Petak, 21. lipnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

32 C°

DOK TRAJE NATJEČAJ

JAVNA PODRŠKA OTOČANA 'Željeli bismo da pročelnik Pinčić ostane na svojoj funkciji'

Autor: Nina Vigan

10.05.2024. 07:00
JAVNA PODRŠKA OTOČANA 'Željeli bismo da pročelnik Pinčić ostane na svojoj funkciji'

Foto: Arhiva ZLNa mrežnim stranicama Grada Zadra, objavljena su dva natječaja. Jedan za imenovanje pročelnika Upravnog odjela za gospodarstvo, obrtništvo i razvitak otoka Grada Zadra, dužnost koju trenutno obnaša v.d. pročelnik Mate Pinčić, te drugi natječaj za imenovanje pročelnika Upravnog odjela za odgoj i školstvo, a zasad je na toj poziciji također v.d. pročelnik, Joso Nekić.


Potpisi na Premudi


Što se tiče natječaja za mjesto pročelnika Pinčića, ovih dana u javnosti se moglo čuti kako neki građani žele da on i dalje ostane na toj poziciji. S obzirom na to da je Pinčić od strane otočana prepoznat kao vrijedan pročelnik koji brine o otocima, predstavnici mjesnih odbora i stanovnici zadarskih otoka odlučili su mu javno pružiti podršku u nadi da će pročelnik nastaviti obnašati svoju funkciju, objasnila nam je Diana Klanac, predsjednica MO-a Silba.


– Željeli bismo, ako je ikako moguće, da pročelnik Pinčić ostane na svojoj funkciji. Otkad je došao na tu funkciju, on je za otoke pokazao interes i volju za suradnjom, kazala je Klanac dodavši da ne ulaze u procedure natječaja i protokole, već samo žele dati potporu i izraziti zadovoljstvo s pročelnikom.

– Čovjek je pokazao interes za otoke, što do sad od svih pročelnika nismo doživjeli i jako smo ugodno bili iznenađeni radi njegove brige za otoke, a to je nama jako važno jer na kopnu nitko ne zna kako je nama na otoku živjeti. Nije isto biti mjesni odbor negdje na otoku i negdje na kopnu.


To su dvije ogromne razlike. Kontaktirala sam sa svim mjesnim odborima otoka i svi se slažu da je on čovjek s kojim se može razgovarati. Ovo je izraz potpore pročelniku, nije peticija, iako su, primjerice, na Premudi, kako nema mjesnog odbora već jako dugo vremena i kako nema ni predstavnika, mještani skupili potpise kojima žele iskazati potporu pročelniku, objasnila je Klanac.


Grad bi mogao bolje


Zdenko Simičić, predsjednik MO-a Mala Rava, kazao nam je kako žele dati potporu pročelniku jer su s njim dosad imali dobru komunikaciju.


– Mi smo najviše kontaktirali s gospodinom Pinčićem, tako da je on bio taj koji je bio spoj između nas i Grada. Međutim, Grad se prema otocima odnosi loše. Mjesni odbor Mala Rava, mjesto koje ima trideset ljudi, ima isti status kao i recimo MO Poluotok Zadar.O Poluotoku brine država, Grad Zadar, Zadarska Županija i Europa, a na otocima ako ne napišete neku inicijativu, teško se može nešto dogoditi. Osnovni problem je taj što nas otočana nema u svemu tome. Pinčić je prema nama korektan, dajemo mu potporu, ali općenito Grad loše brine o svojim otocima. Ne mogu gradski mjesni odbori i otočni biti u istom statusu, to se mora mijenjati, kazao je Simičić.


Spomenuti natječaji već su jednom bili objavljeni, ali i poništeni u siječnju. Razlog poništavanja natječaja je bila blokada proračuna, odnosno nemogućnost povećavanja broja zaposlenika u odnosu na prošlu godinu, zbog uvođenja tehničkog proračuna.


Kako nam je potvrdio Ante Ćurković, pročelnik Ureda gradonačelnika, u međuvremenu se broj zaposlenih smanjio te će se ovim zapošljavanjem ostati u kvoti.


– Ostvarile su se zakonske pretpostavke za pokretanje postupka natječaja, s obzirom na to da je dvoje djelatnika napustilo službu i da se tim zapošljavanjem neće povećati ukupan broj zaposlenih. Što se tiče inicijative otočana, stav je da takva ili slična inicijativa ni na koji način ne smije utjecati na ishod samog natječaja. Svi koji udovoljavaju uvjetima natječaja imaju jednako pravo pristupa tom natječaju, a moramo naglasiti da je rok prijave produljen na 15 dana kako bi na taj način dobili što veći interes, kazao je Ćurković.