Petak, 31. svibnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

21 C°

HELENA MIKULANDRA

Ni radovi na obali u Sukošanu neće spriječiti poplavljivanje

Autor: Toni Perinić

02.12.2022. 09:41
Ni radovi na obali u Sukošanu neće spriječiti poplavljivanje

Foto: Privatna arhivaČim se poklope mijene Sunca i Mjeseca, ili padne malo veća kiša, Sukošan pliva. Koliko je još obalnih pojaseva obnovljeno, a da i dalje plave? Je li odgovornost na Županiji ili izvođaču radova, upitala je vijećnica SDP-a Helena Mikulandra župana Božidara Longina na prošloj sjednici Županijske skupštine, priloživši fotografije poplavljenog centra Sukošana.


U projekt sanacije obale u Sukošanu uloženo je oko deset milijuna kuna, a radovi su uključivali sanaciju obalnog zida ukupne dužine 432 metra te izvedbu novog mula na mjestu uklonjenog duljine 12 metara. Investitor projekta je Županijska lučka uprava Zadar, a načelnik Općine Ante Martinac smatra kako je pitanje poplavljivanja obale u Sukošanu obično političko pitanje, bez ikakvog uporišta.


– Opće je poznato kako u određenom periodu zimskih mjeseci poplavi naša riva u Sukošanu. Stariji mještani govore kako je nekad more dolazilo čak i do stare župne crkve. Projekt je obuhvaćao sanaciju dijela rive, a ne borbu protiv poplave. More je takvo, neumoljivo i protiv njega se ne možemo boriti s desetak milijuna kuna, ističe Martinac, dodajući kako misli da se problem poplave obalnog dijela mjesta nikad neće riješiti.
– Radovi na ovom projektu su pri kraju, a bespredmetno je pričati o bilo kakvim propustima ili nekvalitetnoj provedbi projekta. Ponavljam, riječ je o običnom prikupljanju političkih bodova, otvoreno će Martinac.


Projekt sanacije obalnog pojasa u Sukošanu ostvaruje se sredstvima resornog ministarstva, Županijske lučke uprave i Zadarske županije, uz operativnu podršku Općine Sukošan. Planirano rješenje predviđa izgradnju novog obalnog zida, rekonstrukciju završne površine postojećih gatova te obalnu šetnicu.