Srijeda, 24. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

9 C°

Tkon

JEDINSTVENA MANIFESTACIJA Veliki broj sudionika na Škrapingu, trčao i jedan ministar

Autor: Vesna Benić

03.03.2024. 10:17
JEDINSTVENA MANIFESTACIJA Veliki broj sudionika na Škrapingu, trčao i jedan ministar

Foto: Vesna Benić



U Tkonu na otoku Pašmanu ovog vikenda održana je turističko-športska manifestacija Škraping 2024., jedinstvena međunarodna treking utrka po oštrom otočnom kamenju koja spada u vrstu ekstremnih sportova. Kao i svake godine održava se tijekom ožujka, a na manifestaciju se odazvao veliki broj posjetitelja i sportaša koji su došli iz susjednih i drugih europskih država koji ujedno na taj način neposredno promoviraju otok Pašman i Hrvatsku.


Kako doznajemo od Jelene Ugrinić, direktorice TZO-a Tkon, ovogodišnji program ove internacionalne trail utrke otpočeo je 1. ožujka otvaranjem registracija za natjecatelje u restoranu Sovinje i s putopisnim predavanjem Marija Celinića “Iz dubine u visine – iz Jadranskog podmorja do vrha svijeta”, a u subotu 2.ožujka sa start utrkom Marathon u Ždrelcu.


Vrijedna markica


Svečano otvorenje ovogodišnjeg Škrapinga održano je u Interpretacijskom centru pomorske baštine u Tkonu na kojem je nazočio i Šime Erlić, ministar regionalnoga razvoja i fondova EU koji se nakon uvodnog nastupa KUU-a Kunjke obratio nazočnima i pozdravio sve prisutne.




– Ideja i intencija Vlade i Ministarstva je da upravo stojimo tu uz vas, da promoviramo ove proizvode otoka jer nema većeg blaga od naših otoka, a zasigurno najveći i najbolji promotori su upravo otočni proizvođači. Svaka čast vašem trudu i odricanju.



Ovo što danas ovdje možemo vidjeti plod je vaših ruku i ja vam uistinu na tome zahvaljujem. Hrvatski otočni proizvodi su nešto što mi promoviramo od 2014. godine izdavanjem markice HOP.


Preko 200 proizvoda je danas ovdje u katalogu i meni je drago kao ministru da postoji i daljnji interes proizvođača s otoka i da se povećava broj onih koji su željni dobiti ovu uistinu vrijednu markicu, a koja označava vrhunsku izvornu kvalitetu, koja promovira otok i naš kraj, a to je ono što želimo vidjeti i u budućnosti, rekao je Erlić te dodao kako proizvodi vrhunske kvalitete privlače pažnju turista iz cijelog svijeta.


– Koristim priliku čestitati i tkonskom TZ-u te Općini Tkon na ovoj znakovitoj manifestaciji koja se kontinuirano održava od 2006.godine. Ovdje je sa mnom i Spomenka Đurić državna tajnica Ministarstva regionalnog razvoja kojoj su u nadležnosti upravo otoci i drago mi je da smo danas na Škrapingu na kojem su se spojile ove dvije izvrsne manifestacije, izlaganje otočnih proizvoda s isto tako jednom atraktivnom manifestacijom koja privlači veliki broj ljudi, a to je Škraping, naglasio je Erlić.


Nakit s Ugljana


Moderatorica program bila je Branka Pelicarić koja je nakon pozdravnog govora ministra Šime Erlića pozvala sve prisutne na obilazak Sajma otočnih proizvoda i istaknula kako će se potom održati zagrijavanje i otvaranje utrka challenger, active i light.



I Anđelko Palaškov, načelnik Općine Tkon opravdano je bio zadovoljan ovogodišnjim Škrapingom i izjavio je kako je ovo jedan uistinu veliki događaj u zimskom periodu za Općinu Tkon, a krajnji rezultat je promocija sporta i turistička promidžba otoka te vrednovanje i očuvanje prirodne i kulturne baštine.


– Sajam je pun kao i uvijek, 28 izlagača sa svih hrvatskih otoka s oko 200 proizvoda i stvarno smo zadovoljni. Tisuću je natjecatelja i znači da su sva naša očekivanja ispunjena, naglasio je Palaškov dok je Jelena Ugrinić dodala kako se posjetiteljima Škrapinga nudi i domaća gastronomska ponuda te kvalitetan smještaj.


– Ponosna sam jer je Škraping nositelj prestižne oznake “Hrvatski otočni proizvod”. Škraping je postao otoku prozor u svijet, istaknula je Ugrinić.


Prilikom obilaska 13. Sajma otočkih proizvoda, razgovarali smo o utiscima i s nekim od izlagača i to s Aleksandrom Šiparijom s otoka Ugljana. Ona izrađuje nakit od maslinovog drveta i epoksidne smole.


– Prvi put sam se prijavila na sajam, vrlo sam zadovoljna, divna je organizacija. Imamo svi dobre proizvode, izjavila je Šiparija dok nam je gošća sajma Ivana Haberle kazala kako joj je velika čast biti na ovom sajmu s obzirom da dolazi s kopna.



I turistički karakter


Nakon zagrijavanja počelo je otvaranje utrka marathon (ultra) – za iskusne sportaše od oko 45 km, challenger – za rekreativce koji su voljni testirati svoje fizičke sposobnosti od oko 25 km, active (đir) – za sve željne čistog zraka, predivne prirode, kristalno bistrog mora i veličanstvenog pogleda na kornatski arhipelag od ook 12 km, light (obiteljska) – za sve koji planiraju provesti Škraping u druženju i ugodnoj šetnji u prirodi od oko 6 km.


Utrci se priključio i ministar Erlić, a na upit je li spreman kazao nam je kako se nije baš puno spremao tako da se odlučio na lakšu dionicu.


Prilikom utrke natjecatelji prolaze zadanim kontrolnim točkama pored atraktivnih lokaliteta otoka Pašmana te na taj način Škraping osim sportskog poprima i turistički karakter u smislu upoznavanja sadržaja otoka i turističke promidžbe Hrvatske kao destinacije za aktivni odmor.


Navečer su proglašeni pobjednici utrka te podijeljene zahvalnice svim sudionicima Sajma.