Četvrtak, 18. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

plemenita akcija

Nakon 30 godina u Polači organizirano dobrovoljno darivanje krvi

Autor: Marina Šaponja

14.06.2023. 12:43
Nakon 30 godina u Polači organizirano dobrovoljno darivanje krvi

Foto: Privatna arhivaNakon 30 godina u općini Polača organizirano je dobrovoljno darivanje krvi. Ovu hvalevrijednu akciju organizirala je Udruga Sunce iz Polače uz podršku načelnika Tomislava Prtenjače te uz suradnju Odjela za transfuziju OB Zadar.


– Darivanje krvi organizirano je u prostorijama OŠ Franka Lisice, a odazvalo se 38 ljudi, te je prikupljeno 25 doza. Zadovoljni smo odazivom jer u ljetnim mjesecima svaka doza krvi može biti dragocjena. Većina darivatelja bili su mlađi ljudi, dobrovoljni darivatelji, ali došli su i oni koji su prvi put dali krv.


Bio je tu i »veteran«, Marinko Šunić, koji je krv darovao 68 puta, ispričala je Josipa Peraić, potpredsjednica Udruge Sunce, zahvalivši načelniku i ravnatelju OŠ Franka Lisice koji su im izašli u susret, a i sami su darovali krv.

Udruga Sunce, kako navodi Peraić, na području općine Polača nastavlja sa svojim aktivnostima, a prva od njih je uređenje dnevnog boravka za stare i nemoćne osobe.


– Naša Udruga bavi se i njegom starijih i nemoćnih na području cijele Općine. Imamo donacije, mnogi od nas su volonteri, ali imamo i veliku pomoć načelnika i Općine. Dnevni boravak planiramo otvoriti u rujnu u zgradi stare općine.


Tu bi dva puta mjesečno stariji ljudi dolazili na vađenje krvi, mjerenje tlaka, šećera, uz nazočnost liječnika, medicinskih sestara, fizioterapeuta… Oni koji ne budu u mogućnost dolaziti, njih će voziti sanitet jer imamo vozača i dogovor s njim.Na području naše općine ima puno starijih osoba kojima ovakav oblik pomoći, prvenstveno zdravstvene skrbi, puno znači.


Također, i dalje ćemo nastaviti s dobrovoljnim akcijama darivanja krvi, nećemo dozvoliti da ponovno prođe 30 godina do sljedeće akcije, kazala je Pelaić te na kraju zahvalila i dr. Marijani Nadinić, voditeljici Odjela transfuzije OB Zadar na uspješnoj suradnji.