Subota, 25. svibnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

udruga branimir

Srednjovjekovna crkva sv. Marije u Stankovcima dobila info ploču

Autor: Portal ZL

03.03.2024. 09:40
Srednjovjekovna crkva sv. Marije u Stankovcima dobila info ploču

Foto: Marko Ledenko - Mane

Udruga Branimir, udruga za poticanje zaštite kulturne baštine Zadarske županije, u suradnji sa župom Stankovci i općinom Stankovci, nastavlja s obilježavanjem kršćanske sakralne baštine u javnom prostoru, posredstvom informativnih poučnih ploča u digitalnom tisku.


Ovom prigodom postavljena je poučna informativna ploča o starohrvatskoj srednjovjekovnoj crkvi sv. Marije ( XIV-XV. st.), u narodu zvana Gospa Podrebača, kao i o tisućljetnoj opstojnosti hrvatskoga naroda na području Ravnih kotara i postanku župe  Stankovci.

Ploča je postavljena ispred mjesnoga groblja župe Stankovci, ispisana na hrvatskom, njemačkom i engleskom jeziku. Do sada su takve poučno informativne ploče postavljene u selu Budaku za starohrvatsku crkvu sv. Katarine Aleksandrijske (IX-XI. st.), u Banjevcima za starohrvatsku crkvu sv. Ivana Krstitelja (XII.st.) te u selu Parčići za starohrvatsku crkvu sv. Ilije (XII. st).


– Značajan broj tih građevina razaran je i oštećen tijekom obrambenoga Domovinskoga rata pa je važno naglasiti da se time potakne i brža obnova porušenih crkava, kapelica i utvrda, napominje predsjednik Udruge Branimir Zvonimir Pandžić.


Udruga Branimir i nadalje nastavlja s navedenom djelatnošću obilježavanja sakralne i povijesne kulturne baštine na području Zadarske županije u svrhu promidžbe hrvatske kršćanske baštine .