Četvrtak, 18. srpnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

32 C°

državni tajnik

Josip Bilaver: U novom mandatu značajno ćemo ulagati u željeznice i ceste

Autor: Iva Bucić/Sponzorirani sadržaj

12.04.2024. 08:00
Josip Bilaver: U novom mandatu značajno ćemo ulagati u željeznice i ceste

Foto: Luka Jeličić

Sumirajući mandat na isteku, Josip Bilaver, državni tajnik u Ministarstvu mora, prometa i infrastrukture (MMPI) i 5. na HDZ-ovoj listi u IX. izbornoj jedinici ističe da je posebno ponosan na dosad neviđeni val ulaganja u lučku infrastrukturu, no ističe pri tom da se ubrzano radi i na pripremi željezničkih projekata.


Zamah u željezničkom prometu


– Posebno sam ponosan na obnovu zadarske rive, na izgradnju mnogih luka, prije svega Luke Tkon i Sali, ali i svih lučica, riva, šetnica i plaža koje smo obnovili i kroz nacionalna sredstva. Mi smo taj program nazvali Renesansa na našoj obali i provodili smo je uz potporu premijera Andreja Plenkovića, sažima Bilaver.


Samo kroz nacionalna sredstva, lučkim upravama od 2016. do 2023. godine dodijeljeno je preko 77 milijuna eura, dok je Županijskoj lučkoj upravi Zadar u navedenom periodu dodijeljeno preko 9,8 milijuna eura. Za nadolazeći period Bilaver najavljuje izgradnju komunalnih luka Bregdetti, Biograd, Sveti Filip i Jakov, Vrsi, Kožino i Diklo.


Osim vala ulaganja u lučku infrastrukturu, Bilaver najavljuje zamah i u željezničkom prometu. Prije dva tjedna otvorene su, tako, ponude za obnovu pruge od Knina do Zadra, a istovremeno se očekuje skoro ishođenje lokacijske dozvole za izgradnju tunela iznad Bibinja i Sukošana.– Duljina tog tunela bit će 2,8 kilometara i do kraja godine bi trebali dobiti lokacijsku dozvolu, nakon čega kreće projektiranje i početak građevinskih radova. Na taj način željeznički promet neće prolaziti kroz središte Sukošana i Bibinja. Projekt rekonstrukcije pruge omogućit će daljnji razvoj Luke Zadar, samim time i jači gospodarski razvoj Zadra i Zadarske županije, ali i ponovnu uspostavu putničkog željezničkog prometa, koji je bio u prekidu preko deset godina, ističe Bilaver.


U Zračnu luku Zadar također su dosad investirana značajna sredstva za proširenje stajanke i izgradnju elektronaponskih ćelija, a u nadolazećem periodu u planu je proširenje putničkog terminala i produljenje piste, što bi trebalo omogućiti Zračnoj luci da prihvaća interkontinentalne zrakoplove.


Ostvarili više od obećanog


– U konačnici je cilj željeznički povezati Zračnu luku s centrom grada, pri čemu bi Zadar bio prvi grad u Hrvatskoj i široj okolici s takvom razinom prometne povezanosti. To je sjajna vijest za sve one koji dolaze u Zadar, ali jako puno znači i za imidž grada Zadra kao prometnog čvorišta ovog dijela Hrvatske, kazuje Bilaver.


Osim u željeznički i zračni promet, značajna se ulaganja očekuju i u segmentu cestovnog prometa, a jedan od ključnih i dugoiščekivanih projekata je izgradnja četverotračne ceste od Zadra 1 do Zadra.


– Krenuli smo u izradu projektnog rješenja, prva trasa od Zadra do Murvice vrlo bi brzo trebala krenuti u raspisivanje javnog natječaja. Cesta će slijediti postojeću rutu, a trenutno se traže najbolja rješenja za najuže dijelove u Poličniku, tumači Bilaver.


– Očekujemo pobjedu na temelju svih dosadašnjih postignuća Vlade Andreja Plenkovića i na temelju partnerskog odnosa koji imamo s građanima. Mi smo pokazali da ostvarujemo i više od onoga što smo obećali na prijašnjim parlamentarnim izborima, tako će biti i u novom mandatu, zaključuje Bilaver i građane još jednom poziva da izađu na parlamentarne izbore zakazane za srijedu, 17. travnja, i daju svoj glas HDZ-u.