Utorak, 23. srpnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

36 C°

neugodno iznenađenje

Obitelj Petricioli preko noći ostala bez svoje imovine na Dugom Otoku. Sve im uzela - Crkva!

Autor: Portal ZL

14.06.2024. 20:37
Obitelj Petricioli preko noći ostala bez svoje imovine na Dugom Otoku. Sve im uzela - Crkva!

Foto: Screenshot/DNEVNIK.HRBogata plemićka obitelj Petricioli u 17. stoljeću naslijedila je sa svojim zemljištem crkvicu svetog Mikule u Salima na Dugom otoku. U suvlasničkom odnosu s Crkvom bili su do veljače 2017. godine, a nedavno su se neugodno iznenadili novim katastarskim izmjenama, piše Dnevnik.hr.


– Potez nije lijep i sigurno nije u skladu s jednom od božjih zapovjedi. Nakon nove katastarske izmjere, začudili smo se jer smo izbrisani bez ikakvog razloga, bez ikakvog razgovora, bez ikakve odluke, ispričao je Donat Petricioli novinarki Provjerenog Jeleni Rastočić.


Poziv sa suda nikada nisu dobili, kao ni njihova daljnja rođakinja, pokojna umjetnica Jagoda Buić, koja je također bila upisana suvlasnica.
– Poprilično smo bili iznenađeni jer za ovo nismo znali. Odmah smo reagirali i naložili našem odvjetniku da provjeri što se tu dogodilo, objasnio je Daniel Schütze, potpredsjednik Zaklade dr. Hans Wuttke, koji upravlja imovinom Jagode Buić.


Iz povoljne pravne pozicije, sada su u nepovoljnoj i moraju tužiti da dokažu svoje vlasništvo. Odvjetnica Ivana Raspović kaže da se radi o grešci suda te da to nije prvi takav slučaj.


Povijest imanja


U Sali na Dugom otoku u 17. stoljeću Venecija je poslala bogatog Valentina Petriciolia da razvije kraj. Njihov predak Anzolo, kaže Donat, je naslijedio crkvicu i opremio ju je za svoje  ribare.


– Ti ostarjeli ribari više nisu mogli hodati i oni su svoje vjerske dužnosti mogli obavljati ovdje, objasnio je Donat.


Njegova obitelj stoljećima je bila darivatelj Crkve, toliko važna da se i njihova prva obiteljska grobnica nalazi u saljskoj župnoj crkvi na vrhu brda. Tim više ostali su neugodno iznenađeni da ih je iz suvlasništva nad crkvom i zemljištem izgurala upravo Crkva.


Do gubitka zemljišta je tek polovica crkve i zemljišta pripadala Crkvi, a ostatak je bio u vlasništvu obitelji Petricioli i njihovih nasljednika. Znali su, kažu brat i sestra, Donat i Mirna, da se rade nove zemljišne knjige. Njihova obitelj je imala mnogo imovine, pa su obavijesti stizale stalno. Stizale su za sve, osim za ovo.


– Nismo bili pozvani na neko očitovanje ni na kakvo ročište ni prije ročišta niti smo dobili zaključak suda. Napisao sam službeni prigovor i on je evidentiran, ali ne znam da je ijedan postupak započet, a kamoli da je riješen, rekao je Donat.


Suvlasnica poznata umjetnica


Suvlasnica dijela zemljišta je i Jagoda Buić, pokojna umjetnica, koja je daljnja rođakinja Petriciolija. Budući da nije imala nasljednika, svoje umjetnine, ali i nekretnine, ostavila je zakladi koju je osnovala u čast svog supruga Hansa Wuttkea.


– Poprilično sam siguran da Jagoda za ovaj slučaj nije čula dok je bila živa jer bi me o tome informirala i zatražila da istražim. To je zemlja njezine majke i toga se ne bi odrekla u korist Crkve, ustvrdio je Schütze.


Provjereno je poslalo upit Općinskom sudu u Zadru i tražili su objašnjenje zbog čega dotadašnji vlasnici nisu obaviješteni o svemu.


Na ročište održano u veljači 2017., kažu na Općinskom sudu u Zadru, bio je pozvan onaj tko je upisan kao posjednik nekretnine prema novoj katastarkoj izmjeni, a ne prema dotadašnjim zemljišnim knjigama, gdje je bilo više suvlasnika uz Crkvu. Na ročište je došao punomoćnik Crkve i povjerenik općine Sali Petar Dominis koji je trebao utvrditi faktičko stanje i on je rekao da nema spora da Crkva postane jedinim vlasnikom.


– Novi katastarski broj nastaje u novoj izmjeri, ali to ne znači da su vlasnici nestali, da ih treba brisati tek tako, kaže odvjetnica Ivana Raspović i dodaje da je sud dužan pisanim putem pozvati sve upisane suvlasnike iz dotadašnjih zemljišnih knjiga.


– Vi njih morate pozvati, imali oni jedan kvadrat ili 20 kvadrata, pojasnila je Raspović.


Bolan potez


Više od poteza suda, Donata i Mirnu boli potez Crkve, pogotovo jer je, kažu, njihov otac, akademik Petricioli, u istoj toj Crkvi bio jako dobro poznat i priznat. Donat Petricioli se obratio i Crkvi, ali nije uspio dogovoriti sastanak na kojem bi pokušali riješiti problem.


– Jako puno je zadužio Crkvu i onda nas smeta, rekla je Mirna.


Upit Zadarskoj nadbiskupiji poslala je i ekipa Provjerenog. No, umjesto objašnjenja kako su došli do apsolutnog vlasništva čestice, napisali su da pozivaju Donata Petriciolija na sastanak.


– Uobičajeni je postupak da se vjernici, i u ovakvom slučaju, najprije obrate svom župniku i upoznaju ga sa svojim zahtjevom glede određenog predmeta. Župnik predstavlja župu i nadležan je za rješavanje svih vrsta poslova svojih župljana, stoji u odgovoru.


Rastočić i Donat popeli su se do župne crkve da bi saznali više o ovom slučaju, ali je bila zaključana. Rastočić je nazvala svećenik koji ju je ukorio jer ga ometa za vrijeme odmora, a zatim uputio da se obrati Zadarskoj nadbiskupiji.


Slijedi sudska borba


Na pitanje Jelene Rastočić zašto povjerenik Općine Sali na sudu nije rekao da spomenuta čestica ima više vlasnika odgovorili su da ne znaju što je njihov povjerenik izjavio na ročištu.


Brata i sestru Petricioli sada čeka prigovor sudu, a onda će imati pravo na tužbu za ispravak.


– A što bi bilo da nisu imali, da su zakasnili ili da nisu stavili prigovor? Morali bi ići u vlasničku tužbu” objašnjava Raspović.


Odvjetnik pokojne Buić to će i učiniti.


– Koordinirat ćemo svoje korake s drugim suvlasnicima, ali tužit ćemo Crkvu ako imamo to pravo, najavio je Schütze.


Za ispravak nepravde koja im je učinjena, bila bi im, kažu Donat i Mirna, dovoljna i jedna spomen-ploča u kojoj će stajati povijest njihove obitelji i crkve. Bilo bi im dovoljno i da Crkvi simbolično daruju svoj dio, a ne da im bude bez pitanja uzet.


– Mi ništa ne tražimo, samo jedno: ‘Oprosti’, rekla je Mirna.


Ako ne bude išlo drugačije, na kraju će tužiti Crkvu, ponajviše iz principa. No pitanje je tko će i kako sankcionirati sud koji je dopustio da se ovakvo što dogodi, unatoč jasnim odredbama zakona.