Nedjelja, 10. prosinca 2023

Weather icon

Vrijeme danas

9 C°

KAD SAM BIO DJEČAk

Izložba koja otkriva manje poznate zanimljivosti o Nikoli Tesli

Autor: Iva Bucić

08.06.2023. 21:53
Izložba koja otkriva manje poznate zanimljivosti o Nikoli Tesli

Foto: Osobna arhivaU izložbenim prostorijama Zavičajnog muzeja Obrovac otvorena je izložba »Kad sam bio dječak«, koja na zanimljiv način otkriva manje poznate zanimljivosti o rodnom kraju Nikole Tesle, njegovoj obitelji i anegdotama iz djetinjstva.


– Diljem svijeta datum 10. srpnja poznat je kao rođendan genija, ali mi donosimo detaljan slijed događaja te olujne srpanjske noći 1856. kada je Teslina majka rekla: »Rodilo se dijete svjetla«, otkriva nam Josipa Starčević Prpić, koautorica izložbe i koordinatorica za promotivne aktivnosti u Memorijalnom centru Nikola Tesla: »Izložba ‘Kad sam bio dječak’ ispričana je kroz 13 roll upova koji donose manje poznate detalje iz djetinjstva koji su formirali Teslu kakvog danas poznajemo.«


Teslino djetinjstvo u Smiljanu


Na izložbi koju su organizirali Zavičajni muzej Pučkog otvorenog učilišta Obrovac i Muzej Like Gospić posjetitelji se uz tekst i fotografije na 13 samostojećih dvojezičnih plakata na hrvatskom i engleskom jeziku te šest samostojećih panela u animalnom obliku mogu upoznati s Teslinim djetinjstvom, školovanjem i prvim istraživačkim vizijama i snovima koje je snivao u rodnom Smiljanu.
Uz prve istraživačke korake, izložba također donosi priče o značajnim osobama i anegdotama iz Teslina života, pružajući cjelovit uvid u bogatu povijest i nasljeđe ovog velikog znanstvenika.


– Paneli u animalnom obliku navest će vas na zaključak gdje i kako su zaiskrile prve spoznaje – kasnije epohalna otkrića. Također, izložba nam donosi priču o društvenim, vjerskim, političkim prilikama, odnosno povijest mu rodnog kraja; saznat ćete više o podrijetlu obitelji Tesla koja je stremila duhovnim vrijednostima i obrazovanju te ostavila dubok trag u odrastanju mladog Tesle, kazuje Starčević Prpić i dodaje:– Izložba je namijenjena svim uzrastima i obuhvaća sva životna područja znanstvenika s naglaskom na djetinjstvo koje je svakako zaslužno za njegovu, kasnije dosegnutu veličinu.


Izložba autorica Josipe Starčević Prpić, Ivane Starčević i Ane-Marije Šolaja prvotno je bila zakazana za 16. svibnja, na Međunarodni dan muzeja, no zbog izlijevanja rijeke Zrmanje otvorenje je odgođeno, a u konačnici ga je u utorak otvorio tajnik Grada Obrovca Slobodan Jurjević izražavajući zadovoljstvo što će se posjetitelji moći upoznati s najranijim razdobljem života Nikole Tesle.


Ravnateljica Muzeja Like, Tatjana Kolak, izrazila je na otvorenju zadovoljstvo suradnjom sa Zavičajnim muzejom Obrovac koji djeluje unutar Pučkog otvorenog učilišta, kao i gostovanjima koja je ova izložba dosad imala promovirajući tako svjetskog genija ličkog porijekla. Naime, izložba »Kad sam bio dječak« nastala je prije tri godine, a prije Obrovca gostovala je u slovenskoj Gorici te u Zagrebu.


Nikola Tesla kao simbol uspjeha


– Nikola Tesla jest sinonim za inovacije i najbolji primjer kako vođeni znanjem, instinktom i upornošću možemo postići zadani cilj bez obzira na prepreke, rekla je Starčević Prpić:


– Njegov životni put nije samo saga o uspjehu čovjeka iz daleke male zemlje u moćnoj Americi, nego i priča o idealistu i humanistu ispred svog vremena, koji je iznad svega bio poznat po vizijama i težnjama da iskorijeni ratove i očuva prirodne resurse.


Tesla je mnogo vremena provodio u prirodi, a spoznaje koje je stekao opažajući prirodne pojave pomogle su mu u kasnijoj realizaciji izuma koji su značajno oblikovali svijet kakav danas poznajemo.Njegove doticaje s prirodom autorice izložbe prikazale su kroz priče o hruštevima, žabama, vranama, guskama, a izložbom se osvrću i na crnog mačka koji je slavnog znanstvenika zainteresirao za elektricitet i bijelu golubicu s kojom se zbližio na prozoru hotela New Yorker.


– Tesla je u Smiljanu dobio svoju inspiraciju, prirodu, ona mu je služila kao mjera, model, učitelj i uzor. Znatiželjom djeteta, pronicljivošću genija promatrao je njezine pojave, a ona mu je davala jasne odgovore. Priroda je jedan savršen izum. Tesla je svoje biće i postignuće smatrao neraskidivim dijelom te iste jezgre Svemira, govori Starčević Prpić.


Izložba posvećena jednom od najvećih izumitelja, elektrotehničara i fizičara 20. stoljeća može se razgledati sve do 30. lipnja 2023. godine, do kada posjetitelji u Zavičajnom muzeju Obrovac imaju priliku otkriti manje poznate aspekte Teslinog djetinjstva i njegovih prvih istraživačkih koraka koji su kasnije promijenili svijet.


Nakon Gorice, Zagreba i Obrovca, Starčević Prpić kaže da s izložbom sigurno nastavljaju i dalje:


– Često volim istaknuti Teslinu rečenicu upućenu investicijskom bankaru J. P. Morganu, koji je odustao od financiranja zamišljenog Teslinog sustava za bežični prijenos na Long Islandu – Vi ste velik čovjek ali Vaše djelo je prolazno, a moje je vječno!