Nedjelja, 19. svibnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

nova prometnica

Načelnik Poličnika i mještani Suhovara dobili bitku za cestu

Autor: Nikolina Lucić

30.01.2024. 17:35
Načelnik Poličnika i mještani Suhovara dobili bitku za cestu

Foto: Luka JeličićNakon dugotrajne borbe s vjetrenjačama mještani Suhovara i načelnik Općine Poličnik Davor Lončar dobili su bitku oko zahtjeva za izgradnjom prometnice prema Centru za gospodarenje otpadom u Biljanima Donjim, koja bi zaobišla županijsku cestu kroz naselja.


Svjesni toga, u Općini Poličnik su svojedobno pokrenuli inicijativu da se od križanja kod Poslovne zone Grabi na Jadranskoj magistrali, pa do CGO-a izgradi potpuno nova prometnica kojom bi se izbjeglo prolaženje kamiona s otpadom kroz Suhovare čiji su mještani potpisali peticiju protiveći se kamionskom prometu kroz vlastito naselje.


Županijska uprava za ceste Zadarske županije raspisala je tako napokon natječaj za odabir izvođača radova, koji bi s 2,6 milijuna eura bez PDV -a i u 200 dana trebao završiti posao. U idealnim bi postavkama ovog projekta mještani Suhovara još oko minimalno šest mjeseci trebali čekati na završetak radova i izgradnju pristupne ceste prema CGO-u u koji će brzo početi stizati prvi kamioni s otpadom.
Natječaj je pri kraju, a mi smo zato provjerili kako u općini Poličnik gledaju na završetak poglavlja koje je predugo bilo otvoreno.


»Izgradnja servisne prometnice za budući Centar za gospodarenje otpadom Biljane Donje« na križanju cesta D8 u Poličniku i lokalne ceste L63056 u mnogočemu bi trebala povećati sigurnost mještana, ali i protočnost prometa.Iako su mještani općine Poličnik dugo vremena upozoravali na problematiku ceste kojom će ipak, do izgradnje potrebne dionice prometovati kamioni s otpadom, načelnik Općine nam kaže, kad su već toliko čekali i upozoravali, mogu još malo pričekati.


– Osnovna je zamisao te prometnice izmještanje prometa sa županijske ceste Visočane-Poličnik-Suhovare, koja je građena davno i nema dostatnu širinu, posebice za odvijanje prometa teških kamiona, kazao nam je Lončar, koji je zajedno s mještanima dugo vremena upozoravao na probleme do kojih bi došlo da se projekt ceste nije pokrenuo.


S pravom su radili pritisak kako bi se prevenirale neželjene situacije koje bi donio veliki promet teških kamiona i nesigurnosti svih sudionika u prometu.


Podsjećamo i kako su mještani Suhovara bili spremni i bolokirati jedinu pristupnu cestu CGO-u Biljane Donje, u koji će stizati ogromne količine miješanog komunalnog otpada koji se trenutačno uglavnom dovozi na odlagalište Diklo, ali i niz drugih manjih odlagališta s područja Zadarske županije.


– Dugo smo čekali na konačnu odluku o izgradnji prometnice, a drago nam je da su projekt na kraju podržali nadležno ministarstvo i Županijska uprava za ceste. Što se tiče samog natječaja i roka koji je pred izabranim izvođačem, ne preostaje nam ništa drugo nego se strpjeti kada smo već na cestu toliko dugo čekali, poručio je Lončar.