Četvrtak, 18. srpnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

33 C°

ODLUKA

Ministar Ivan Malenica proglasio 15. sjednicu virskog Vijeća održanu u prosincu nezakonitom

Autor: Goran Šimunov

02.03.2024. 11:09
Ministar Ivan Malenica proglasio 15. sjednicu virskog Vijeća održanu u prosincu nezakonitom

Foto: MISLAV KLANACMinistar pravosuđa i uprave Ivan Malenica donio je Odluku kojom je proglasio nezakonitom 15. sjednicu Općinskog vijeća Vira održanu 20. prosinca prošle godine. Proglasio je ništavim odluke donesene na toj sjednici, među ostalim i odluku o Proračunu Vira za ovu godinu.


Ministar Malenica je ovu odluku donio nakon što je zaprimio dopis Josipa Bašića, predsjednika Općinskog vijeća Vira kojim se ukazuje da je 15. prosinca načelnik Vira sazvao spomenutu sjednicu Vijeća, koja je održana pet dana kasnije, i to protivno odredbama Zakona o lokalnoj i područnoj (regionalnoj) samoupravi. Naime, predsjednik Vijeća Bašić je istu sjednicu Vijeća sazvao u zakonskom roku, čime je nadmudrio suprotnu stranu okupljenu oko načelnika Marina Radovića i nove većine u Vijeću, koju čini sedmero vijećnika.


Bašić nadmudrio suprotnu stranu


U obrazloženju odluke ministar Malenica je naveo tijek događanja prateći iz dokumenta u dokument kako su se stvari odvijale. Sazivanje spomenute sjednice Vijeća prvi put je zatražilo 30. studenog prošle godine šestero vijećnika koji podržavaju načelnika Radovića. Nakon toga se trebala, ali se nije poštovala procedura i rokovi određeni Zakonom i odlukom Ustavnog suda iz 2007. godine. Predsjednik Vijeća Bašić je maksimalno otegnuo sa sazivanjem sjednice OV-a uputivši poziv 15. prosinca, odnosno zadnjeg dana zakonskog roka, te ju je sazvao za 29. prosinca, ponovno rastežući do krajnjih granica zakonsku odredbu o roku za sazivanje sjednice od 15 dana.
Strana okupljena oko načelnika Radovića i nove većine od sedmero vijećnika nije, pak, imala dovoljno strpljenja iščekati zakonske rokove, već je Radović sazvao sjednicu Vijeća 15. prosinca. za pet dana kasnije. Prema Zakonu, načelnik bi, da predsjednik Vijeća nije sazvao sjednicu OV-a u roku od 15 dana, to imao pravo učiniti po proteku tog roka.


Komentirajući odluku ministra, Josip Bašić je kazao kako načelnik Marino Radović, nezakonito izabrani predsjednik Vijeća Antonio Vučetić, njihov »gazda« Kristijan Kapović i vijećnici ne mogu se pomiriti s činjenicom da nisu vlast u Općinskom vijeću i da nemaju svog predsjednika Vijeća.


Svjesno kršenje zakona


– Najviše ih boli što ne mogu slobodno raspolagati općinskim novcem, pa su se požurili sazvati 15. sjednicu Općinskog vijeća kako bi na njoj mogli odlučiti o trošenju proračunskog novca u čemu smo ih uspješno sprječavali sve ovo vrijeme. Načelnik Radović svjesno je prekršio Zakon i brže bolje je sazvao ovu sjednicu Vijeća na kojoj je bilo najvažnije smijeniti predsjednika Vijeća Bašića te imenovati Antonia Vučetića za predsjednika Vijeća. Na toj nezakonitoj sjednici su, između ostalog, donijeli odluku o prihvaćanju Proračuna Općine Vir za 2024. Najvažnije je bilo otvoriti općinsku blagajnu kako bi nastavili trošiti onako kako su navikli posljednjih dva desetljeća, ističe Bašić dodajući kako su načelnik i vijećnici ignorirali njegov poziv za sazivanjem sjednice Vijeća u zakonskom roku, već su uputili svoj poziv za sjednicu i održali je.


– Moramo vidjeti s Ministarstvom uprave kako dalje, nakon čije odluke mi vijećnici moramo odlučili što ćemo poduzimati. Nastao je veliki problem zbog toga što je poništen općinski proračun za 2024., a novac iz njega se trošio. Odgovor što će biti s proračunom morat će dati državne institucije. Zakon nalaže kako se proračun mora donijeti do kraja godine. Ne znam što zakon kaže o tome da Vijeće proračun za tekuću godinu donosi u ožujku. Na Viru nam, s obzirom na to da je proračun poništen, trenutačno nedostaje odluka Vijeća o privremenom financiranju. Nisam još čuo za ovakav slučaj, kaže predsjednik Vijeća kojeg smo pitali, s obzirom na to da njima suprotstavljena strana ima većinu u Vijeću, hoće li podržati proračun koji će predložiti načelnik Radović. No, izbjegao je odgovor na ovo pitanje kazavši samo kako su rokovi za donošenje proračuna prošli. Dodao je kako je po njemu jedini ishod da se raspusti Općinsko vijeće.


Antonio Vučetić, koji je odlukom ministra prestao biti predsjednikom Vijeća te je trenutačno samo vijećnik, rekao je kako se službama Općine koje su odrađivale pozive, kako je pročitao u odluci ministra, dogodila proceduralna pogreška.


Konvalidacija odluka


– To su stvari koje se događaju, ovo nije ni prva ni zadnja sjednica Općinskog vijeća koja je bila poništena, zato uvijek postoji konvalidacija odluka i njihovo ispravljanje. Ovakve pogreške nisu ništa neuobičajeno, ljudski je griješiti. Ono što nije upitno u ovom trenutku je da postoji većina koja je voljna raditi i koja čini većinu u Vijeću. Sve točke koje su izglasane su izglasane većinom glasova od strane predstavnika izabranih na izborima. Nema problema u smislu da se odluke Vijeća neće konvalidirati, kaže Vučetić koji, pak, otkriva kako možda neće sve ostati na odluci ministra Malenice, budući da će se na ovu odluku žaliti Visokom upravnom sudu (VUS).


– Tvrdimo kako je sve bilo u skladu sa zakonom s obzirom na našu dokumentaciju, ali i drugu dokumentaciju koju nismo dobili od strane Ministarstva. Nismo, naime, nikad zaprimili potvrde od Ministarstva da su zaprimili neku dokumentaciju koju smo im slali. Ako VUS odbije našu žalbu, sazvat će se nova sjednica Vijeća na kojoj će se odluke s poništene sjednice potvrditi, naglašava ovaj vijećnik koji je kazao kao predsjednik Vijeća Bašić od njihova upućivanja zahtjeva za sazivanjem sjednice 30. studenog 2023. nije danima dao nikakve povratne informacije hoće li se i kada ona sazvati, da bi je zadnjeg dana zakonskog roka sazvao za 29. prosinca 2023. Nastojao je očigledno opstruirati izglasavanje proračuna te time izazvati nove izbore. Nakon odluke ministra očekujemo novu opstrukciju Bašića oko sazivanja sjednice. Poanta je da Bašić ne želi raditi, već njega i tu struju zanima samo opstruiranje. Građani će od svega ispaštati. Ako to bude rezultiralo izborima, opet će se ponoviti isti rezultati, poručio je Vučetić.