Utorak, 23. srpnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

30 C°

prvi takav u državi

Natura Jadera dodjeljuje Ugovor o skrbi o područjima ekološke mreže Silba

Autor: K.E.

21.05.2024. 17:52
Natura Jadera dodjeljuje Ugovor o skrbi o područjima ekološke mreže Silba

Foto: Zadarska županijaNatura Jadera, javna ustanova za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode na području Zadarske županije sklopit će s Društvom istraživača mora – 20000 milja Ugovor o skrbi o područjima ekološke mreže HR3000053 Silba – podmorje i HR4000025 Silbanski grebeni.


Ugovor će biti potpisan na Silbi u srijedu 22. svibnja 2024. Ovim činom obilježit će se dva važna dana u zaštiti prirode – Dan zaštite prirode u Hrvatskoj i Međunarodni dan biološke raznolikosti koji se obilježavaju 22. svibnja, te Dan Natura 2000 područja koji se obilježava dan ranije – 21. svibnja.


Ugovor o skrbi za navedena područja sklapa se temeljem provedenog javnog natječaja, te predstavlja iskorak u unaprijeđenu upravljanja područjima unutar ekološke mreže Natura 2000. Ovo je prvi takav ugovor u Hrvatskoj kojeg dodjeljuje jedna javna ustanova za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode.
Povjeravanje skrbi o zaštićenom području, dijelu zaštićenog područja ili području ekološke mreže predviđeno je Zakonom o zaštiti prirode,  a na njegovoj pripremi NATURA-JADERA je surađivala s Ministarstvom zaštite okoliša i zelene tranzicije  – Upravom za zaštitu prirode i Zavodom za zaštitu okoliša i prirode.


Ugovor se dodjeljuje na vrijeme od 9 godina, odnosno do isteka Plana upravljanja područjima ekološke mreže otoka Silbe (PU 6100), a skrbnik se njime obvezuje surađivati s javnom ustanovom u provođenju njime predviđenih mjera zaštite.