Srijeda, 24. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

9 C°

GUŽVA U AKVATORIJU

Saljani traže pravedniji raspored zona marikulture

Autor: Nikolina Lucić

28.02.2024. 16:52
Saljani traže pravedniji raspored zona marikulture

Foto: Luka JeličićOpćina Sali i službeno je prema Zadarskoj županiji uputila zahtjev za izmjenom Prostornog plana Zadarske županije, koji se odnosi na zone za marikulturu na području akvatorija Općine Sali.


Podsjećamo kako je Zadarski list prije mjesec dana pisao o problematici sa zonama za marikulturu, koje su prema mišljenju Općine i žitelja Sali orijentirane u jednom malom dijelu saljskog akvatorija, što narušava njihove planove za unaprijeđenjem turističke slike otoka, ali i kvalitetu svakodnevnog života.


Ostavlja trag u podmorju


Prije mjesec nam dana načelnik Zoran Morović kazao nam je kako bi, prema općinskom Prostornom planu površine za marikulturu trebale biti svedene na lokacije koje neće pretjerano negativno utjecati na kvalitetu življenja u naseljima ili korištenja zona ugostiteljsko – turističke namjene i rekreacije.
Dodao nam je ponovno i kako Saljani nisu protiv širenja zona za marikulturu, ali traže njihovu primjereniju raspodjelu, kako sve ne bi bile koncentrirane na uskom obalnom pojasu i štetile lokalnom okolišu.


– Konkretno u našem smo zahtjevu prema Županiji tražili brisanje zadnje zone, koja nije predviđena našim općinskim Prostornim planom. S obzirom na kapacitete za takve zone u našem akvatoriju i njihov trenutni položaj, važno je ovdje istaknuti i kako postoji neiskorištena zona koja ne nalazi u akvatoriju Općine Sali, a nalazi se između otoka Zverinca i Tuna, naglasio je načelnik Morović.


Srednji kanal između Dugog otoka, Ugljana i Pašmana već je sada opterećen pa se u Salima nadaju čak i povećanju postojećih površina akvatorija za ribogojilišta samo kada bi se ona disperzirala, a ne da budu skoncentrirana na samo dvije točke, jer to ne samo što ostavlja traga u podmorju nego bitno utječe i na turističku djelatnost na cijelom otoku.


Kvalitetna proizvodnja


– U tijeku su izmjene županijskog Prostornog plana i mi se nadamo da će uvažiti naš prijedlog. To bi po nama bio minimum obzira prema nama Saljanima. Lako je hvaliti se činjenicom da je Zadarska županija najribarskija regija u Hrvatskoj i kako se u nas uzgoji 70 posto sve ribe proizvedene u Hrvatskoj. Pola od te količine proizvede se u saljskom akvatoriju.


Nama u interesu nije sprečavanje marikulturne djelatnosti, već njezina bolja disperzija na području našeg akvatorija, koja bi na kraju mogla dovesti i do širenja kaveza i kvalitetnije proizvodnje, poručio je načelnik, dodavši kako je logičnije proizvodnju ribe umjesto na potezu od pet do šest kilometara raspodijeliti duž akvatorija kako bi se smanjilo onečišćenje mora i očuvala prirodna bioraznolikost, koja na kraju koristi i turističkim potencijalima općine Sali.


– Često se za promociju ljepota naše regije koriste fotografije koje su snimljene upravo u našem akvatoriju. Zato i želimo bolju zaštitu naših prirodnih ljepota i osobitosti. Čin uvažavanja našeg zahtjeva pokazao bi da nas se ozbiljno shvaća, zaključio je načelnik Morović.