ponedjeljak, 22. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

na meti inspekcije

Pokrenut niz postupaka za bespravnu gradnju u Zadarskoj županiji

Autor: Goran Šimunov

24.02.2024. 08:16
Pokrenut niz postupaka za bespravnu gradnju u Zadarskoj županiji

Foto: M. Mijošek/GINakon što je provedbom Zakona o postupanju s nezakonito izgrađenim zgradama, koji je stupio na snagu još davne 2011. godine, uspješno legalizirana većina ovakvih objekata koji su se gradili u razdoblju od više desetljeća koji su mu prethodili, gradnja ovakvih objekata je značajno usporila.


U skladu s time usporilo se i rušenje nelegalnih objekata, iako je hrvatska javnost sa zanimanjem prošle godine pratila dvije veće akcije uklanjanja takvih objekata u Istri. Kako su izvještavali mediji, u Istri se u većini slučajeva u ovu vrstu nelegalnih radnji upuštaju strani državljani koji kupuju zemljišta i potom bespravno grade.


Na zadarskom području otok Vir je bio poznat kao općina s najviše bespravno izgrađenih objekata, koji su potom legalizirani, ali i kao mjesto gdje su se takvi objekti najviše uklanjali. Bivši načelnik Vira Kristijan Kapović je tako svojedobno javno izjavio kako je na njihovu otoku od kraja 80-ih do 2012. srušeno 250 bespravnih objekata.


Komunalni priključci
– No bespravna gradnja nije u Hrvatskoj zaustavljena rušenjima nego Zakonom koji se odnosio na dobivanje komunalnih priključaka zahvaljujući kojem se bespravni objekti više ne mogu priključiti na komunalnu infrastrukturu, pojasnio je tada Kapović.


Pokušali smo od Državnog inspektorata (DIRH) doznati jesu li im prijavljivani slučajevi bespravne gradnje u Zadarskoj županiji i planiraju li neku akciju uklanjanja ovih objekata na ovom području.


– Građevinska inspekcija Državnog inspektorata u svom djelokrugu rada obavlja poslove nadzora građenja, provedbe stručnog nadzora građenja te održavanja i uporabe građevina, sve u svrhu zaštite javnog interesa po službenoj dužnosti na temelju mjesečnih planova rada i sukladno prioritetima određenim u Godišnjem programu rada Državnog inspektorata.Prioriteti građevinske inspekcije DIRH-a za planiranje i obavljanje nadzora su građenje u tijeku u posebno zaštićenim područjima, građenje u tijeku izvan građevinskih područja i/ili protivno planiranoj namjeni, građenje javnih zgrada i građevina, građenje višestambenih i stambeno – poslovnih zgrada, gradilišta odnosno građevine na kojima je građenje u tijeku, a iznimno izvanredni nadzori obavljaju se žurno u slučajevima opasnosti za život ljudi i stabilnost građevina, navode u DIRH-u dodajući kako Ispostava Državnog inspektorata u Zadru kontinuirano zaprima razne prijave vezane uz nadzor građenja te se po obavljenim inspekcijskim nadzorima pokreću upravni postupci kojima se donose mjere sukladno utvrđenim činjenicama.


Inspekcijska rješenja


– Građevinski inspektori Državnog inspektorata izrađuju prijedloge za izvršenje inspekcijskih rješenja putem treće osobe. Na temelju dostavljenih prijedloga za izvršenje inspekcijskih rješenja određuje se konačan popis rješenja u skladu s gore navedenim prioritetima.


Uz upravne postupke građevinski inspektori Državnog inspektorata, Ispostave u Zadru, protiv investitora, izvođača radova i stručnog nadzora građenja pokrenuli su i niz prekršajnih i kaznenih postupaka u postupcima koji se vode na lokacijama diljem Zadarske županije uključujući i sam grad Zadar, ističu u DIRH-u.


Što se tiče akcija uklanjanja bespravnih građevina, hrvatski mediji su prije godinu dana izvještavali kako je samo u Vodnjanu u dva tjedna zatvoreno 45 gradilišta. Glavni državni inspektor Andrija Mikulić tih dana je najavio kako će se na području Istre uklanjati 14 objekata. Dodao je kako je to tek početak rušenja i obračuna s bespravnim graditeljima.


Uklanjenje nezakonitih objekata u Istri nastavljeno je u studenom 2023. na području općine Medulin kada su vlasnici bespravnih objekata, po zaprimanju Rješenja o uklanjanju, uz nadzor Državnog inspektorata samostalno pristupili uklanjanju vlastitih bespravno sagrađenih objekata.


Stručne službe Općine Medulin prethodno su utvrdile kako ove građevine nemaju akt legalnosti te je komunalno redarstvo Općine upućeno na teren kako bi izvršilo uvid i snimilo stanje na terenu. Po završetku očevida predane su prijave Državnom inspektoratu koji je za šest objekata izdao Rješenje o uklanjanju.