Petak, 22. studenog 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

FEŠTA OD SIRA

SLAVLJE TRADICIJE Osma Fešta od sira u Kolanu okupila 40 izlagača

Autor: Doris Babić

31.08.2024. 12:34
SLAVLJE TRADICIJE Osma Fešta od sira u Kolanu okupila 40 izlagača

Foto: MISLAV KLANAC



Fešta od sira u Kolanu jedan je od najvažnijih gastronomskih događaja na otoku Pagu koji svake godine privlači brojne posjetitelje iz cijele Lijepe Naše i šire i koji slavi bogatu kulturnu baštinu, pružajući jedinstvenu priliku za kušanje najboljih sireva, upoznavanje s lokalnim običajima te uživanje u posebnom spoju okusa, mirisa i ugođaja koji nudi ovo živopisno mjesto. Na održanom osmom izdanje ove velike manifestacije, koja nosi oznaku HOP kao nematerijalno kulturno dobro, sudjelovalo je čak 40 izlagača. Ovaj događaj predstavlja vrhunske proizvode i tradiciju, a ponosno se održava pod pokroviteljstvom predsjednika Republike Hrvatske, Ministarstva regionalnoga razvoja i fondova Europske unije, Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i ribarstva, Hrvatske turističke zajednice i Turističke zajednice Zadarske županije, a organizatori manifestacije su Turistička zajednica Općine Kolan, Udruga proizvođača Paškog sira i Općina Kolan.


Po prvi je put pokrovitelj manifestacije i predsjednik Republike Hrvatske, Zoran Milanović u čije je ime govorila njegova posebna savjetnica za ekonomiju, izaslanica Martina Ciglević koja je naglasila vrijednost proizvoda, kao i izazove u proizvodnji.


– Pag je poznat po jedinstvenom krajoliku, bogatoj kulturnoj baštini i nadaleko poznatom paškom siru. Kolan, kao kolijevka proizvodnje paškog sira, zauzima posebno mjesto ne samo na zemljovidu Hrvatske, već i u svijetu. Vaša posvećenost očuvanju tradicije i kvaliteti paškog sira koji se proizvodi na autohtoni način nadahnuće je svima kojima je stalo do tradicije i domaće proizvodnje, kazala je Ciglević dodavši da Vlada i nadležna ministarstva trebaju smanjiti porezna opterećenja i osigurati pravedne uvjete za proizvodnju.


Prezentacija načina života




Načelnik Općine Kolan, Šime Gligora također je ukazao na izazove i naglasio da je, iako su na lokalnoj razini brojne subvencije i poticaji, potreban paket mjera države kako bi se očuvalo mljekarstvo u cijeloj Hrvatskoj; svugdje je količina mlijeka u znatnom opadanju. U skladu s tim, pozvali su brojna ministarstva i saborske zastupnike kako bi im pokazali vrijednost svog proizvoda koji zapravo oslikava način života u Kolanu.


– Fešta od sira nije samo fešta našeg sira, već i prezentacija našeg načina života koji se temelji na tome da se silno vrednuju trud, rad, odricanje, vrednuje se zemlja, kao i životinje. Nije slučajno da Kolan ima oko 800 stanovnika, a čak 95 OPG-ova, naglasio je Gligora koji je silno ponosan na oznaku HOP-a, brojne izlagače i rast ove hvalevrijedne manifestacije, baš kao i direktorica kolanjske turističke zajednice, Sabina Gligora Sabalić. – Ova nam je Fešta posebna, od ove je godine manifestacija pod službenim pokroviteljstvom Ureda predsjednika Zorana Milanovića što potvrđuje njen značaj, kao i pod pokroviteljstvom brojnih ministarstava. Sudjeluje 40 izlagača, došli su i sirari iz Like i čitave Zadarske županije, a Fešta od sira ima tendenciju postati međunarodna, stoga se nadamo da će od sljedeće godine biti izlagača i iz drugih država, kazala je Gligora Sabalić.


