Srijeda, 24. srpnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

24 C°

dan općine privlaka

Na svečanosti otvoren objekt "Artića" i dodijeljena priznanja zaslužnima

Autor: Nina Vigan

14.06.2024. 18:14
Na svečanosti otvoren objekt

Foto: Luka JeličićOpćina Privlaka priredila je bogat program povodom obilježavanja Dana općine i blagdana sv. Vida. Program se odvijao kroz dva dana, a obilježavanje je započelo polaganjem vijenca u znak sjećanja kod križa na općinskom groblju Privlaka. Ovom prigodom, upriličena je i svečana sjednica u prostoru novootvorene zgrade Općinskog komunalnog društva Artić, koja je svečano otvorena netom prije početka sjednice.


Svečanost su svojom prisutnošću uveličali i brojni gosti, poput Šime Erlića, ministra regionalnog razvoja i fondova Europske unije, župana Zadarske żupanije Božidara Longina sa suradnicima, saborske zastupnice Nikoline Baradić, predsjednika ŽO HDZ-a Božidara Kalmete, te gradonačelnika i načelnika, uz vijećnike i djelatnike gradskih komunalnih i turističkih tvrtki.


Projekti za prosperitetno mjesto


Sjednicu je simbolično otvorio predsjednik Općinskog vijeća Nikica Begonja koji je izrazio dobrodošlicu svim gostima, a osobito vijećnicima Općinskog vijeća kojima je zahvalio na predanom radu.
– Imali smo niz sjednica u ovom mandatu i donijeli pravovaljane odluke s ciljem boljeg života i razvoja Privlake. Svemu tom je prethodio rezultat na prošlim lokalnim izborima, gdje u koaliciji s HSP-om imamo sedam od devet vijećnika, što je preduvjet za kvalitetan rad i donošenje odluka.


Uz navedeno, potrebna je suradnja s drugim institucijama, a naročito sa županijskim tijelima te im ovim putem zahvaljujem, istaknuo je Nikica Begonja.Dan općine prilika je da se naglase projekti koji su realizirani u proteklom periodu, ali i najave značajni projekti koje su planirani u nadolazećem periodu, sve za boljitak mještana.


Gašpar Begonja, načelnik Općine Privlaka od 2017.godine, u svom je govoru detaljno opisao projekte koji danas čine Privlaku perspektivnim mjestom u kojem mlade obitelji ostaju i odgajaju svoju djecu.


– Kako je ovo prilika da istaknemo važnije stvari koje smo realizirali u proteklom periodu, za početak bismo naglasili ovaj velebni objekt koji smo danas svečano otvorili, prerezali vrpcu. Naše komunalno poduzeće, postoji već 20 godina i do otvaranja ove zgrade bili su u najmu prostora, a ovom prilikom čestitam direktoru i njegovim djelatnicima koji su bili cijelo vrijeme prisutni pri izgradnji objekta.


Drugi značajan projekt je projekt stoljeća – Aglomeracija, koji je trenutno u završnoj fazi. Svi smo proživjeli teško razdoblje kad je cijelo mjesto bilo raskopano, a sad se čeka samo taj dio uređenja mjesta i evo početkom rujna puštanje u probni rad uređaja za pročišćavanje otpadnih voda, kazao je načelnik Begonja i naveo još niz projekta kojima se može pohvaliti.


Socijalna osjetljivost


Begonja je istaknuo izgradnju dječjeg vrtića, projekt privlačkog gaza, uređenje pomoćnog nogometnog igrališta, zatim uređenje dijela parka Šumice u Sabunikama, mul u selu sa spomenikom sabunjarima. Također je istaknuo projekt moderniziranja postojeće javne rasvjete, ali i ulaganje u izgradnju nove rasvjete kao i u modernizaciju nerazvrstanih cesta.– Svake godine, financiramo javne potrebe u općini, odnosno udruge u sportu, kulturi i društveno-socijalnim djelatnostima, osigurali smo jednokratnu novčanu pomoć u iznosu od 1.000 eura za potrebe liječenja četrdesetak teže oboljelih mještana.


