Nedjelja, 10. prosinca 2023

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

PRISTUPNI PUTEVI

Mijić: Moramo plaćati dospjele obveze iz kampanje bivšeg načelnika

Autor: Marina Vlakić

07.01.2023. 15:15
Mijić: Moramo plaćati dospjele obveze iz kampanje bivšeg načelnika

Foto: Osobna arhivaZbog projekta izgradnje pristupnih puteva u 2021. godini, sufinanciranog sredstvima europskih fondova, prema riječima načelnika Zvonimira Mijića, Općina Lišane Ostrovičke našla se u financijskim problemima.


Općina je projekt trebala sufinancirati s 50.000 kuna, ali na naplatu im je došla višestruko uvećana svota te nezavisni načelnik Zvonimir Mijić kaže kako je do toga došlo zbog asfaltiranja privatnih puteva u izbornoj kampanji bivšeg načelnika.


Naime, riječ je o stanju koje je aktualni načelnik zatekao preuzimajući mandat od bivšeg HDZ-ova načelnika Ivice Musića i koje sada, kako napominje, mora što prije riješiti.


Tražili inspekciju Ministarstva financija
– Zbog ishoda lokalnih izbora 2021. godine bivši načelnik odlučio je da će Općina ovaj projekt sufinancirati s 250.000 kuna, a ne s planiranih 50.000 kuna. Najgore je u cijeloj priči to što Općina nije imala niti ovih 50.000 kuna koje smo morali ispoštovati ugovorom, već su se odlučili na utrošak pet puta većeg iznosa.


Tu sam situaciju zatekao i morali smo račun platiti. Riječ je o projektu gradnje pristupnih puteva, ali netom prije izbora ne smiju se raditi projekti za koje nemate novca jer je pitanje kako će se to kasnije platiti. Međutim, bivši je načelnik ovo ulaganje čak upeterostručio i time dodatno opteretio proračun, ističe Mijić.


Račun su, napominje, platili zadnjeg dana prošle godine, a konačna je faktura glasila na 545.000 kuna jer 300.000 kuna plaća Ministarstvo regionalnog razvitka i fondova Europske unije.


– Nije slučajno da se ovo dogodilo u izbornoj kampanji jer ovo su klasični načini kupovanja glasova asfaltiranjem privatnih dvorišta i pristupnih puteva. Asfaltiralo se više privatnih parcela nego javnih površina i gledalo da se to završi do lokalnih izbora u svibnju 2021. godine, zbog čega su troškovi narasli do 545.000 kuna.


Tako je sufinanciranje ovoga projekta za Općinu poraslo s 50.000 na 250.000 kuna iako je plan bio da Općina u projektu sudjeluje sa 17 posto sredstava, a EU fondovi s 83 posto, međutim, na kraju je došlo do toga da je Općina projekt sufinancirala s gotovo 50 posto sredstava, kaže načelnik, napominjući kako su se zbog ovoga žalili Ministarstvu financija.


– Tražili smo da pregledaju dokumentaciju i utvrde je li ovo bilo u skladu sa zakonom, međutim, nakon godinu i pol dana dobili smo odgovor kako imaju svega tri zaposlena na 560 jedinica lokalne samouprave i da će ovo pogledati, ali ne uskoro. Mislim da se prije isteka mojega mandata 2025. neće ništa napraviti, kazao je Mijić.


Musić: Asfaltirao sam javno dobro


Bivši načelnik Lišana, HDZ-ov Ivica Musić, opovrgava tvrdnje sadašnjeg načelnika i ističe kako se nije asfaltirala privatna imovina.


– Nisu asfaltirani privatni putevi jer tamo nisu riješeni imovinskopravni odnosi i to se vodi kao javno dobro, odnosno državno zemljište. Ljudi koriste puteve i ja sam ih asfaltirao, a to nije nikakva privatna imovina. Što se tiče ostalih radova, za sve postoje ugovori, troškovnici i nadzorni inženjeri koji su sve to provjerili i potpisali. Znači, ništa se nije napravilo a da nije evidentirano.


Normalno je da ćete ljudima asfaltirati pristupe kućama ako ima sredstava u Ministarstvu, a ja sam tada putem natječaja dobio određeni iznos i asfaltirali smo javne površine, nije to privatna imovina. Nisam ja kriv što se gospodin Mijić ne snalazi u tome, uzvraća bivši načelnik, a na pitanje zašto su sredstva za asfaltiranje s planiranih 50.000 kuna skočila na 250.000, odgovara kako je tako planirano proračunom.


– Ništa nisam radio na svoju ruku, sve su odobrili vijećnici, poručuje na kraju bivši načelnik Lišana Ostrovičkih, Ivica Musić.