Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

biograd na moru

Jeličić: Naš cilj je cjelogodišnji turizam za koji imamo veliki potencijal

Autor: Nikolina Lucić

10.01.2023. 10:25
Jeličić: Naš cilj je cjelogodišnji turizam za koji imamo veliki potencijal

Foto: TZ BiogradGodinu iza nas obilježili su mnogi turistički rekordi. Jenjavanjem pandemije koronavirusa turisti su se ponovno vratili na našu obalu, koja je ponovno nalikovala sezonama prije pandemije. Provjerili smo stoga kakva je godina iza turističkih djelatnika Biograda na Moru, gdje je prošle godine ostvareno 215.328 dolazaka, dok je broj noćenja bio 1.298.168.


– Kad usporedimo s prošlom godinom radi se o povećanju nekih za nekih 30 posto. Usporedimo li 2022. godinu s rekordnom 2019. broj noćenja se sasvim približio tim podacima, odnosno 2022. godine ih je ostvareno pet posto manje nego 2019. godine.


Jedan od glavnih ciljeva naše Turističke zajednice težnja je da se sezona proširi na cijelu godinu, odnosno da se riješi problem sezonalnosti koji je još uvijek dosta izražen. Potencijal je veliki, a to najbolje pokazuju dvije naše marine koje nautičari posjećuju cijele godine i koji se uvijek rado vraćaju u našu destinaciju bilo da sudjeluju u nekoj od brojnih regata ili samo kako bi uživali u prirodi i jedinstvenom okruženju koje mi na Jadranu imamo.
Nautički turizam je jedan od hrvatskih imidž proizvoda i naglašava najljepše što Hrvatska ima, kazala nam je Nives Jeličić, direktorica TZ grada Biograd na Moru i dodala kako je prošle godine, nakon što je jenjala pandemija, sezona počela ranije jer je već za Uskrs Biograd bio dobro popunjen, a za vrijeme popularne manifestacije »Slovenski vikend«, koja se održava za vrijeme prvosvibanjskih praznika, grad je bio pun turista.


– Ljetna sezona bila je i bolja od očekivanog jer smo se približili rekordnoj 2019. godini. Sezonu uobičajeno završavamo manifestacijom Biograd Boat Show u listopadu. BBS je najveći hrvatski i srednjoeuropski sajam na moru, a organizator je hotelska kuća Ilirija. Mi smo sezonom 2022. jako zadovoljni, a nadamo se još boljoj ove godine, poručila je Jeličić, dodavši kako su prošlu godinu ispratili uz grupu Cambi i Matiju Cveka.


– Više od tisuću gostiju u Novu je godinu uplovilo uz dobre zvuke domaće glazbe. Gosti su bili smješteni i kod privatnih iznajmljivača, ali najviše noćenja ostvareno je u hotelskom smještaju jer je hotelska kuća Ilirija d.d. imala organiziran doček u svojim hotelima.


U zimskom smo periodu primijetili značajno povećanje u turističkom prometu za razliku od ostalih godina. Tomu je zasigurno doprinijelo lijepo i neuobičajeno toplo vrijeme za ovo doba godine. Rekli bi da je nedostatak otvorenih ugostiteljskih objekata tijekom zimskog perioda veći problem jer turistima koji dođu ponuda je dosta škrta, zaključila je Jeličić.