Foto: Mislav Klanac
Sjećanje na djetinjstvo i bezbrižne tople dane često ima miris i okus jagoda. Samo, nažalost, danas je taj jedinstveni miris i okus sve izazovnije pronaći. Uzgoja je sve manje u cijeloj Hrvatskoj, izuzev vrgoračkog kraja, dok uvoz onih slabije kvalitete cvjeta. Baš zato, veseli nas posjet OPG-u Meštrović u Ninskim Stanovima gdje cijela obitelj marljivo i predano radi, s puno ljubavi prema svakom crvenom plodu. Uz ogroman trud i rad, konstantno uče i istražuju, koristeći najnovija znanja i tehnologije što je neupitno recept za uspjeh.
Nema zime
Kako započinje Svetko Meštrović, dok hodamo među redovima divnih jagoda u ogromnom plasteniku, njegova se obitelj oduvijek bavi poljoprivredom i stočarstvom, a on je dugo razmišljao i prije tri godine odlučio je posvetiti se jagodama.
– Trebalo je vremena dok se plastenik podigne, iskoristili smo preko LAG-a europska sredstva i krenuli. Sad imamo 7.000 sadnica i u posao je uključena cijela obitelj, supruga Marina, djeca Dolores (8) i Dino (5), moji roditelji i sestrična. Sve lijepo radimo, s guštom, obiteljski, govori Svetko.

Ulaganja, kako nastavlja, jesu velika, ali su na koncu zadovoljni jer – svaki dodatni prihod, uz stalne poslove, dobro dođe.
S druge strane, zahvaljujući tehnologiji, odnosno plasteniku u kojem je automatski ugrađeno zalijevanje, grijanje i prehrana, rizika nemaju.
– Rizik je uvijek u zemlji, u zemlji su štetnici, puževi, mravi, a naše su podignute. Isto tako, plastenik ih štiti od tuče, mraza i sl. Nema prskanja, puno je prednosti. Kreću jako rano, početkom travnja, sad smo mi već zapravo gotovi, govori Svetko.
A zanimljivo je da će, opet zahvaljujući iskustvu, znanju i tehnologiji, imati i jesensku berbu, brat će u studenom i prosincu.
– Omogućavaju to plastenik i tehnologija, a realno kod nas više ni nema velike zime, ova klima odgovara jagodama. Čak mislim da će im vrijeme u studenom i prosincu više odgovarati, sad je prevruće. Sve smo to dugo istraživali, a došao nam je i jedan profesor i to potvrdio, govori Svetko koji je zasad jedini u Zadarskoj županiji koji uzgaja jagode na ovako inovativan način.

Ne stižu nabrati
Stoga, ne čudi da nemaju poteškoća s prodajom, dapače, kako kaže Svetko kroz smijeh, često je tolika potražnja da ne stižu nabrati, a najčešče prodaju na kućnom pragu.
– Ljudi jako cijene domaće voće, tko god proba, uvijek se vraća, budu oduševljeni, fali im taj domaći okus. Nama je najbolja reklama usmena predaja, a osim toga danas je jako popularna dostava voća. Ljudi nemaju vremena, pa im je to praktično, mi dostavljamo, a dostavlja i druga služba naše proizvode. Surađujemo s restoranima i slastičarnicama, a uskoro planiramo i preradu; džemove i likere, kazuje Svetko i dodaje kako uvoz ne utječe na njihov posao jer se okus ne može ni usporediti.

– Ona koja dolazi izvana bere se nezrela, dugo stoji, a mi što danas uberemo, prodamo odmah danas, dodaje.
Njihov radni dan započinje u pet ujutro, dok još nije jako vruće jer je jagoda osjetljiva, pa beru opet predvečer. U svaku je košaricu utkano puno znoja, a branje je još najlakši dio, uzme li se u obzir cjelokupan uzgoj. U skladu s tim, cijena od osam eura po kilogramu posve je razumljiva.
– Sve je poskupjelo, od vode, struje, prehrane pa do posudica. A čujte, kupcu je uvijek puno, a proizvođaču je uvijek malo. Doduše, mi, iako prvi imamo jagode, uvijek držimo istu cijenu, kaže Svetko.
Surađuju sa školama
Supruga Marina ističe kako je veseli što od ove godine surađuju sa školama te da se nada da će se to proširiti.
– Dolazili su učenici na terensku nastavu. Osim jagoda, imamo bumbare i solitarne pčele tako da mogu vidjeti kako priroda funkcionira. To je jako korisno za njih, a i naša su djeca uvijek tu s nama, u prirodi, među voćem, zelenilom i životinjicama, kaže Marina.

Svoje znanje i postignuća, dakle, rado dijele s drugima, kako kroz suradnju sa školama i edukaciju djece, tako i kroz izravan kontakt s kupcima kojima nude svjež, lokalno uzgojen proizvod.
A taj je proizvod plod tradicije, predanog rada i suvremenih tehnologija, a Meštrovići odličan primjer kako se uz predan rad, korištenje suvremenih tehnologija i dobru organizaciju može razviti uspješan i održiv obiteljski posao.
najnovije
najčitanije
Ostali sportovi
2. Futsal liga
Malom Parizu mjesni derbi, kriza Sukošana
Zadar & Županija
vrijedno djelo
Plenković će papi darovati knjigu koju je uredila zadarska profesorica
Zadar & Županija
PITANJE SA SKUPŠTINE
Mate Lukić: Županija plaća liječenje Egipćanina optuženog za napastvovanje! Bolnica: Nije istina
KK Zadar
ABA liga, 9. kolo
Košarkašima Zadra večeras u goste stiže Vienna, protivnik po mjeri ali i vrlo opasan
Footopis
MARSEJSKI RULET
Doživjeli su bolno prizemljenje, odgojili su zvijezde, a sada žele svrgnuti ‘kralja’ s trona
Crna Kronika
Nesreća
ZAVRŠEN OČEVID 26-godišnjeg radnika pregazio 19-godišnji kolega
Zadar
NE ZNA SE KRIVAC
OBRAT! Šibenski aktivist uhićen zbog sumnje da je razbio spomen-ploču sad će tužiti policiju
Zadar
Nova funkcija
Bivši župan postao savjetnik, evo gdje će raditi
Scena
ĐURĐICA BARLOVIĆ
Pjevačka ikona preminula je prije 33 godine u zadarskoj bolnici, ostavila je neizbrisiv trag
Hrvatska
UŽASNE UVREDE!