Srijeda, 7. lipnja 2023

Weather icon

Vrijeme danas

26 C°

AVANTURA SOLI I SABUNA

S vilom Prislavkom u potragu za privlačkim blagom

Autor: Vanja Mirčeta

29.03.2023. 20:50
S vilom Prislavkom u potragu za privlačkim blagom

Foto: Luka Jeličić»Avantura soli i sabuna« vrsta je igre potrage za blagom koja uključuje avanturu potrage za znamenitostima općine Privlaka kroz devet ključnih točaka. Radi se o još jednom projektu realiziranom u suradnji Turističke zajednice općine Privlaka i Osnovne škole Privlaka.


Ova avantura prezentira prirodnu, geografsku, kulturnu i povijesnu baštinu Privlake te predstavlja kulturni identitet ovog mjesta, čime se doprinosi prepoznatljivosti i očuvanju baštine. Projekt je nastao u realizaciji učenika OŠ Privlaka i Učeničke zadruge Maslina. Promovira kretanje u prirodi pješice ili biciklom te povezuje kulturnu i povijesnu baštinu mjesta u zanimljivu priču i turistički proizvod koji pruža, ne samo sunce i more, već i visoku kvalitetu boravka u ovom mjestu.


«Avantura soli i sabuna« promiče boravak u prirodi i kretanje stazom dugom 20 kilometara. Može se igrati cijelog dana ili tijekom više dana boravka na području općine Privlaka, a počinje u prostorijama TZ-a Privlaka gdje sudionici mogu dobiti sve potrebne informacije. Na svom putu turisti rješavaju zagonetke postavljene na devet ključnih točaka koje uključuju prirodne, geografske, kulturne i povijesne znamenitosti i zanimljivosti ovog mjesta.
Kreće se obalom prema zapadu te se prati karta u sklopu prigodno tiskanog promotivnog letka. Na svakoj lokaciji se odgoneta jedno slovo ključne riječi koja se sastoji od devet slova. Kada se zagonetka riješi, dobivena riječ se upiše u predviđen prostor na letku, a svi sudionici uz predočenje rješenja zagonetke dobivaju nagradu, poseban i unikatan suvenir izrađen vrijednim rukama učenika Učeničke zadruge Maslina, a taj suvenir se može preuzeti u prostorijama TZ-a Privlaka.


Sudionicima unikatan suvenir


Prof. povijesti Marina Diklić Matešić marljivo i izuzetno uspješno sudjeluje u brojnim aktivnostima OŠ Privlaka koje se realiziraju uz potporu ravnateljice Verice Škibole, koja je djeci i djelatnicima uvijek na raspolaganju u planiranju i provođenju brojnih projekata kojima ova škola privlači pažnju šire javnosti gdje god se pojavi.


– Radi se o svojevrsnoj igri, potrazi za blagom koja uključuje potrage za znamenitostima mjesta Privlaka kroz devet ključnih točaka. U suradnji s Turističkom zajednicom općine Privlaka izdan je letak na kojem se nalazi ta naša ideja koju su realizirali učenici naše škole iz grupe »Zavičajna povijest« u suradnji s Učeničkom zadrugom Maslina. Svrha cijelog projekta je povezati povijest mjesta, kulturnu baštinu, zdravlje, rekreaciju i turizam te da razvijamo malo poduzetništvo kod naših učenika. Turistima kroz ovaj naš projekt nudimo specifično iskustvo i priču duboko povezanu s prošlošću i tradicijom našeg mjesta, istaknula je prof. Diklić Matešić.


Iva Zorić Sarađen, direktorica TZ-a općine Privlaka istaknula je kako će se navedeni letak, odnosno projekt »Avantura soli i sabuna« njihovim gostima plasirati već za nadolazeće uskršnje praznike, početkom travnja, kada se očekuju prvi veći dolasci domaćih i stranih gostiju, čime se zapravo otvara ovogodišnja predsezona.– Projekt ćemo realizirati na način da ćemo ga našim gostima, prvenstveno obiteljima s djecom, predstaviti kao svojevrstan oblik igre kroz koju bi oni upoznali povijesne znamenitosti Privlake, a kao nagradu će po završetku igre dobiti jedan lijepi suvenir koji su također izradili učenici Učeničke zadruge Maslina. To bi zapravo trebala biti dodatna motivacija za sudjelovanje u toj našoj »Avanturi«. Ona nudi puno toga što gosti traže u jednom proizvodu, zabavu kroz vožnje, šetnje i zagonetke, zatim učenje kroz upoznavanje povijesti i geografije, ali i rekreaciju. Činjenica jest da su u posljednje vrijeme, osim klasičnog turizma, sve popularnije upravo različite tematske ili sportske staze, odnosno iskustveni i aktivni turizam. S druge strane sve veći broj gostiju je i ekološki osviješten te voli boraviti u prirodi, kazala je direktorica TZ-a.


Povezivanje motiva Privlake i glagoljice


O kakvom se suveniru radi, više nam je rekla voditeljica kreativnih radionica u OŠ Privlaka Marijana Jurjević. Istaknula je kako se radionice ovakvog tipa unutar Učeničke zadruge Maslina, koja djeluje već pet godina, odrađuju tijekom cijele školske godine, a u njima sudjeluje 40-ak učenika od petog do osmog razreda.


