Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

5 C°

četiri projekta vodovoda

Počela gradnja i rekonstrukcija cjevovoda na području Nina

Autor: Goran Šimunov

13.02.2024. 19:04
Počela gradnja i rekonstrukcija cjevovoda na području Nina

Foto: Vodovod ZadarRadnici Vodovoda Zadar trenutačno izvode radove na četiri vrijedna projekta, od kojih se tri odvijaju temeljem Ugovora o sufinanciranju ove tvrtke koji je sklopljen s Ministarstvom gospodarstva i održivog razvoja te Hrvatskim vodama u sklopu Nacionalnog plana za oporavak i otpornost 2021. – 2026. Od spomenutih projekata jedan se nalazi na području Nina, drugi na području Briševa, a treći na području Paljuva, dok četvrti projekt nije dio ovog ugovora, a radi se o rekonstrukciji crpne stanice (CS) Dolac pored Obrovca.


Izgradnja-rekonstrukcija cjevovoda grad Nin – VS Straža ima daleko najveću ugovorenu vrijednost, čak 2.027.834,67 eura. Postojeći magistralni cjevovod je star i malog profila, a cijevi su loše kvalitete (azbest cement), zbog čega dolazi do čestih puknuća i, uslijed toga, do prekida u vodoopskrbi u dijelovima grada Nina i Ninskih Stanova.


Predmetni cjevovod također povezuje VS Straža sa zapadnim dijelom vodoopskrbnog sustava koji je tijekom ljetnih mjeseci, zbog povećane potrošnje, iznimno opterećen te je neophodno povećanje profila postojećeg cjevovoda.


Cijevi loše kvalitete
– Ovaj zahvat će imati utjecaj na poboljšanu vodoopskrbu za oko 10 tisuća stanovnika, a u ljetnim mjesecima, tijekom turističke sezone, taj broj se penje i do više od 70 tisuća u naseljima Nin, Vir, Zaton, Petrčane i Ninski Stanovi.Da bi se osiguralo bolje punjenje, odnosno pražnjenje VS Straža, koji je inače na najnižoj koti od svih vodospremnika, projektom se planira rekonstrukcija starog cjevovoda u dužini 3.722,71 metara te izgradnja spojnog cjevovoda od Nina do spoja na magistralni cjevovod Petrčane – Vir u dužini 2.909,11 m, koji je u međuvremenu izgrađen, ističu u Vodovodu. Dodali su kako će sekundarni cjevovod služiti za spajanje novih kućnih priključaka, čime će se omogućiti uvjeti za priključenje na vodoopskrbni sustav.


Drugi po vrijednosti od projekata iz spomenutog Ugovora je onaj izgradnje vodovodne mreže od naselja Briševo do proizvodno-poslovne zone Mazija JI ukupne vrijednosti 388.114,67 eura. Na ovom području nije izgrađena vodoopskrbna mreža.


– Na predmetnom području, na potezu Milini – Mazija u naselju Briševo u općini Poličnik projektom je predviđena izgradnja vodoopskrbnog cjevovoda, s ciljem osiguravanja kvalitetne i pouzdane vodoopskrbe, kao i protupožarne zaštite postojećih obiteljskih kuća.


Projektom je predviđena izgradnja vodoopskrbnog cjevovoda od spoja na postojeći vodoopskrbni cjevovod u Ulici Samostalne satnije Briševo do ulaska u buduću poslovnu zonu Mazija JI u Ulici Križanje Mazija, navode u ovoj zadarskoj tvrtki pojašnjavajući kako je vodoopskrba buduće proizvodno-poslovne zone Mazije JI predmet drugog zasebnog projekta.Novi priključci


– Ukupna duljina cjevovoda predviđena ovim projektom je 1726,58 metara. Projektom će se također izvesti izgradnja novih vodovodnih priključaka, čime će se lokalnom stanovništvu omogućiti uvjeti za priključenje na vodoopskrbni sustav.


Za potrebe protupožarne zaštite predviđeno je 12 nadzemnih hidranata koji, pak, osim protupožarne zaštite, služe i za odzračivanje cjevovoda prilikom punjenja i pražnjenja, tlačne probe i dezinfekcije te detekcije stanja cjevovoda i uzimanja uzoraka vode, naglašavaju u Vodovodu.


Treći projekt iz Ugovora je dogradnja vodovodne mreže naselja Paljuv ukupne vrijednosti 155.559,21 eura. Ovim projektom nastavlja se već izgrađena vodovodna mreža u Paljuvu kojom nije obuhvaćeno cijelo naselje.


Iz tog razloga pristupilo se izradi zasebnog projekta dogradnje te će, provedbom projekta, cijelo naselje Paljuv biti pokriveno vodovodnom mrežom. Projektom je predviđena izgradnja vodovodne mreže u dužini 1118 metara i izgradnja novih vodovodnih priključaka.


U veljači 2024. su započeli i radovi na terenu projekta rekonstrukcije CS Dolac. Trenutačno se iznosi stara elektro oprema iz trafostanice. Projektom je predviđena zamjena postojeće strojarske opreme uključujući sva četiri crpna agregata, kao i elektro opreme u CS-u Dolac i pripadajućoj trafostanici, a izvršit će se i manji građevinski radovi.


Radovi takvog opsega se izvode prvi put poslije 40 godina rada CS-a Dolac. Projekt rekonstrukcije će trajati do studenog 2024. s prekidom radova u ljetnoj sezoni.