Petak, 8. prosinca 2023

Weather icon

Vrijeme danas

0 C°

VIŠE OD TISUĆU VJERNIKA

Na posedarskom groblju mnogi se pomolili za svoje preminule

Autor: Toni Perinić

02.11.2022. 13:17
Na posedarskom groblju mnogi se pomolili za svoje preminule

Foto: Toni PerinićUsusret Dušnom danu, spomenu svih vjernih mrtvih, koji se u Katoličkoj crkvi slavi danas, vjernici ovih dana obilaze posljednja počivališta svojih najmilijih i paleći svijeće te ostavljajući cvijeće iskazuju zahvalnost za njihov zemaljski život.


U narodu se često znaju miješati Svi sveti i Dušni dan, jer se u Hrvatskoj do 1996. godine prvog dana studenog kao neradni dan obilježavao Dan sjećanja na mrtve.


Dan svih vjernih mrtvih


Jučer su tako proslavljeni svi svetci, kako oni koji su već kanonizirani, tako i oni koji to još nisu dok Dušni dan ili Dan svih vjernih mrtvih, izražava kršćansku nadu i vjeru u zagrobni život što liturgija ističe riječima: »Tvojim se vjernima, Gospodine, život mijenja, a ne oduzima. I pošto se raspadne dom ovozemnog boravka, stječe se vječno prebivalište na nebesima.«


Foto: Toni Perinić
Za svoje preminule pretke, rodbinu i prijatelje pomolili su se i na brojnim grobljima u našoj županiji. Službu odrješenja na posedarskom groblju ususret Dušnom danu pred više od tisuću vjernika predvodio je župnik don Tihomir Vulin.


Kako je u kratkoj propovjedi nakon pročitanog evanđelja istaknuo, smrt nije kraj, već početak nebeskog života.


Početak i kraj


– Kako rođenje raduje, tako smrt žalosti, sve ima svoj početak i kraj. Kako ne odlučujemo kad ćemo se roditi, tako ne biramo trenutak smrti. Ali, zato nam Bog daje period između rođenja i smrti da možemo izabrati kojim ćemo putem krenuti. Danas se sjećamo naših roditelja, baka, djedova, neki nažalost i djece, te rodbine i prijatelja koji su u našim životima ostavili traga, kazao je don Tihomir, naglasivši kako u se u svojim molitvama uvijek trebamo spominjati naših pokojnika.


– Danas smo došli ovdje na groblje, cvijećem i svijećama pokazati kako nam je stalo do pokojnika, što je lijepo i pohvalno. Ali, moramo i za njih moliti da im Gospodin oprosti sve grijehe te da ih pozove za svoj nebeski stol, naglasio je posedarski župnik u nadahnutoj propovijedi.


Svećenici danas, na Dušni dan mogu služiti tri mise – jednu za koga god žele namijeniti, drugu na nakanu Svetog oca, a treću za sve vjerne mrtve.