Srijeda, 17. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

izgledan treći mandat

Škibola: Ne strepim da neću ponovno biti izabran za ravnatelja ŽLU-a

Autor: Iva Bucić

15.09.2023. 09:23
Škibola: Ne strepim da neću ponovno biti izabran za ravnatelja ŽLU-a

Foto: Arhiva ZLPo svemu sudeći, Davor Škibola će po treći put biti izabran za ravnatelja Županijske lučke uprave (ŽLU) Zadar. Izgledno je kako njegovo javno prozivanje svoga nadređenog, župana Božidara Longina za neplaćanje i storniranje računa u luci Ist neće utjecati na tijek reizbora, jer se osim njega, do zatvaranja natječaja ovog ponedjeljka, nitko drugi nije javio.


Ipak, već neko vrijeme se šuška kako su odnosi na relaciji Škibola-Longin zategnuti, a posebno od raspisivanja natječaja za izbor ravnatelja ŽLU-a, za koji župan navodno nije ni znao, već je vidio tu informaciju u medijima.


Odluku o imenovanju Upravno vijećeove ustanove trebalo bi donijeti u roku od 30 dana, a ravnatelj Škibola ne brine jer, kada se osvrne na svoj drugi mandat na čelu ŽLU-a Zadar, kazuje da je zadovoljan postignutim.


Sali su najznačajniji projekt
– Ne strepim, iza mene su postignuti rezultati. Veliki građevinski zamah traje već šest, sedam godina. Uvijek imamo po desetak gradilišta i ne stajemo s obnovom i gradnjom.


Ove godine završili smo radove na nizu luka lokalnog značaja, uključujući Drage, Sveti Filip i Jakov, Privlaku, Nin, Rtinu i Sukošan, a jedan od značajnijih projekata koji trenutačno provodimo u lučkoj infrastrukturi je luka Sali, gdje bi radovi trebala biti gotovi do 31. prosinca, kazuje ravnatelj Škibola.Luka Sali, smještena na samom ulazu u Kornate, jedna je od najznačajnijih luka nautičkog tipa u županiji, a ravnatelj ŽLU-a Zadar ističe da su, unatoč radovima, zadovoljni ostvarenim prometom.


– Iako se izvode radovi u luci Sali, zadovoljni smo kako se odvijao promet i koja je bila zarada u našoj najznačajnijoj luci nautičkog tipa. Nautičke vezove naplaćujemo u 15-ak luka, a ti su prihodi svake godine u porastu, kaže Škibola.


Osim u Salima, u tijeku su radovi u luci lokalnog značaja Ražanac, a za koji dan u Novigradu će se otvoriti radovi na sanaciji dijela rive. Škibola, osim toga, najavljuje da bi za nekoliko dana trebao biti otvoren natječaj za radove u luci Bibinje, a u pripremi je i natječaj koji će ŽLU raspisati s Gradom Ninom za refuliranje, kako bi se postigla određena dubina da plovila mogu slobodno uplovljavati u luku.


– Jedan od značajnijih projekata realiziramo i u luci Jaz u Biogradu, gdje je sanacija polovice luke već završena, a za tri gata koja su u derutnom stanju radimo projekt i tražimo dozvolu za njihovu rekonstrukciju.


U Biogradu je ovih dana i otvoreno gradilište, Kali gradnja je dobila na natječaju za rekonstrukciju staroga mula iz doba Austro-Ugarske, a izvođenje tog dijela stare rive nadgledat će konzervatori, kazuje Škibola.


Povećali broj potpisanih ugovora o vezu


Sa 108 luka i tridesetak manjih lučica ŽLU Zadar najveća je županijska lučka uprava u državi. Unatoč velikom broju luka, u županiji je i dalje vlasnicima brodica teško pronaći vez. To je, kako kaže Škibola, jedan opsežan posao u kojem, priznaje, imaju i određenih problema.


ŽLU Zadar


No sve u svemu, ŽLU je imala 1000 potpisanih ugovora o komunalnom vezu, a danas imaju blizu sedam tisuća ugovora.


Lani su prihodi ŽLU-a Zadar iznosili oko 10 milijuna eura, za trećinu više nego 2021. godine. Ove godine očekuje se dodatan porast prihoda, a projekcije iznesene Godišnjem programu rada za 2023. godinu iznose više od 13,8 milijuna eura. Pritom najveći dio prihoda dolazi od lučke pristojbe, lučke naknade i naknade od koncesija.


– Što se koncesija tiče, potpisali smo ugovor u luci lokalnog značaja Sukošan, gdje smo napravili parking s više od 100 mjesta, a koncesiju je dobilo lokalno komunalno poduzeće. Osim toga intenzivno radimo na raspisivanju natječaja za pumpu na Branimirovoj obali u Zadru, koja se nalazi unutar lučkog područja, a godinama je radila bez koncesije.


To je jedan značajni objekt za plovila i za vozila te smatram da će se s tom koncesijom značajno podignuti prihodi ŽLU-a Zadar, kazuje ravnatelj.


Prije nego li se pumpa na Branimiru dade u koncesiju, treba još izraditi studiju gospodarske opravdanosti, a trenutačno su u fazi upisa pomorskog dobra.


Odluku o imenovanju novog ravnatelja Upravno vijeće ŽLU-a Zadar trebalo bi donijeti u roku od mjesec dana. Ravnatelja imenuju na prijedlog natječajne komisije, a uz suglasnost župana i ministra nadležnog za pomorstvo.