Subota, 18. svibnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

uspješna demografska mjera

Općina Poličnik: U stambenoj zoni Grabi trenutačno u gradnji 20 obiteljskih kuća

Autor: Vanja Mirčeta

14.03.2023. 18:48
Općina Poličnik: U stambenoj zoni Grabi trenutačno u gradnji 20 obiteljskih kuća

Foto: Arhiva ZLNakon što je krajem 2018. godine Općina Poličnik dobila 47.000 metara četvornih zemljišta pored Poslovne zone Grabi koje je do tada bilo u vlasništvu Republike Hrvatske, u skladu s Detaljnim planom uređenja stambene zone Grabi u Općini Poličnik, izrađenim gotovo desetljeće ranije, tek tijekom 2021. godine krenulo se s izgradnjom stambenog kompleksa predviđenog za mješovite javne i društvene namjene te sportsko-rekreacijske i društvene namjene.


Da bi se stvorili svi preduvjeti gradnje, HEP-u je plaćeno 132.723 eura (1 milijun kn), ukupna dokumentacija je stajala oko 39.817 eura (300.000 kn), dok bi kompletno ulaganje u opremanje infrastrukture po projektantskim troškovnicima za ovu stambenu zonu trebalo iznositi od 1.990.000 eura do 2.256.000 eura (15 do 17 mijuna kn), što ovisi o ponudi, odnosno raspisanom javnom natječaju.


Planirana izgradnja 62 nove kuće


– U Poličniku sada imamo stambenu zonu gdje bi u konačnici trebale biti izgrađene 62 nove zgrade, odnosno obiteljske kuće. Trenutačno je u gradnji njih 20, odnosno tri su već izgrađene, dok je ostalo u fazi izgradnje. Desetak zgrada tek čeka građevinske dozvole.
Osim obiteljskih kuća u ovoj stambenoj zoni planirana je izgradnja dječjeg vrtića, ali je osiguran prostor i za manji sportski centar te mali park na samom ulazu u zonu. Znači, u periodu od nekih pet godina sve bi prije spomenuto trebalo biti gotovo i useljivo.


Kada je ta stambena zona u pitanju, Općina Poličnik je pripremila svu dokumentaciju za izvođenje radova. Dovela se struja niskog napona. Vodovod je raspisao natječaj za izgradnju vodovodne mreže unutar te zone te bi i on ovih dana trebao biti okončan.


Ujedno čekamo odluku Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja oko izgradnje odvodnje koja bi se, kao i vodoopskrba, trebala riješiti sredstvima kroz Nacionalni plan oporavka i otpornosti (NPOO), nakon čega nam još ostaje uređenje prometne infrastrukture.


Ukoliko je ne uspijemo financirati iz drugih izvora, spremni smo je riješiti vlastitim, općinskim sredstvima, samo da što prije dovršimo ovu stambenu zonu.


Prema nekim realnim predviđanjima, komunalna infrastruktura stambene zone Grabi trebala bi biti gotova najkasnije za godinu i pol do dvije godine, ističe Davor Lončar, načelnik Općine Poličnik.


Podsjeća kako je i ovo zemljište prije nego je prenamijenjeno u stambeno zonu bilo samo još jedno u nizu, napuštenih i zapuštenig državnih zemljišta koje je ova jedinica lokalne samouprave konačno oplemenila sadržajima koji bi trebali zadržati mlade obitelji na ovom području pružajući im sve preduvjete za kvalitetan obiteljski život, ali i privući nove obitelji koje bi lokaciju za stambeno zbrinjavanje izabrale upravo ovo razvijeno mjesto 16-ak kilometara udaljeno od grada Zadra.


Stambena zona i u Suhovarama


– Još jednom ponavljam, na tom zemljištu dok je bilo u vlasništvu RH bile su hrpe otpada raznih vrsta, a danas je to područje urbanizirano i oplemenjeno sadržajima koji će biti od koristi kako našim žiteljima, tako i samoj jedinici lokalne samouprave u kojoj se nalazi.


Osim navedenog, Općina Poličnik od 2016. godine ima izrađen i Detaljni plan uređenja područja mješovite stambeno poslovne zone u Suhovarama. Od tada čekamo da država prebaci i to zemljište na Općinu Poličnik jer interes i za tu stambenu zonu koja ima 90 stambenih parcela, jako je veliki.


Tako da mogu reći kako već u ovom momentu postoji interes za najmanje 50 parcela. Ova zona nalazi se na lokaciji odmah pored autoceste, tako da je idealna za daljnji razvoj, odnosno da se u budućnosti otvori i izlaz s autoceste te izgradi ulaz u tu stambenu zonu, od čega bi benefite svakako imali svi.


Nadamo se da će država konačno reagirati i omogućiti nam da za dobrobit svoje sredine ta napuštena zemljišta oplemenimo sadržajima i stavimo ih na raspolaganje našim žiteljima, odnosno svim ljudima dobre volje koji u našoj općini vide svoju budućnost, kako za rad, tako i za zasnivanje svojih obitelji, odnosno život na ovom području, zaključio je Lončar.