Subota, 22. lipnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

30 C°

MALA MATURA

Rezultati nacionalnih ispita smjerokaz su za učitelje i učenike

Autor: Nikolina Lucić

15.02.2024. 16:15
Rezultati nacionalnih ispita smjerokaz su za učitelje i učenike

Foto: Arif SitnicaOd ove školske godine nacionalne ispite uskoro pišu svi učenici četvrtih razreda osnovne škole u svim školama u Hrvatskoj, kao i svi osmaši u državi. Učenici četvrtog razreda pišu ispite iz triju predmeta, a učenici osmog razreda pisat će ispite iz osam predmeta. Ni u četvrtim niti u osmim razredima ispiti se neće ocjenjivati brojčano, ali će se učenicima u e -Dnevniku bilježiti bodovi.


Potpora Općine Vir


Načelnik Općine Vir Marino Radović nedavno je donio Odluku o financiranju troškova nabave primjera zadataka za provjeru znanja učenicima Osnovne škole Privlaka, Područne škole Vir. Ovu je odluku načelnik Radović donio s ciljem učinkovitog stjecanja i proširivanja znanja za učenike od 1. do 4. razreda, dok je nabava školskog materijala povjerena izdavačkoj kući Profil Klett iz Zagreba. Odluka se prije svega odnosi na virske četvrtaše koji će ove godine prvi put pisati nacionalne ispite.


– Općina tako financira trošak nabave materijala za 19 učenika četvrtog razreda naše područne osnovne škole, a sve s ciljem što bolje pripreme za ovakve provjere znanja kada one za učenike poprime novu razinu i ne budu samo za vježbu. Općina Vir ovim korakom ide još dalje u osiguranju socijalnih potpora za naše sumještane, a djeca nisu izuzeta iz ovakvih programa. Iako su nadolazeći nacionalni ispiti samo opisni i neće se ocjenjivati, važno im je dati podlogu za što bolje rezultate, poručio je načelnik Marino Radović.


Foto: Luka Jeličić/Marino Radović, načelnik Općine Vir
Na Hrvatskom su jeziku tri područja ispitivanja – čitanje, hrvatski jezik i pisanje. Ispit iz Hrvatskog sadrži ukupno 35 zadataka i donosi ukupno 52 boda, a traje ukupno 135 minuta. Kada je riječ o Matematici, nacionalni ispiti za četvrtaše ispituju znanja u pet područja – brojevi, algebra i funkcije, oblik i prostor, mjerenje, podaci, statistika i vjerojatnost. Taj ispit sadrži 30 zadataka, donosi 32 boda, a piše se 60 minuta. Četvrtaši još pišu i nacionalni ispit iz Prirode i društva, na kojem su četiri područja ispitivanja – organiziranost svijeta oko nas, promjene i odnosi, pojedinac i društvo te energija.


Opisno vrednovanje


Kao i prošle godine, nacionalne ispite, ali iz osam predmeta, pisat će i svi učenici osmih razreda. To su Hrvatski, Matematika, strani jezik, Biologija, Kemija, Fizika, Povijest i Geografija. Isto su kao i kod četvrtaša tri područja ispitivanja – čitanje, hrvatski jezik i pisanje. Ispit iz Hrvatskog za osmaše sadrži 47 zadataka koji donose 70 bodova, a sam ispit traje 180 minuta.


Foto: Vedran Karuza


Pripreme za nacionalne ispite, koji će školama iz NCVVO-a stići uoči samih ispita u ožujku, traju i u OŠ Novigrad. Učenici četvrtih razreda ispite pišu od 4. do 8. ožujka, a učenici osmih razreda nacionalne ispite pisat će od 11. do 27. ožujka 2024. godine.


– Ispite pišu svi naši četvrtaši o osmaši, a sami će ispiti stići koji dan uoči njihova održavanja. Pošto je to prilika da nastavnici opisno vrednuju dosada stečeno znanje učenika, cilj je da se djeca za njih ne pripremaju kao za uobičajene ispite ili pak ispit državne mature u srednjim školama, već da u sklopu nastave riješe test, kazala nam je ravnateljica Branka Maroja, dodavši kako u njihovoj školi provedbu nacionalnih ispita koordinira školski pedagog.


Foto: Arif Sitnica/Branka Maroja, ravnateljica OŠ Novigrad


– Pošto se ispiti se dešavaju van uobičajenih školskih termina, cilj je da se provjeri usvojenost gradiva i da rezultati ispita posluže kao smjerokaz za učitelje što i kako raditi s djecom u budućnosti, pojasnila nam je Maroja.