Srijeda, 19. lipnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

30 C°

stari limeni ljubimci

Održan 22. Oldtimer auto rally "100 kilometara Zadra" u Preku

Autor: Vesna Benić

10.09.2023. 13:38
Održan 22. Oldtimer auto rally

Foto: Vesna BenićU Preku se ovaj vikend održao 22. po redu Oldtimer auto rally “100 kilometara Zadra”. Susret zaljubljenika u starije modele mešunarodan je susret te je u organizaciji Oldtimer kluba Zadra koji djeluje Hrvatskim oldtimer savezom. Tom prigodom Siniša Pavić, predsjednik Oldtimer kluba Zadar, izjavio nam je kako je ovaj susret u Preku predzadnji ovakav susret ove godine.


– Na susret su došli ljudi iz cijele Hrvatske, od Dubrovnika, Pule, Zagreba, do Virovitice, a imamo i sudionike iz BiH, desetak posada iz Slovenije te po jednu posadu iz Austrije i Švicarske. Ovdje smo došli s vozilima starijima od 30 godina, koja su svrstana u kategoriju oldtimera. Sve su to automobili koji su dobro sačuvani primjerci, rekao je Siniša Pavić.

– Svakako smo htjeli iskoristiti ovu priliku dolaska u Preko kako bismo oldtimerima pokazali prekrasan otok Ugljan. Ovim putem se zahvaljujem Općini Preko i TZ Općine Preko koji su naši suorganizatori, što smo u suradnji s njima uspjeli organizirati ovu manifestaciju. Ovakvu je manifestaciju duplo teže organizirati na otoku nego na kopnu, naglasio je Pavić.


Predsjednik Oldtimer kluba Zadar rekao je također kako dijele i posebne nagrade.– Istaknuo bih kako su nagrade posebne jer su izrađene od maslinovog drveta. Medalje je izradio Željko Jerolimov iz Preka, a one su autohtoni proizvod Domaće radinosti Jerolimov iz Preka. Može se reći kako smo uspjeli organizirati ovaj susret s kompletnom otočkom pričom, pojasnio je Siniša Pavić.


Ovakvi programi još su jedan poticaj za održavanje manifestacija u posezoni koji su itekako prihvatljivi u ruralnim područjima kao što su naši otoci. Suorganizacija ovakvog događaja nudi Turističkoj zajednici Općine Preko dodatan marketing otoka Ugljana i svakog mjesta na kojem će oldtimeri boraviti, od Preka do Sutomišćice i Mulina.– Možemo se pohvaliti da smo gostima prepoznatljivi kao sinergija prekrasne prirode, kulturnih, gastronomskih i zabavnih sadržaja. No, ovim događajem ne završavaju naša događanja u posezoni. U rujnu nas očekuje Zadar Outdoor festival, već prepoznatljiva manifestacija koja nudi aktivni odmor na otvorenom i garantira dobru zabavu. Početak listopada tradicionalno je rezerviran za Crnilo kup u Lukoranu.


Naglasila bih da smo u ovoj turističkoj sezoni kao organizatori, suorganizatori ili sponzori održali preko sedamdeset manifestacija. Brojke sustava za prijavu turista eVisitor ukazuju da smo u predsezoni ostvarili čak 30 posto više dolazaka i noćenja u odnosu na prethodnu godinu i nadamo se da nas takve brojke čekaju i u posezoni, kazala je Mia Hrabrov iz TZO Preko.