– Htjeli smo povezati morske motive Privlake i motiv glagoljice u jednom. U tu svrhu smo izradili ove privjeske za ključeve od epoksi smole. Na njima se nalaze morski konjic, simbol Privlake, školjkice i zvjezdice, a osim toga smo izradili i ogrlice sa slovima glagoljice, s obzirom da je općina Privlaka bila glagoljaška župa. Sve smo to skupa upakirali u veselu morsku vazicu i dodali poruku učenika škole koja je povezana trakicom na način da izgleda kao starinski pergament, nešto u stilu poruke u boci, odnosno u našem slučaju, vazici. U projektu smo surađivali i s učiteljicama engleskog i njemačkog jezika koje su sve ovo prevele i na ta dva jezika. Dakle, radi se o još jednoj korelaciji svih dionika unutar škole, istaknula je Jurjević.


Ema Mustać, učenica osmog razreda OŠ Privlaka predstavila nam je ključne točke »Avanture soli i sabuna« koje treba proći kako bi se došlo do rješenja zagonetke.


– Odgovor na prvu zagonetku sudionici naše igre pronaći će na rtu Artić, najzapadnijoj kopnenoj točki Dalmacije u sklopu turističke informativne točke na vrhu mula. Nakon toga se ide do kapele sv. Nikole za koju se ne zna kada je sagrađena, ali je obnavljana 1976. i 2017. godine. Potom slijedi i treći trag na mulu u Selu, u pristaništu sabunjarskih brodova gdje se nalazi i spomenik mještanima. Sabunjari su mornari i radnici koji su vađenjem pijeska i njegovom prodajom nastojali prehraniti svoje obitelji iza Drugog svjetskog rata, a na ovom pristaništu su iskrcavali pijesak za gradnju kuća.


Četvrti trag nalazi se u Solinama na mjestu srednjovjekovnih privlačkih solana koje je u Dalmaciji u 16. st. zatvorila Mletačka Republika kako bi spriječila konkurenciju izvozu vlastite soli. Poslije Solina odlazi se do crkve sv. Vida sagrađene u 14. st. Odmah iza crkve smješten je šesti trag, bunar Sokolar čije ime se spominje u »Planinama« Petra Zoranića. Naime, Sokolar je bio sin morskog boga Proteja i vile Prislavke.Zaljubio se u djevojku Jagicu, no ona je imala prijateljicu Ružicu koja je bila zaljubljena u Sokolara i koja je iz ljubomore otrovala Jagicu. Kada ju je Sokolar pronašao mrtvu, otrčao je u suzama majci i u njenom krilu se pretvorio u vodu, i stoga se sada ta voda naziva po njemu, govori učenica Ema dodajući kako novi, sedmi trag vodi prema još jednom bunaru, Građeniku, najstarijem u Privlaci, iz 13. st.


Ključne točke


– Nakon toga nas karta usmjerava i prema osmoj točki koja se nalazi na vidikovcu na plaži Sabunike koja je jako privlačna obiteljima s djecom. Pogled s plaže pruža se prema otoku Pagu, Velebitu i kraljevskom gradu Ninu.


Avantura završava devetom točkom, odnosno tragom koji se nalazi uz more i šetnicu od Sebačeva prema Mletku gdje se nalaze ostaci nekadašnje rimske ladanjske vile, ville rustice, koje su bile uobičajeni stambeni i gospodarski kompleksi u životu na selu u rimsko doba, opisuje Ema rutu kojom se prolazi u sklopu ovog turističkog i obrazovnog projekta.


Sudionike kroz Avanturu vodi vila Prislavka koju je za promotivni letak prigodno ilustrirala učenica osmog razreda OŠ Privlaka, Lana Zrinušić. Prema tumačenju prvog hrvatskog romanopisca, Petra Zoranića, upravo po vili Prislavki je mjesto Privlaka dobilo svoje ime.


– Vila Prislavka je na neki način označila početak cijele ove priče, vodi nas kroz ovu avanturu. U romanu je opisana kao žena morskog boga Proteja, imala je dva sina Sokolara i Novaka koji su se zahvaljujući nesretnoj ljubavi u konačnici pretvorili u vodu. Na tim prostorima gdje im se to dogodilo, prema legendi, nalaze se bunari.


Kada je ona umrla, zakopana je na ovim prostorima te je od nje nastala, odnosno Privlaka je po njoj dobila ime. Nacrtala sam je upravo ovakvu, s plavom kosom u plavom jer sam je zamislila kao pravu vodenu vilu. Za nju sam dobila zaista posebnu inspiraciju, iako se i inače bavim crtanjem, ali evo baš taj rad je izabran kao glavna ilustracija promotivnog letka i to me zaista veseli, kazala je Lana.


Na svakoj od spomenutih devet lokacija postavljena je i turistička signalizacija u sklopu koje su istaknute prigodne zanimljivosti putem kojih svi gosti Privlake mogu više saznati o ovom lijepom mjestu uz najpoznatije pješčane plaže u Zadarskoj županiji.