ponedjeljak, 15. srpnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

25 C°

30 godina županije

Premijer Plenković: Vodovodizacija županije neophodna za daljni rast i razvoj

Autor: Marina Šaponja

18.04.2023. 11:56
Premijer Plenković: Vodovodizacija županije neophodna za daljni rast i razvoj

Foto: Luka JeličićSvečana sjednica Županijske skupštine u Fortis klubu Punta Skala počela je svečano, intonacijom hrvatske himne u čast 30. rođendana Zadarske županije. Uslijedila je minuta šutnje u spomen na hrvatske branitelja, a nakon čega je uslijedilo predstavljanje brojnih uzvanika koji su se odazvali svečanoj sjednici.


Sjednici nazoče premijer Andrej Plenković, ministri Šime Erlić i Davor Filipović, državni tajnik Josip Bilaver, saborski zastupnici Grozdana Perić kao izaslanica predsjednika Hrvatskog sabora, Gordana Jandrokovića, saborski zastupnici Nikolina Baradić i Rade Šimičević, Renata Sabljar Dračevac te general Ante Gotovina.

– Čast mi je gospodine Plenkoviću što ste uveličali ovu našu obljetnicu, povodom Dana Zadarske županije. Prilika je ovo za pogledati godinu iza nas. Prilika je ovo da čestitamo onima koji su nas posebno zadužili, naši laureati, kojima čestitam.


Ulagali smo u projekte, infrastrukturu, imamo više gospodarskih subjekata koji nas čine prepoznatljivim izvan Hrvatske, obrazovanje… Moramo biti još bolji, ulagati trud, znanje, borimo se, spajamo se, volimo našu županiju i Hrvatsku koju su generacije prije nas sanjale pa je to naša obveza, izjavio je predsjednik Skupštine Šikić.– Veseli me da smo se okupili u velikom broju kako bi proslavili veliki 30. rođendan naše Županije. Kroz 30 godina morali smo se boriti s raznim iskušenjima, ali smo uvijek bili nositelj razvoja ovog prostora. Od županije koja je teško stradala u Domovinskom ratu došli do jedne od najrazvijenije hrvatske županije.


Hvala svima koji su dali doprinos tome, ovaj napredak plod je našeg zajedništva, rada i političke stabilnosti koje smo imali ovih godina. Hvala i svim mojim prethodnicima. Mi i dalje imamo rekordne brojke zaposlenih, imali smo 60 tisuća zaposlenih.


Iza nas je dosad najuspješnija godina po svim gospodarskim pokazateljima, rekordne brojke bilježe Zračna luka, Luka Gaženica… Uvijek se živjelo od mora i uz more pa je ono jedan od naših najbogatijih resursa.Čast svojim dolaskom učinio je premijer Andrej Plenković.


– Čestitam vam 30. obljetnicu Zadarske županije. Pokazali ste ogromno bogatsvo županije na srednjem Jadranu, sve potencijale i projekte koje ste realizirali. Veseli me balansirani razvoj zaleđa, otoka, ulaganja u promet, od Gaženice, Zračne luke, lukama na otocima, sve je impresivno.Vesele me podaci u zadanjih šest godina da Zadarska županija ima prepolovljenu nezaposlenost, raste izvoz, prošla godina u turističkoj sezoni bila je rekordna, raste broj zaposlenih. Podaci koje imamo za prva tri mjeseca ove godine najavljuju kako će nam ova sezona u turizmu biti bolja i od rekordne 2019.


Tome pridonosi i schengenski prostor pa postajemo dostupnija destinacija, ali i eurozona. Uvjeren sam da su ovi iskoraci takvi da će trajno ostati kao prekretnica za razvoj države. Ministri i državni tajnici meni svakodnevno napominju koliko je važna vodovodizacija Zadarske županije, a što je neophodno za razvoj svih sredina.Želimo povećati i broj usluga u zdravstvu u ovoj županiji. Ruska agresija je uz pandemiju stvorila krizni okvir i tada nas je najviše brinulo kako da gospodarstvu i narodu osiguramo što manje lošiji standard.


Ostale su nam praktički nepromijenjene cijene plina, struje, naftnih derivata, smanjili smo PDV na najosnovnije namirnice, dali podršku braniteljima, umirovljenicima, socijali. Mjere vrijedne 6,8 milijarde eura u protekle tri godine omogućile su da kroz krizu prođemo lakše.


Postigli smo ostvarenje dugoročnih ciljeva koju su nas na prostoru karte Europe i svijeta pozicionirali kao ozbiljnu državu koja je postala gospodarski i strateški jaka država. To je okvir u koji se uklopila i Zadarska županija.Sinergija između Vlade i županije, a odgovrnu zadaću ima vaš Zadranin Šime Erlić da kroz EU projekte radi na poboljšanju aktivnosti. Uvjeren sam kako ćete kao vrijedni ljudi dati svoj doprinos, izjavio je predsjednik Vlade Andrej Plenković.


Najsvečaniji trenutak svakako je bila dodjela lauretima, dobitnicima godišnjih nagrada Zadarske županije za postignuća u prošloj godini, te nagrade za životno djelo.


Foto


Svečana sjednica povodom Dana županije


avatar

Snimio: Luka Jeličić


18.04.2023. 12:50

Galerija

Foto: Luka Jeličić