A svake se godine trude da, ističe Martina Pernar Škunca, predsjednica Udruge proizvođača paškog sira otoka Paga, osim zabavnog dijela koji uključuje sajam i koncert, organiziraju i stručni dio kako bi se bavili izazovima s kojima se susreću u svakodnevnom radu. – Izazova je puno; visoki PDV, veliki troškovi proizvodnje, mladi nisu zainteresirani za nastavak obiteljskih tradicija… Nije lako, ali imamo predivan, visoko kvalitetan proizvod koji ima lijepu priču, ove je godine napisan čak i roman na drugom kraju svijeta u kojem je naš sir glavni protagonist, riječ je o djelu The Cheesemaker’s Daughter autorice Kristin Vuković, a to je još jedan pokazatelj važnosti našeg nasljeđa, istaknula je Pernar Škunca. I načelnik Grada Novalje, Ivan Dabo, ujedno i saborski zastupnik, naglasio je značaj paškog sira, simbiozu čovjeka i ovce, a posebno zaštiti i budućnosti stočarstva. – I dalje ću, na temelju prijedloga proizvođača, zastupati njihove interese u Saboru, to je jedini način da zadržimo opstojnost, zaključio je Dabo.


“Ljubav prema kulturi paškog sira…”


Potporu tradiciji svojim su dolaskom iskazali i saborska zastupnica Marija Selak Raspudić i zastupnik Nino Raspudić, a Selak Raspudić naglasila je sir kao važan faktor u druženju i okupljanju, a kako kaže, iz kvalitetnih druženja nastaju dobre ideje, organizacije i – dobre političke odluke. – Drago nam je biti ovdje, poticaj je bila kako prethodna, vrlo uspješna politička suradnja s načelnikom Šimom Gligorom, tako i ljubav prema tradiciji i kulturi paškog sira. Svojom nazočnošću dajemo potporu nastavku tradicije koja zahvaljujući ovakvim manifestacijama dopire do šire javnosti. Naravno, naš zadatak kojem smo predani jest zagovarati prava malih proizvođača i svih stočara u RH kako tradicija ne bi otišla u zaborav, rekla je Selak Raspudić dodavši da je paški sir odličan primjer kako, ako su ljudi kreativni i vrijedni, može nastati kvalitetan, svjetski poznat finalni proizvod,


Naravno, početak svake uspješne priče uvijek su ljudi, stoga je Selak Raspudić naglasila i važnost kvalitetnih demografskih mjera, ali i poticanje rada smanjenjem poreza. Susreli smo i Ivana Matića, donedavnog saborskog zastupnika i županijskog vijećnika, koji nam je priznao da je, kada je prvi put došao na ovu Feštu prije dvije godine, bio toliko oduševljen da ju je hvalio, kako kaže, na sva zvona. A zahvaljujući dobrom glasu, kao i uspješnoj suradnji s kolanjskim načelnikom Gligorom, došli su i saborski zastupnici Nikola Grmoja i Miro Bulj. Grmoja nam je kazao da je sir odličan, ali da se ipak posvetio razgovoru s ljudima i da su dobili zanimljive prijedloge na kojima će svakako raditi.


– Osim toga, željeli smo svojim dolaskom dati podršku načelniku Gligori, njegovom radu, demografskim mjerama i rezultatima, broju OPG-ova i svim mjerama koje ova Općina poduzima. Činjenica da manifestacija okuplja ovoliko velik broj ljudi, s obzirom na to da se radi o mjestu s nevelikim brojem stanovnika, pokazuje koliko su uspješni i načelnik i kolanjska turistička zajednica, rekao je Grmoja, a Bulj je ukazao na sličnosti između Kolana i svog Sinja. – Prvi sam put u Kolanu, drago mi je doći na Pag jer se ovdje drži do tradicionalne proizvodnje paškog sira, u Sinju njegujemo slične vrijednosti, i to je poveznica Sinja i Kolana. Drago mi je što načelnik Gligora ostvaruje dobre rezultate, posebno demografske, baš kao i Sinj. Kolan je hrvatski dragulj pun vrijednih ljudi, nadam se uskoro i službenom prijateljstvu grada Sinja i općine Kolan, kazao je Bulj dodavši da će kao predsjednik Odbora za lokalnu i regionalnu samoupravu i saborski zastupnik nastojati riješiti probleme i izazove brojnih proizvođača.