Osigurali smo novčanu naknadu roditeljima novorođene djece, studentima je dodijeljeno 17 stipendija, a sufinancirali smo nabavku školskih udžbenika za učenike srednjih škola, javni prijevoz i radne materijale učenicima osnovne škole, naveo je Begonja izloživši i projekte koje će tek provesti.


U planu je završetak projektne dokumentacije na projektu izgradnje lučice Loznica, zatim izgradnja novih svlačionica, te proširenje postojećeg vrtića za dvije skupine. U planu je i dobivanje potrebnih dozvola za izgradnju šetnice od Gržanove punte do mula u Mletku i od mula u selu do virskog mosta.


Radi se i na nastavku izgradnje projektne dokumentacije za uređenje uvale Batalaža kao i djela obale pored lučice u centru sela.


U planu je zamjena i produženje dotrajalog mula u Sabunikama, te izgradnja trga i tržnice u Sabunikama, uz izgradnja muzeja sabunjarima. Također, radit će se i na proširenju mjesnog groblja, te se radi na završetku projektne dokumentacije za izgradnju centra u Loznici.


Župan Božidar Longin pozdravio je sve okupljene, a osobito Privlačane kojima je čestitao blagdan sv. Vida i Dan općine.Sinergija i kontinuitet


– Uvijek mi je drago doći u ovu vrlo dinamičnu općinu, koja je primjer toga što znači u jednoj općini, gradu, županiji i državi, politička stabilnost i kontinuitet. Zato je ova općina najbolji primjer kako se prije radilo, a kako se sad radi. Načelnik si je dao truda i zato ovo mjesto napreduje, baš kao i naša županija.


Bitno je i to što imamo stabilnost, kontinuitet i sinergiju našeg ministarstva, Vlade i Županije, kako bismo napredovali jer nitko nema mogućnosti sam pokrenuti i završiti jedan projekt, kazao je Longin naglasivši da sad imamo šansu iskoristiti novac EU fondova, zajedno raditi na boljitku općine, županije i domovine.


Ministar regionalnoga razvoja i fondova Europske unije, Šime Erlić, pozdravio je okupljene u svoje ime i u ime predsjednika Vlade Andreja Plenkovića.


– Ovo je jedna uređena, kvalitetna općina koja pruža zadovoljstvo svim onima koji je posjete, a vjerujem i kako pruža zadovoljstvo svima onima koji tu žive, kako mladima tako i ostalom stanovništvu ovom kraja. To je ono što je važno, to je ono čemu općine služe i na tome čestitam svim koji su svojim trudom i zalaganjem uspjeli učiniti sve ovo.Otvorenjem ovog novog prostora, vidi se prosperitet, stabilnost i suradnja s ostalim gradovima, općinama u susjedstvu, županijama i Vladom. Ovom prilikom, pohvalio bih i načelnika Begonju koji je često u Zagrebu i koji se bori za interese svoje općine, kazao je Erlić dodavši da se općine često problematiziraju kao pojam, koliko ih ima i bi li ih trebalo biti toliko.


– Općina kao što je Privlaka na najbolji mogući način pokazuje koliko su one važne, da nema općina ne bi bilo ni ujednačenog razvoja. Važno je da općine rade, da funkcioniraju, da se vidi da su snažne, bitne i važne kako bi se razvijali svi krajevi Hrvatske, što je u konačnici i politika naše Vlade, kako bi se svima pružila razvojna prilika, da se nikog ne ostavi po strani i za to se koriste europska sredstva i proračuni.


Moramo voditi računa o tome kako bi se svi dignuli na višu razinu i poboljšali kvalitetu života, kazao je Erlić još jednom čestitajući svima, a osobito ovogodišnjim laureatima.


Zahvalnice laureatima


Općinsko vijeće Privlaka donijelo je odluku o dodjeli zahvalnica ovogodišnjim laureatima, a to su Branko Mustać za nesebičan rad u očuvanju okoliša općine Privlaka, udruga Šijavoga za promicanje tradicijskih vrijednosti i običaja Privlake, DDK Privlaka za humanitaran rad i promicanje darivanja krvi u općini i Društvo športske rekreacije Tintilinić za doprinos u sportskom odgoju djece u Privlaci.