Petak, 1. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

pomor NA SAKARUNU

Perić: Zasad se ne može utvrditi što se dogodilo i izazvalo ugibanje želvi

Autor: Hina

12.02.2024. 15:30
Perić: Zasad se ne može utvrditi što se dogodilo i izazvalo ugibanje želvi

Foto: Screenshot/HRTRazlog uginuća glavatih želvi na Dugom otoku još nije poznat, riječi su ravnatelja Javne ustanove za zaštitu prirode Zadarske županije Damira Perića. Nije poznat ni točan broj.


“Naši djelatnici, predvođeni stručnom voditeljicom Moranom Bačić, jutros su odmah otišli na teren, a prema prvim informacijama radi se o možda desetak uginulih kornjača”, kaže Perić.


Zasad se ne može utvrditi što se dogodilo i izazvalo ugibanje želvi, ali Perić misli da je vjerojatno je riječ o olujnom i orkanskom jugu koje je proteklih dana puhalo duž Jadrana. Nije rijetkost da upravo u takvim vremenskim uvjetima želve stradaju ili uginu.
“Nažalost, u zimskim se mjesecima to često događa. Kornjače prezimljuju na morskome dnu, eventualno ih može podići ribarska mreža. One se tada napola probude i u takvom stanju mogu udariti u obalu”, rekao je.


Pronađene kornjače bit će prevezene u Zadar, u ovlaštenu veterinarsku ambulantu Marina Mirčete i pregledane prema protokolu koji postoji za morske životinje, odnosno strogo zaštićene vrste.


Dok se ne napravi obdukcija u Centru za oporavak morskih kornjača u Puli ili na Veterinarskom fakultetu u Zagrebu, nećemo znati što je pravi uzrok uginuća glavatih želvi, ističe Perić.


Protokol za dojavu i djelovanje u slučaju pronalaska uginulih, bolesnih ili ozlijeđenih strogo zaštićenih morskih životinja (morski sisavci, morske kornjače i hrskavične ribe) u funkciji je od 2010. godine.


Morske kornjače prepoznate su kao jedna od najugroženijih skupina na svijetu, sve vrste su uvrštene na Crveni popis Međunarodne udruge za očuvanje prirode i prirodnih bogatstava (IUCN) i pod strogom su zaštitom u svim zemljama Europske unije.