Utorak, 3. listopada 2023

Weather icon

Vrijeme danas

28 C°

NOVLJANSKI KORIJENI

Pobjedom protiv Belgije Joško bi djeda darivao za rođendan, a roditelje za godišnjicu braka

Autor: Toni Perinić

01.12.2022. 08:19
Pobjedom protiv Belgije Joško bi djeda darivao za rođendan, a roditelje za godišnjicu braka

Foto: Toni Perinić/ReutersJoško Gvardiol, 20-godišnji hrvatski reprezentativac, branič vatrenih, posljednjih je nekoliko dana glavna tema domaćih ali i stranih medija. U protekle dvije utakmice Svjetskog prvenstva u Katru proglašen je najboljim igračem Hrvatske s najvećom učinkovitošću, a prema spekulacijama stranih novinara u tijeku su pregovori za njegov prelazak u engleski prvoligaški klub Chelsea.


O njegovoj igri već se puno toga zna, ali je malo poznata činjenica kako uz reprezentativce Luku Modrića iz Zatona Obrovačkog, Dominika Livakovića iz Zadra i Martina Erlića iz Tinja, Gvardiol vuče zadarske korijene. Naime, njegov otac je rođen i odrastao u Novigradu, malom, dalmatinskom mjestu uz more, udaljenom tridesetak kilometara od Donatovog grada, a u kojem živi oko petstotinjak stanovnika.


Odlučili smo s toga posjetiti to mjesto poznato po ribarima i iz prve ruke saznati jesu li Novljanci i Novljanke ponosni na svog Joška, koji nikad nije skrivao svoje dalmatinsko porijeklo. Sunčano, burinom išarano jutro izmamilo je brojne stanovnike na rivu u centar mjesta, a kako nam pričaju, šteta je ne iskoristiti lijepo vrijeme. Krpaju se mreže, čiste se kaići, uređuju se okućnice, kao da je proljeće, a ne zima pred vratima.

Svi hrane mačka Malog


Ispred mjesne trgovine, na trgu podno župne crkve, mačak Mali, kako su ga nazvali mještani, prolazi nam oko nogu, »žicajući« hranu.


– Nije gladan, svi ga hranimo već dvije godine, ali nikad mu nije dosta, mangup je, govori nam kroz smijeh Željko, noseći Malom vrećicu hrane. Željko je, kao i Joško Gvardiol, odrastao u Zagrebu. No dok se Joško privremeno preselio i već neko vrijeme igra za njemački RB Leipzig, Željko je živio do kraja radnog vijeka sa suprugom, također Novljankom u Zagrebu, a prije tri godine odlučili su kako će Novigrad biti njihova mirna luka za umirovljeničke dane. Nogomet prati, navija i raduje se svakom uspjehu reprezentacije, a posebno otkad je Joško njen dio.


– Nogomet pratim oduvijek, a meni i supruzi je posebno drago vidjeti dijete ovog mjesta kako predstavlja našu domovinu na Svjetskom prvenstvu. Svi smo ponosni i sretni i vjerujemo u pobjedu Hrvatske danas protiv Belgije, optimističan je Željko, a njegov optimizam dijeli i Mate Paštrović, prvi susjed obitelji Gvardiol koji, kako nam kaže, s njima dijeli zidine dvorišta.


– Joška se sjećam još kao dječačića kad je trčao ovdje po stepenicama. Uvijek je bio otvoren, spreman razgovarati, a posljednji put smo se sreli ovoga ljeta na jednoj ribarskoj feštici. Mislim se neki dan kako je prebrzo odrastao, već je »čovik i po«, ističe Mate, napominjući kako svaki njegov uspjeh doživljava osobno i raduje se s njegovom obitelji.Vrijedna i poštena obitelj


– Svi su, od bake, dida, oca i majke vrijedni i uspješni ljudi, tako da ni Joško nije mogao ispasti drugačiji. Pred njim je sigurno velika karijera, a vjerujem kako će je znati iskoristiti na najbolji mogući način, dodaje naš sugovornik. Pitali smo ga također kakva su mu očekivanja od današnje utakmice.


– Očekujem pobjedu, a rezultat je manje bitan. Glavno je ići dalje, jasan je Mate.


Šetajući dalje rivom, nailazimo na Živka Baždarića koji se priprema za pretakanje vina. Kako kaže, zadnji je vlak za to obaviti. Svjetsko prvenstvo aktivno prati, navija za Hrvatsku, a posebnu vjeru ima u Joška.


– Vjerujem da će naši pokazati istu snagu kao i protiv Kanade. Moraju biti odlučni, borbeni i ići naprijed u napad. Joško je u dosadašnjim utakmicama pokazao znanje i žar, a vjerujem kako će tako biti i danas. Novljanska krv teče u njemu, hrabar je on momak, kaže Živko. Gvardiole poznaje, a jedino mu je žao kako to prezime polako izumire u Novigradu.


– Gvardioli su kao i Buterini Talijani i nekad je ljudi s tim prezimenom bilo na stotine u našem mjestu, a sad je tek par obitelji. Ali eto, imaju Joška koji će njihovo prezime pronijeti po cijelom svijetu, iskreno će Živko.Joškov putokaz mladima


Iako je odrastao na zagrebačkom asfaltu, na Srednjacima, Joško svakog ljeta i više puta tijekom godine, pronalazi vrijeme za posjet baki Milki i djedu Zvonku, koji žive u Novigradu. Pokucali smo im na vrata, koja je otvorila nasmijana i gostoljubiva baka Milka koja je taman razgovarala s Joškovom tetom Marijom. Svoju sreću i ponos nije mogla sakriti, srce joj je, kaže, kao svemir.


– Ma nemam riječi za opisati ponos i sreću koju osjećam. Moj mali Joško na ponos je cijeloj obitelji, stvarno smo presretni što ga imamo, sa suzom u oku će baka, napominjući kako će navijati i bodriti svog unuka i u ogledu protiv Belgije. Pobjeda u toj utakmici za njih bi bila posebno značajna.


– Joškov djed, a moj suprug Zvonko slavi svoj okrugli osamdeseti rođendan, a roditelji našeg nogometaša godišnjicu braka, tako da bi nam pobjeda svima bila dar za veliku obljetnicu, priznaje baka Milka. Kako nam dalje navodi, unuk ih nikad ne zaboravlja, redovito se čuju, a i vide.– Zove me često, a i jako voli doći u Novigrad. Vjerujem kako je pred njim blistava budućnost, iskrena je baka, koju smo pozdravili u nadi kako će se njezine želje o uspjehu Hrvatske ostvariti.


Nismo zaobišli ni prvog čovjeka Novigrada, načelnika Josu Klapana, koji smatra kako ovaj izniman uspjeh mladog hrvatskog reprezentativca može biti poticaj njihovim nogometašima.


– Imamo jako puno djece koji igraju u našem NOŠK-u Novigrad i nadam se kako će im Joškov uspjeh pokazati kako se radom i trudom mogu postići velike stvari. Dijelim osjećaj ponosa s njegovom rodbinom, prijateljima, ali i svim mještanima i vjerujem kako će naša reprezentacija na Svjetskom prventstvu daleko dogurati, rekao je Klapan.


Novigrad, ali i cijela Hrvatska je uz Vatrene, koji će, vjerujemo pokazati svoje najbolje i najkvalitetnije nogometno lice, igrajući na način dostojan svjetskih viceprvaka.