Četvrtak, 20. lipnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

29 C°

održan benkovački "vinfest"

Longin: Raditi dobra vina naša je ljubav i tradicija

Autor: Nikolina Lucić

08.07.2023. 08:29
Longin: Raditi dobra vina naša je ljubav i tradicija

Foto: Arif SitnicaU kolijevci vinarstva Zadarske županije, Ravnim kotarima, još su jednom dodijeljena priznanja i nagrade najboljim zadarskim vinarima i vinogradarima. 14. izdanje “Vinfesta” ponovno je u kaštelu Benković okupilo najbolje lokalne poznavaoce prilika u vinskoj i vinogradarskoj industriji.


Riječ je, inače, o manifestaciji koja se vrlo brzo afirmirala kao jedna od najkvalitetnijih dalmatinskih vinskih izložbi i predstavlja pravo osvježenje na hrvatskoj vinskoj sceni.

Šampion “Vinfesta” Trifun Poljak u kratkom nam je razgovoru kazao kako je titula šampiona kruna njegova dugogodišnjeg rada i truda.


– Ovo je kruna moje vinarske karijere. Velika je čast biti najboljim među izvrsnim zadarskim vinarima. Sve što radim i čemu se nadam ulažem u svoja vina. Za šampionsko je vino potrebno ulagati u kvalitetu, a ne kvantitetu i proizvodni proces. Sve se mora poklopiti kako bi dobili perfektno vino, vremenski uvjeti, položaj vinograda, kvaliteta tla i grožđa, istaknuo je Poljak, koji je na 14. “Vinfestu” šampionsku titulu odnio sa svojim syracom iz 2018. godine.


– Važno je bilo i očuvati kvalitetu vina, koje je već 2018. godine odnijelo i titulu najboljeg mladog vina, dodao je Poljak.Promocija zadarske vinarske tradicije


Festival ima za cilj prezentaciju i promociju vinarstva na području Grada Benkovca, odnosno sjeverne i srednje Dalmacije, na prostoru koji je tradicijski i geografski uz sve pogodnosti i potencijale predvodnik u proizvodnji vrhunskih vina u Zadarskoj županiji.


Ako je suditi po odazivima vinara i vinogradara kroz proteklih 14 godina, domaćini “Vinfesta” uvjereni u uspjeh i ovogodišnje manifestacije, što je, poručuju, od iznimnog značaja za benkovačko područje sa stoljetnom tradicijom vinarstva i vinogradarstva, nagrađuju najkvalitetnija zadarska vina, koja su našu regiju čvrsto pozicionirala u sam vrh hrvatske vinske industrije.


Zvonimir Vlatković, agronom i enolog u ime ocjenjivačke stručne komisije, koja je ocijenila 105 uzoraka naglasio je kako je u 14 godina probao mnoga izvrsna vina; lepršave maraštine i skladne pošipe.– Cilj svakog vinara je imati vina koja će dozrijevati s godinama davati svoj puni potencijal. Vina starijih godišta, koja su odnjegovana, nešto su najljepše što možemo kušati, rekao je Vlatković, dodavši kako je sve manje vina koja se odbacuju.


Iako je Zadarska županija mlada vinogradarska regija, u kojoj su mnogi vinari nakon Domovinskog rata minirane i često uništene vinograde morali izdignuti iz pepela, te godinama truda i ulaganja povratiti prijeratnu kvalitetu grožđa, polako se, ali sigurno profilira na domaćem i inozemnom tržištu, kako po kvaliteti, tako i po brojnosti vinara.


Ravni su kotari i benkovački kraj jedno od najpropulzivnijih mjesta u Zadarskoj županiji za uzgoj vinove loze i razvoj vinarija, tako da ne čudi da se upravo u Benkovcu održava najvažnija zadarska vinarska manifestacija. “Vinfest” je jedna od najznačajnijih vinskih smotri u Zadarskoj županiji i jedna od najkvalitetnijih takvih manifestacija u Hrvatskoj.Kvalitetna vina natjecala su se za medalje i prva mjesta, a najbolje je proglašavao stručni žiri koji su činili renomirani enolozi i stručnjaci za proizvodnju vina.


Propulzivno gospodarsko područje


Prezentacija i promocija vina i vinarstva na području Zadarske županije i Sjeverne Dalmacije glavni je cilj “Vinfesta”. A vinari to čine kroz zajednički nastup na tržištu, zadružno udruživanje i promociju putem turizma.


Gradonačelnik Benkovca Tomislav Bulić u ime domaćina “Vinfesta” naglasio je kako se vinska priča u Benkovcu nastavlja dalje s još boljim i kvalitetnijim proizvodima.


– Sorte pokazuju sve veći potencijal i iskoristivost u našim prostorno – vremenskim uvjetima, kazao je Bulić.Mnogobrojni ravnokotarski vinari nadaju se da će zajedničkim radom, prodajom i prezentacijom na tržištu postići još bolju vidljivost zadarskih vina. Promocija regije kao eno – gastronomske oaze svakako pripomaže tom cilju, jer turizam je ipak najveći gospodarski katalizatpr naše regije i pogonsko gorivo daljnjeg razvoja i ulaganja u kvaliteti.


Župan Božidar Longin s delegacijom je posjetio “Vinfest”, istaknuvši kako su u Ravnim kotarima poljoprivreda i turizam čvrsto povezani, gradeći tako kvalitetnu eno – gastronomsku priču.


– Vi ste puno puta osvjetlali obraz našoj županiji. Zato čestitam nagrađenima i svima koji uspjehe naše regije pronose po cijelom svijetu. Raditi dobra vina naša je ljubav i tradicija, naglasio je župan Longin.