Subota, 18. svibnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

MEDITERANSKI KONGRES

Proizvodnja hrane postala strateško svjetsko pitanje

Autor: Nikolina Lucić

25.11.2022. 19:06
Proizvodnja hrane postala strateško svjetsko pitanje

Foto: Arif Sitnica»Mogućnosti i perspektive razvoja ekstenzivnog stočarstva na hrvatskom kršu« naziv je ovogodišnjeg, drugog po redu međunarodnog mediteranskog kongresa, koji u suradnji s Ministarstvom poljoprivrede Republike Hrvatske, Hrvatskom poljoprivrednom komorom, Sveučilištem u Zadru, Europskim udruženjem za stočarstvo i Međunarodnim centrom za visoke studije Mediterana organizira Hrvatska poljoprivredna komora.


Kongres je održan u Benkovcu, a između ostalog, govorilo se i o načelima i preporukama održivog gospodarenja pašnjačkim resursima na krškom području Hrvatske; regulativama, statusu i mjerama poljoprivredne politike vezane za Jadransko/Ličko područje i izvješćima županijskih predstavnika o stanju pašnjačkih resursa i stočarskoj proizvodnji. U sklopu kongresa organizirana je i izložba autohtonih poljoprivrednih proizvoda s hrvatskog krša, te panel rasprava s temom »Ekstenzivno stočarstvo na krškom području: između očekivanja i mogućnosti«


Korištenje potencijala dalmatinskog krša


Kongres ima specifičnu važnost za Hrvatsku, jer je to jedinstveni međunarodni događaj u poljoprivredi hrvatskog krša koji se organizira uz izravno sudjelovanje poljoprivrednih proizvođača. Očekuje se da će ishodi kongresa doprinijeti daljnjem razvoju poljoprivrede, poglavito stočarstva na Jadranskom/Ličkom području Hrvatske u skladu s međunarodnim iskustvima i standardima. Osim toga, kongres je jedinstvena prilika da poljoprivredni proizvođači izravno kontaktiraju europske i domaće stručnjake mediteranske poljoprivrede s kojima je razmjena stručnih dostignuća i iskustva glavni cilj. Rezultati takve interakcije bit će stalni protok znanja, iskustava i predloženih rješenja za stvarne probleme s kojima se suočavaju naši poljoprivredni proizvođači.
Mladen Kušeković, uzgajivač goveda i predsjednik novoosnovanog Odbora za krške pašnjake HPK, kazao nam je kako se uzgojem stoke počeo u Udbini baviti još 2008. godine, te kako je to krševito područje bilo malo poznato po uzgoju stoke.


– Krš se kao područje prostire na preko 50 posto hrvatskog teritorija. Vrlo je interesantno i zapostavljeno područje, tj. taj se prostor bolje iskorištavao prije 50–ak godina, nego danas, zbog čega mi i organizirali ovaj skup, kako bi se bolje prepoznali potencijali tog kraja. Naša druženje u Benkovcu zamišljen je kao skup uzgajivača s krškog područja, predstavnika raznih znanstvenih ustanova iz agronomskog i veterinarskog područja te državnih institucija, kazao je Kušeković, istaknuvši kako će se, osim na praksu, usredotočit i na novo programsko razdoblje pred nama.


– Nedavno je prihvaćen Strateški plan Republike Hrvatske, te mi očekujemo kako će u tom paketu biti sredstava i za krške stočare. U okviru tih promjena, uz korekcije Ministarstva poljoprivrede i učešće samih stočara i poljoprivrednika postoji veliki prostor za napredak. Za ekstenzivan uzgoj stoke potrebne su velike pašnjačke površine, a krški prostor, koji je prostire kroz sedam naših županija, ima veliki potencijal u proizvodnji kvalitetnih proizvoda, naravno u manjim količinama, istaknuo je Kušeković i dodao kako se često zaboravlja potencijalnih krških polja u zaleđu Dalmacije.


– Ta se polja protežu od Konavala pa sve do Istre. Postoji mnogo načina kako se ti prostori mogu staviti u funkciju proizvodnje stočne hrane. Tu valja napomenuti kako se treba kombinirati ekstenzivno stočarstvo s proizvodnjom sirovina za daljnji tov stoke, rekao je Kušeković.


Novo lice dalmatinskog stočarstva


Sudionici kongresa imali su priliku prisustvovati vrlo atraktivnom znanstvenom i stručnom programu u pet različitih tema u kojima je kongres planiran. Pripremljen je veliki broj predavanja, okrugli stol i rasprava o najnovijim i relevantnijim dostignućima istraživanja u području znanosti o životinjama i upravljanju prirodnim pašnjačkim potencijalima, kao i svim relevantnim problemima koji zaokupljaju poljoprivredne proizvođače. Kongres pruža jedinstvenu priliku za razmjenu ideja i iskustava među poljoprivrednim proizvođačima, kao i znanstvenicima i stručnjacima iz Hrvatske i zemalja Mediteranskog bazena.


– U kontekstu ekonomske i poljoprivredne krize, proizvodnja hrane je postala strateško pitanje, te je imperativ pametno upravljati svim poljoprivrednim i stočarskim potencijalima u zemlji. Zadarska je županija po tom pitanju, naročito u svom ličkom dijelu, kao i u drugim dijelovima Dalmacije u položaju da se potencijali koriste daleko manje od stvarnih mogućnosti. Istina je uvijek negdje u sredini, tako da su za takvo stanje jednako odgovorni i država, koja je dugi niz godina zanemarivala ovo područje uzgoja stoke i stočne hrane, kao i proizvođači koji se u dovoljnoj mjeri nisu angažirali za razvoj ekstenzivnog uzgoja stoke na krškim pašnjacima, poručio je Kuševković, ističući kao se poslu do sada pristupalo neozbiljno.


– Nisu se u dovoljnoj mjeri koristili pozitivni primjeri iz nama susjednih zemalja sa sličnim obilježjima, što je uzgoj stoke na krškom području moglo unaprijediti prije niza godina. Tržišni potencijal je velik, što dokazuje i naše turističko tržište, koje za svoje potrebe treba mnogo sirovina, kazao je ovaj uzgajivač goveda.


Organizatori su uvjereni da će kongres pridonijeti ostvarenju ciljeva nacionalnog strateškog plana i programa usmjerenih na očuvanje i održivo iskorištavanje prirodnih pašnjačkih resursa na hrvatskom kršu, kao i njegovom odgovornom upravljanju i gospodarenju.


– Na konferenciji smo razgovarali o mnogo tema, a one su bile grupirane u tri skupine, od koji su prva sama iskustva proizvođača s ovih područja, zatim predavanja stručnjaka i znanstvenika, te noviteti iz Ministarstva poljoprivrede, zaključio je Kušeković.