić.
Radi se o običnim svijećama u koje su stavile aromatično paško bilje, a posebnost je što je u jednom dijelu i mlijeko paške ovce. One su to pravile u lipnju kad ima puno biljaka, a kad mlijeko paške ovce nije toliko upotrebljivo za proizvodnju sira.
Naime, tad vrućine budu veće i mlijeko bude dosta masno pa su ga ovčari rado darovali kolegicama da ga koriste za proizvodnju svijeća, kazala je Pećirko i predstavila druge dvije oznake.
Knjižica recepata
– Obnovili smo oznaku za našu knjižicu recepata »Ca, ča što se nekad kuhalo na našem otoku« i zajedno s tim njezinu varijantu na stranim jezicima.
A novost je i da smo dobili oznaku za naš projekt »Pag na meniju« koji traje od 2019. godine i koji certificira tradicionalnu gastronomiju otoka Paga i uvodi je u renomirane ugostiteljske objekte na otoku. Cijeli projekt vodi škola i to mi je posebna čast i ponos.
Ova oznaka jako puno znači našim učenicima jer smo mi jako mala škola, u maloj sredini, i često imamo osjećaj da nas se ne doživljava dovoljno, a sve ovo što radimo radimo u okviru slobodnih aktivnosti, točnije u okviru naše Učeničke zadruge Slani škoj.
Učenici jako rado sudjeluju u svim aktivnostima i rado ostaju u školi po potrebi, a kad dobijemo ovakvu nacionalnu potvrdu kvalitete kao što je oznaka HOP onda nas to stvarno čini sretnima i ponosnima, kazala je Pećirko.
Ukrasne svijeće s mlijekom paške ovce, ali i ostale proizvode s HOP-ovom oznakom moguće je naći u SŠ Bartula Kašića, ali i na prigodnim sajmovima kojih u ovom blagdanskom razdoblju neće nedostajati. Stoga, možda bi ove godine, djelić Paga bio izvrstan poklon za vaše najmilije.
najnovije
najčitanije
Košarka
MARKO BUTIĆ
VIDEO Bivši vođa Tornada o zlatnim danima zadarskog sporta: ‘Košarka je u Zadru doručak, ručak i večera’
Županija
HEP JAVLJA
Neki dijelovi Zadarske županije u ponedjeljak ostaju bez struje, donosimo detalje
Scena
OGLAS NA FACEU
Pojavio se oglas za radnike na Thompsonovu koncertu na Hipodromu, evo kako se kreću cifre
Zadar
NE SKRIVA NEZADOVOLJSTVO
‘TO NIJE PRAVEDNO’ Građanin ogorčen zbog cijena stanova u Zadru: ‘Vlasnici iskorištavaju priliku…’
Crna Kronika
u tijeku očevid
U teškoj prometnoj nesreći poginula vozačica motocikla
Crna Kronika
TRAGEDIJA U LEPURIMA
[FOTO] Ovo je kuća u kojoj se dogodilo ubojstvo i samoubojstvo. Doznajemo detalje
Crna Kronika
pronađena dva tijela
TRAGEDIJA U LEPURIMA Vatrenim oružje ubio ženu, a zatim i sebe
Zadar
SVETI SAKRAMENT
Restorani za pričesti i krizme rasprodaju se za dvije minute! Provjerili smo kako se kreću cijene
Županija
GRADSKA KNJIŽNICA BIOGRAD
Tihana Jurišić o rastu knjižnice i važnosti timskog rada: “Našu kvalitetu prepoznaju i brojni turisti”
Hrvatska
loše poslovanje