Utorak, 18. lipnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

31 C°

SKUPA PRESUDA

Općina Polača jedva funkcionira zbog duga od 623.797 eura

Autor: Marina Vlakić

27.05.2023. 14:47
Općina Polača jedva funkcionira zbog duga od 623.797 eura

Foto: Dino Stanin/PIXSELLFinancijska situacija u Općini Polača i dalje je teška – biogradskoj firmi Trgo prijevoz Peraić uspjeli su vratiti tek polovicu duga od vrtoglavih 623.797 eura ili 4,7 milijuna kuna koliko im duguju po sudskoj presudi Visokog trgovačkog suda. Svakoga mjeseca Općina iz svoje blagajne izdvaja 21.500 eura, odnosno 162.000 kuna, a sredstvima koja im preostaju jedva namiruju osnovno funkcioniranje. Riječ je o pravomoćnoj presudi Visokog trgovačkog suda RH kojom Trgo prijevozu Peraić moraju isplatiti tadašnjih 6,1 milijun kuna temeljem presude o kupoprodaji općinskih terena u Polači i Tinju na kojima su se trebale graditi benzinske pumpe.


No, za vrijeme mandata bivšeg načelnika došlo je do problema s upisom vlasništva Trgo prijevoza koji se godinama nije mogao uknjižiti kao vlasnik terena te je tvrtka podignula tužbu protiv Općine Polača tražeći ovu visoku odštetu.


Žalba Visokom trgovačkom sudu


Iako je sadašnji načelnik Općine, Tomislav Prtenjača, na sudu isticao kako je riječ o financijskim problemima naslijeđenim od bivšeg vodstva te nije on taj koji je sklapao ugovore s Peraićem, Visoki trgovački sud ipak je presudio u korist biogradske tvrtke obvezujući Općinu na plaćanje astronomskog duga. Općina je čak uputila zahtjev za revizijom postupka Vrhovnom sudu, no i ovaj je pravni lijek odbijen.
Provjerom najnovije situacije u Polači, saznajemo kako je već polovica duga isplaćena te će do kraja godine završiti i trenutno najvažniji projekt – gradnju dječjeg vrtića.


– Ostalo nam je platiti još polovicu duga, zasad funkcioniramo i nadam se da ćemo dug riješiti kako bi idući načelnik imao čistu situaciju i mogao normalno voditi Općinu, za razliku od nas koji se mučimo ovom naslijeđenom situacijom. Srećom, sporazumom s tvrtkom Peraić uspjeli smo Općini uštedjeti minimalno još milijun kuna jer su se već u startu odrekli kamata, a dogovor je u roku tri godine isplatiti im cijeli dug, a ja se nadam da bi to moglo biti i ranije, kaže načelnik Prtenjača.Općina ima puno dobrih projekata, a prioritet im je vrtić koji bi jako puno značio i okolnim mjestima. Svima koji žele ostati na selu vrtić je jedan od prijeko potrebnih uvjeta, ističe načelnik.


Vrtić je prioritet


– Od općinskih projekata upravo vrtić nam je prioritet, a plan nam je otvoriti ga narednih mjeseci kako bismo konačno realizirali jedan od glavnih infrastrukturnih zadataka naše Općine. Cilj nam je zadržati mlade obitelji u ovom kraju, a vrtić je u tom smislu jedan od prioriteta, ističe načelnik.


Naime, visoki dug biogradskoj tvrtki nije problem samo Općine koja ne može financirati projekte važne za razvoj Polače, već prije svega mještana koji na kraju najviše ispaštaju za ovakvu situaciju, a za koju nisu ni krivi ni dužni.


– Zbog ovakve presude mještani ne mogu ostvariti svoja prava i dobiti infrastrukturu kakvu ovo mjesto zaslužuje za bolji život svih, pogotovo djece, ističe Prtenjača.


Naime, Općina je pokrenula niz projekata za što kvalitetniji život, nastojeći istodobno podmiriti i sve financijske obveze te su, uz pomoć sredstava Kohezijskog fonda kroz Operativni program Konkurentnost i kohezija, nabavili i komunalno vozilo za koje je odobren maksimalni bespovratni iznos od tadašnjih 742.210,65 kuna.