ponedjeljak, 15. srpnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

26 C°

»Zaželi na otoku«

Projektom zaposleno 11 žena te osigurana potpora za 85 korisnika

Autor: Vesna Benić

20.06.2024. 18:35
Projektom zaposleno 11 žena te osigurana potpora za 85 korisnika

Foto: Vesna BenićPočela je provedba novog partnerskog projekta Općine Kali i Općine Pašman pod nazivom »Zaželi na otoku«. Projekt vrijedan 672.000 eura u cijelosti se financira iz Europskog socijalnog fonda plus u financijskom razdoblju 2021. – 2027. Projekt je prošao putem prijave na otvoreni trajni poziv »Zaželi – prevencija institucionalizacije«, koji je objavilo Ministarstvo rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike.


Veliki interes
Nakon nekoliko mjeseci priprema, odabrano je ukupno 85 starijih osoba i osoba s invaliditetom iz općina Kali i Pašman. Petar Kolega, viši stručni suradnik Općine Kali i voditelj projekta otkrio nam je kako su potpisani ugovori o radu na razdoblje od 32 mjeseca s ukupno 11 žena, od čega je 7 žena zaposleno u općini Kali, a 4 žene u općini Pašman.


– Projektom »Zaželi na otoku« pridonijet će se smanjenju rizika od socijalne isključenosti i prevenciji institucionalizacije starijih i nemoćnih osoba s područja otočnih općina Kali i Pašman, istaknuo je Kolega i dodao kako se projektom doprinosi socijalnoj uključenosti te poboljšanju pozicije sudionika na način da će im se pružiti pomoć u obavljanju svakodnevnih aktivnosti, poput organiziranja prehrane, obavljanje kućanskih poslova, održavanja osobne higijene, odlaska u trgovinu po namirnice, odlaska u ljekarnu po lijekove i slično.


– Također, sudionici projekta, svaki mjesec tijekom 32 mjeseca provedbe projekta, primit će po jedan paket kućanskih i osnovnih higijenskih potrepština, kazao nam je Petar Kolega, dok je Bruno Mišlov, načelnik Općine Kali, rekao kako ih veseli kontinuitet programa »Zaželi« koji u općini Kali djeluje gotovo tri godine.
– Uz stare korisnike programa javljaju se i novi, a isto vrijedi i za zaposlenice koje se brinu o korisnicima. Svi od ovog programa imaju koristi, a ponajviše umirovljenici koji su u otočnim zajednicama jako zastupljena skupina. U prostorijama Općine Kali potpisani su ugovori sa zaposlenicama programa »Zaželi na otoku« koje su pokazale veliki interes za ovaj projekt, kazao je Mišlov.


Trajat će gotovo tri godine


Petar Kolega, voditelj projekta, osvrnuo se i na pozitivno iskustvo iz prošla dva projekta iz programa »Zaželi«.
– Provedbom tih projekata krajnji korisnici, starije osobe i osobe s invaliditetom na naša dva susjedna otoka, upoznale su se s programom »Zaželi« i uvidjele sve prednosti primanja svakodnevne besplatne usluge potpore i podrške.


Naglasak je na prevenciji institucionalizacije starijih osoba i osoba s invaliditetom, dakle, da ostanu živjeti u svojim domovima što dulje, naravno uz osiguranu svakodnevnu potporu, izjavio je Kolega i dodao kako su mjesecima uoči početka provedbe ovog projekta imali učestale upite starijih osoba s područja općina Kali i Pašman, kad će ponovo krenuti program »Zaželi«.


– Također smo imali i dosta interesa kod žena koje su se htjele ponovo zaposliti na ovom projektu, bilo da su već radile ili se prvi put zapošljavaju u programu »Zaželi«, tako da smo veoma zadovoljni što je projekt počeo, a na radost sudionika, trajat će gotovo tri godine, bez prekida, kazao je Kolega.