Nedjelja, 14. srpnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

26 C°

VATRENI BRANIČ

KORIJENIMA VATRENIH (1) Posjetili smo Gvardiolov voljeni Novigrad: 'Ostao je svoj. Bog mu je dao talent...'

Autor: Nina Vigan

14.06.2024. 08:29
KORIJENIMA VATRENIH (1) Posjetili smo Gvardiolov voljeni Novigrad: 'Ostao je svoj. Bog mu je dao talent...'

Foto: LUKA JELIČIĆNovigrad je malo ribarsko mjesto, duboko uvučeno u zaljev Novigradskog mora nad kojim se nadvila povijesna tvrđava Fortica, a s koje puca pogled na zelenilo šume, plavetnilo mora i niz kamenih kuća, stepenica i skrivenih kutaka obale. Novigrad je mjesto bogato povijesnom i kulturnom baštinom, mjesto gdje su najukusnije dagnje, ali i mjesto koje je Vatrenima dalo najboljeg braniča u povijesti nogometa, Joška Gvardiola.


Ponos svoga mjesta


Iako je odrastao u Zagrebu, a svoju nogometnu karijeru započeo u NK Trešnjevci i NK Dinamu, Gvardiol je ponos ovog malog dalmatinskog mjesta koje posjećuje kad god stigne. S obzirom na to da je pred nama Europsko prvenstvo, a za početak nas čeka utakmica sa Španjolskom, uputili smo se u Joškov drugi dom da saznamo kako se u Novigradu pripremaju za prvenstvo.


U Novigradu sve se odvija na rivi gdje smo odmah ujutro susreli vesele sugovornike koji su imali samo riječi hvale za vatrenog dečka iz njihova mjesta. Mnogi od njih Gvardiola znaju od malih nogu, kad je s ocem dolazio u Novigrad i igrao nogomet s vršnjacima na malom i velikom igralištu, ili pak na ulici.
Naš prvi sugovornik, Tomislav Sinovčić, kazao nam je kako nam je najbolje da idemo u mjesto gdje se okupljaju nogometni znalci, kafić Noškić u kojem se uvijek organizira gledanje, gdje će kako kaže, biti ludnica. Sinovčić će, pak, doma gledati utakmicu, a naravno, najviše će pratiti Joškovu igru.


– On je naš, naš Novigrađanin. O njemu ne treba puno govoriti, mogu reći samo najbolje, a poznajemo se jer mi je stara kuća blizu tamo di mu je i otac. Mislim da će sad na ovom prvenstvu, kao i uvijek dati sve od sebe, sve što misli i zna. Joško bi preko ljeta došao tu kod dida i babe, igrao je kao mali tu s djecom nogomet, a sad dođe koliko more, kazao je Sinovčić s kojim se složio i njegov sumještanin Vice koji je s nama progovorio par riječi dok je praznio vodu iz broda nakon sinoćnje nevere.


FOTO: IGOR KRALJ/PIXSELL


Ostao skroman


– On je tu uvijek dolazio kad je ljeto, tu kod nas. Sve to što se dogodilo zadnjih godina, njega nije apsolutno ništa promijenilo. Stvarno je ostao svoj, iznenađujuće skroman je ostao s obzirom na sve, kazao nam je Vice dok nam je ususret dolazio njegov prijatelj Lovre.


– S Joškom sam se prije družio, kad smo bili mlađi i dobar je stvarno, bit će to dobro sve na kraju. Nadamo se dobrom rezultatu, gledat ćemo tamo u kafiću, a ako ne bude dobro – bit će tuge. Mislim da bi se mogli probiti do nekog dobrog rezultata, iako ne pratim previše nogomet. Samo kad je ovako nešto aktualnije, kazao nam je Lovre koji će utakmice pratiti u već spomenutom kafiću, a s broda nam je Vice doviknuo kako je Gvardiol zbilja jedan dobar i skroman dečko koji je samo par godina prije prodavao kuhane kukuruze.


– On vam je prije, kad bi došao na ljeto, kukuruze prodavao tamo u onoj sandolini na Boba Marleyja. On je išao u njoj s frižiderom i prodavao kukuruze za jednog mog prijatelja. To je bilo prije sigurno šest ili sedam godina. To je njemu bio kao neki ljetni posao. A vidi ga sad – prava svjetska zvijezda, ispričao nam je Vice našalivši se da bi mu posao s kukuruzima, ako onda nije, sigurno dobro išao sada, pokazujući nam prema drugoj strani obale gdje je stajao brodić.


Podsjetimo kako je Gvardiol prošlo ljeto postao član engleskog prvaka Manchester Cityja, koji je za njegove usluge izdvojio čak 92 milijuna eura. Na Etihad je stigao iz RB Leipziga, a danas je standardni član hrvatske reprezentacije, za koju je debitirao 2021. godine, tik prije Europskog prvenstva. Odličnim igrama brzo se nametnuo Zlatku Daliću, koji bez njega ne može zamisliti prvih 11 Vatrenih. Gvardiol je bio jedan od najzaslužnijih za osvajanje svjetske bronce u Katru, nevjerojatnom igrom privukao je pažnju europske nogometne javnosti, stoga su ga mnogi stručnjaci svrstavali među najbolje igrače turnira.


Lovre, Foto: Luka Jeličić


Ne zanimaju ga milijuni…


Osim sa Španjolskom, naše Vatrene u Njemačkoj čeka utakmica s Albanijom i s Italijom. Kako kažu analitičari, teška skupina.


– Dobri su ovi naši, al dobri su i ovi drugi, pa će to sve skupa biti teško. Joško je sigurno spreman, dolazi iz normalne i skromne obitelji. I znate, neće se to promijeniti, to vam je takvoga kova čeljade. Bog mu je dao talent, smiren je, dobar i to je jednostavno čudo. Njega nit ne interesira koliko ima milijuna, to ti njega nije briga, ni njega ni ćaću mu. On je sad cijeli u nogometu, pogotovo sad u reprezentaciji, odradit će to, kako bog zapovida. Tako dite bi svak poželio, ne što se tiče nogometa nego njega samog, kazao nam je jedan Novigrađanin koji je ipak želio ostati anoniman.


Za kraj našeg boravka u Novigradu, skrili smo se od nove nevere u Noškić gdje smo susreli voditelja kafića, koji se već pripremio za organizirano gledanje utakmica.


– Očekujemo da ćemo dogurati što dalje, da neku medaljicu osvojimo i radimo doček jer smo izgleda dobri u tome. Mislim da je Gvardiol još bolji nego što je bio, pa se nadamo da ćemo ga opet imati priliku dočekati u našem mjestu, kazao je Dražen, svima znan kao Cimbro dodavši da je Novigrad mjesto koje voli sport i sportske događaje, što dokazuje i prošlogodišnja proslava stogodišnjice njihova nogometnog kluba.


Tomislav Sinovčić, Foto: Luka Jeličić


Dražen Cimbra, Foto: Luka Jeličić