Utorak, 28. svibnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

18 C°

bez adekvatne skrbi

Martedić: Medicinska sestra je u dimu, pop non stop pijan, a liječnika nemamo!

Autor: Marina Šaponja

09.03.2023. 08:35
Martedić: Medicinska sestra je u dimu, pop non stop pijan, a liječnika nemamo!

Foto: Arhiva ZLStanovnici otoka Ista i Molata već dva mjeseca su bez liječnika. Otkako je dosadašnji jedini liječnik obiteljske medicine dr. Velimir Vuk otišao na godišnji odmor, a potom i zatražio raskid ugovora, na ovim otocima u sastavu grada Zadra adekvatna zdravstvena skrb je izostala.


Kako na otocima u velikoj većini žive stariji ljudi, izostanak liječnika itekako se osjeti, a upozoravaju i kako kroz nekoliko mjeseci dolazi turistička sezona te će na otocima boraviti puno više ljude, posebno male djece.


Potraga za liječnikom na otoku Istu postala je prava sapunica. Nakon odlaska dr. Vuka pacijenti su prvotno prebačeni po uputnice i recepte dr. Vlatku Grkoviću u Zadru, a nakon toga je organiziran dolazak liječnika s otoka Iža brodom hitne medicinske pomoći u vlasništvu Općine Preko.
Međutim, kada vladaju loše vremenske prilike ni liječnik s Iža, ali ni iz Zadra ne može doći na otoke. U to se uvjerio i gradski pročelnik za socijalnu skrb i zdravstvo Mario Pešut koji je bio u pratnji liječnika kada su se vozili na relaciji Iž – Molat.


Problem je bio i brod jer Grad Zadar nije osigurao brod Sv. Nikola u njihovom vlasništvu, već je prvi put liječnik obiteljske medicine prevezen vatrogasnim brodom koji je ustupila JVP Zadar, a drugi put je prevezen brodom Općine Preko kada je mještane Ista i Molata obišao liječnik s otoka Ugljana. Trenutačno ih obilazi liječnik iz Božave na Dugom otoku, no to je tek privremeno rješenje, a ono dugoročno nije na vidiku.


Obilazi ih liječnik iz Božave


Nedostatak liječnika i lošu zdravstvenu zaštitu na otoku Molatu za Zadarski list, komentirao je Žarko Martedić, predsjednik Mjesnog odbora Zapuntel.


– Doktor dođe s Božave jednog dana u tjednu To nije rješenje, isto kao što nije rješenje bilo kada su nas sve prebacili u Zadar kod jednog liječnika obiteljske medicine. Nama, pogotovo starijim ljudima nije zgodno ići u Zadar liječniku, a ako se potrefi loše vrime, ne mogu ni do grada otići.


Sada imamo samo medicinsku sestru s kojom nismo zadovoljni, ona je stalno u dimu, pop nam je non stop pijan, a liječnika nemamo, eto kako je živiti na otoku, izjavio je ogorčeno Martedić.


Romano Maletić, predsjednik MO-a Brgulje na Molatu kaže nam kako su se na otoku vratili 60 godina unatrag.


– Kada sam bio dijete onda je liječnik isto iz Božave dolazio na Molat i sada ponovno dolazi. To nije nikakvo rješenje jer kada je loše vrijeme ovaj liječnik ne može doći, a ni mi ne možemo s otoka. A što ako nekome hitno treba pomoć liječnika, rekao je Maletić.


Traže osmero liječnika


U tijeku je drugi po redu natječaj županijskog Doma zdravlja za liječnika na Istu i Molatu, a na posljednji se nitko nije javio. Renata Bek, ravnateljica Doma zdravlja Zadarske županije ponovila je kako liječnika nedostaje svugdje, problemi su veliki, natječaji se ponavljaju, a nitko se na njih ne javlja.


– Što se tiče Ista i Molata, trenutačno tamo odlazi liječnik s Božave. Međutim, ni to nije rješenje jer tada liječnik napušta svoju ambulantu. Trenutačno nam u županiji nedostaje osam liječnika, pet ih je otišlo na specijalizacije, to su liječnici iz Biograda gdje još kratko vrijeme imamo zamjenu, zatim iz Benkovca, Neviđana, za Zadar smo našli liječnika, Jasenice…


Tražimo i liječnika za otok Vir i Obrovac gdje su na dugim bolovanjima postojeći liječnici obiteljske medicine, a liječnica iz Privlake radi na četiri sata, pa je potrebno popuniti ostala četiri sata, rekla je Bek.


Natječaji su u tijeku, ali manjak liječnika trajni je problem na razni cijele države, pa tako i u Zadarskoj županiji. Dok se za gradove još i nađu zamjene, za posao na otocima i manjim mjestima odlučuju se rijetki liječnici. Ne pomažu ni stimulativna primanja te osiguran smještaj.


Mještani otoka u sastavu grada Zadra prepušteni su, kao i dosada, sami sebi, dok istovremeno slušamo kako nam otoci odumiru, gube mlade stanovnike. Ovo je tek jedan u nizu brojnih problema s kojima se suočavaju.