Foto


Fešta od sira


avatar

Snimio:


31.08.2024. 12:33


Galerija

“Svaka čast dečku..”


Nakon razgovora koji se mogu svesti na zaključak da marljivi ljudi strpljivo čekaju ruku pomoći državnog vrha i da svijet i proizvodnja na mladima ostaju, obišli smo štandove, a prvog smo posjetili 13-godišnjeg Ivana Pernjaka iz sirane MIH.


– Evo, radim, pomažem malo prodavati sir, a u proizvodnji još ne sudjelujem. Prodaja ide dobro, kako koji dan, danas dobro, ima turista, zadovoljno je kazao ovaj mladi vrijedni dečko. – Tako, tako, njega stavite u novine, svaka čast dečku, pravi je, dobacuju posjetitelji oduševljeni Pernjakovim vedrim i poduzetničkim duhom. Nastavljamo dalje, do štanda OPG-a Vidas na kojem Tomislav Vidas, zajedno s majkom, nudi svoj sir koji je nastao od mlijeka njihovih ovaca, kako ističe, ne bave se otkupom i miksevima. – Mi smo manja sirana, godišnji je kapacitet oko pet tona paškog sira. Otac i ja imamo 332 ovce na broju, u proizvodnju i rad oko ovaca uključena je cijela obitelj, mater, otac, supruga, pet Nepalaca i ja. Nepalci su kod nas već pet godina. Mladi Pažani neće ni za sebe raditi, a kamoli za koga drugog. Ja imam nasljednika, pokazivao je jedno vrijeme interes, a sad je u igru došao pubertet, vidjet ćemo što će biti kasnije, kroz smijeh je prokomentirao Vidas i dodao da su Nepalci toliko vrijedni da nekada čak oni njega tjeraju da rade sve više i više.


Uz dobar sir uvijek naravno ide i – dobar pršut, pa smo provjerili što je pripremila obitelj Marin iz Drniša. – Naš je pršut poseban jer dolazi iz posebnog podneblja, radi se bez aditiva, konzervansa, samo bura, sol i dim, to je sasvim dovoljno, otkrio je Filip Marin iz “Bura i Sol” koji već godinama rado dolazi u Kolan jer im je tu jako lijepo. A Damir Zanoškar došao je u Kolan iz Fužina kako bi ponudio svoj, kako nam je objasio, stopostotni med, baš onakav kakvog su ga pčele napravile. Ipak, priznao je da ga drži ljubav, nipošto zarada.


“Medarstvo u krizi…”


– Medarstvo je u krizi zbog teških uvjeta, klimatskih promjena, ali, evo, preživljavamo. Nekad je to bio veliki “biznis”, ali danas je onaj koji se želi pošteno baviti pčelama na granici preživljavanja. No, drži nas ljubav, sa pčelama sam već 40 godina, kazao je Zanoškar koji je u općini Kolan oko šest mjeseci svake godine jer je supruga iz Mandri.


Oduševljen je Pagom čiji je simbol naravno i sol, pa smo provjerili što ove godine nudi Paška solana. – Paška sol razlikuje se od drugih soli po svojoj kvaliteti, čistoći i prirodnom bogatstvu mineralima. Imamo sol za perilicu, beauty pakete, poklon pakete, ljekovitu slanu vodu za kupku za noge, začinsku sol, klasičnu krupnu i sitnu sol, nabrojala je Ivana Fabijanić. Razgledali smo i brojne suvenire; od šalica, lutkica, slika, raznih kreacija kojima dominira slavna paška čipka. Bilo je tu i tradicionalnih jela kao što je sipa sa čičvardom, raznih kolača, a nije nedostajalo ni dobre kapljice. U svemu tome uživale su rijeke ljudi oko Trga kralja Tomislava, kao i u koncertu grupe Dalmatino.


Na kraju, upitali smo lokalnu ekipu recept za uspjeh i recept za dobar sir. Za oboje, odgovorili su nam, tajna je u otoku Pagu.