Četvrtak, 5. prosinca 2024

Weather icon

Vrijeme danas

9 C°

radionica pomorske baštine

OTOČNO BLAGO Maslinko keksići, bokobrani, sol, tkonska pjesma i kolo...

Autor: Vesna Benić

02.07.2024. 21:30
OTOČNO BLAGO Maslinko keksići, bokobrani, sol, tkonska pjesma i kolo...

Foto: Vesna Benić



U Interpretacijskom centru pomorske baštine u Tkonu, koji svojim postavom predstavlja vrijedan kulturno-povijesni sadržaj zanimljiv turistima i posjetiteljima, održane su radionice HOP-a. Prijepodne je održana prezentacija o virtualnom muzeju i fjeri, TZ RAB, potom radionica izrade ogrlica, nakita i ribarskog pribora od pruća i drveta te nastup KUD-a Koledište iz Jezera.


U popodnevnim satima održana je zanimljiva radionica izrade keksa Maslinko OPG-a Vesna Zalović Tkon, radionica izrade bokobrana (Domaća radinosti Ivan Longin), prezentacija o paškoj soli (Solana Pag) i nastup KUU-a Kunjka iz Tkona.


Kako smo saznali od Jelene Ugrinić, direktorice TZO-a Tkon, radionice su uvod u Sajam Hrvatskog otočnog proizvoda koji se održava u sklopu Kunjske feše, a na kojem preko dvadesetak izlagača prezentira svoje proizvode.


Stari zanat




– Zanimljiva je radionica HOP proizvoda Maslinko, autohtonog proizvoda iz Tkona, a održava je Vesna Zalović. KUU »Kunjka« predstavlja pjesme i kolo Tkona. Mi svima pokušavamo dati ruku kako ne bismo posustali u svom radu, tu smo da podržimo HOP i OPG proizvođače na način da svaki četvrtak tijekom cijele sezone održavamo Sajam otočnih proizvoda.



Prvi smo na otoku Pašmanu i Ugljanu koji smo pokrenuli Sajam, a taj primjer su potom slijedila i druga mjesta na oba otoka, kazala je Ugrinić.


Ivan Longin, koji se bavi ručnom izradom pajeta, bokobrana i pandula za brodove rekao nam je da je to stari zanat koji je izumro.


– Samo ja radim i još jedan čovjek iz Raba i ovdje sam da pokažem kako se radi bokobran, brk i mala okrugla pandula. Njegujem tu tradiciju koju sam naučio od pokojnog dida i nastavio sam to raditi.


Sada učim i mlade i ono što mi je posebno drago naučio sam jednoga iz Preka koji je bio kod mene pet, šest puta i kojemu sam pokazao kako se konopima plete bokobran. Ipak ima nade da iza sebe ostavim mlade koji su spremni nastaviti ovu tradiciju i tome se radujem, kazao je Longin.


Vesna Zalović iz OPG-a Zalović Tkon otkrila nam je da svoj obrt ima od 2009. godine, a da se definitivno odlučila obrt otvoriti kada je prvi put sudjelovala na Škrapingu u Tkonu.



Autohtoni recept


– Na Škrapingu su neki počeli prodavati svoje domaće proizvode. U biti taj prvi Škraping je bio bez svih tih formalnosti, naš načelnik je samo rekao da donesemo domaću rakiju, smokve, kroštule i fritule da počastimo goste, a potom nam je Ljubica Ugarković predložila da podnesemo zahtjev za dodjelu oznake HOP i tako je sve krenulo. Krenula sam s prvim proizvodom, marmeladom od smokve.


Kasnije sam počela raditi džemove od smokve s aromom i dodacima našeg ljekovitog samoniklog bilja, potom od grožđa, šljive. Pravim maslinovo ulje, a počela sam praviti i keksiće Maslinko, kazala je Vesna Zalović i dodala kako će predstaviti radionicu izrade tih popularnih keksića.


– Keks se zove Maslinko jer je glavni sastojak maslinovo ulje. Inače, nema jaja, samo malo sastojaka. Za taj keksić potrebno je maslinovo ulje, brašno, mendule, lješnjaci uz dodatak ribane narančine kore i soka i to je to. Vrlo jednostavno i ukusno. Tijesto se potom dva sata mora držati u frižideru. Poslije ga uvaljamo, kalupima izradimo oblik kolačića i potom pečemo, otkrila je Zalović.


»Slana« priča


Ivana Fabijanić, komercijalistica iz Solane Pag, održala je prezentaciju o paškoj soli.



– Naša sol ima zaštićenu oznaku izvornosti. Posebne procedure se moraju proći da bi se dobila takva zaštićena oznaka izvornosti. Sol se dobiva isključivo iz paškog zaljeva, proizvodi se u Pagu i sve je to popraćeno proizvodnim procesom kako bismo bili dosljedni u toj našoj proizvodnji.


Danas smo u Tkon došli pričati o našoj soli i našim proizvodima. Proizvodimo kuhinjsku sol, cvijet soli, sol sa začinima, sol sa smanjenom količinom natrija, salamuru, sol za perilice, pagomat za omekšavanje vode u perilici i proizvodimo sol za kupanje.


Najponosniji smo na naš cvijet soli koji je bogat prirodnim mineralima, razlikuje se od kuhinjske soli jer nije prolazio nikakav tvornički proces, istaknula je Ivana Fabijanić i kazala kako je ručno bran, sušen na suncu, a žene ga poslije čiste pincetom. To je najkvalitetnija sol, »kavijar« soli i ne dobiva se u velikim količinama.


Radionice HOP-a u Interpretacijskom centru pomorske baštine u Tkonu održane su pod pokroviteljstvom Općine Tkon, TZO-a Tkon i Ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU.