Subota, 22. lipnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

31 C°

odblokirane financije

Izglasan virski proračun za 2024. u iznosu od 16,5 milijuna eura

Autor: Iva Bucić

20.12.2023. 20:08
Izglasan virski proračun za 2024. u iznosu od 16,5 milijuna eura


Nakon skoro godinu dana blokade, na 15. sjednici Općinskog vijeća Vira konačno je izglasan proračun za ovu, kao i sljedeću godinu. Ovogodišnji proračun težak je 9,9 milijuna eura, a za 2024. proračun iznosi 16,5 milijuna eura.


Od ukupno 13 vijećnika, sjednici je nazočilo jedino sedam vijećnika novoformirane većine, koji su, osim dva proračuna, izglasali smjenu čelnih ljudi u Općinskom vijeću i isplatu raznih materijalnih potora, uključujući pomoć za novorođenčad koja se kreće u rasponu od dvije tisuće eura za prvo dijete do 26 tisuća eura za peto dijete.


Sedmero vijećnika: Antonio Vučetić, Rajko Radović, Goran Vicković, Igor Blažević, Ivana Radović, Srđan Liverić i Jadranka Okreša, na čiju je inicijativu načelnik Marino Radović sazvao sjednicu Općinskog vijeća, izglasalo je smjenu predsjednika OV-a Josipa Bašića i na njegovu poziciju imenovalo Antonija Vučetića, koji je tu funkciju obnašao i ranije, sve dok načelnik Radović lani nije izgubio većinu.


Smjene i imenovanja
– Na meni je da opravdam vaše povjerenje. Nadam se dobroj i produktivnoj suradnji jer moramo opravdati povjerenje naših mještana. Oni su dali povjerenje trinaestorici vijećnika da se bore za njihov interes, a ne paralizu općinskog sustava, kazao je Vučetić, novi predsjednik Općinskog vijeća.


Naime, proračun Općine Vir čitavu je godinu bio u blokadi, a s tehničkim proračunom nije bilo moguće niti realizirati infrastrukturne projekte niti isplatiti potpore socijalnim kategorijama stanovništva, umirovljenicima, djeci i mladima.


Vučetić je zato istaknuo da je posljednja godina dana izgubljena na štetu građana i dodao da uvijek postoji tisuće oprečnih mišljenja, što je normalno u demokraciji, ali svi u konačnici u Vijeću trebaju imati zajednički interes, a to je raditi na poboljšanju kvalitete života i razvoju mjesta.Osim predsjednika, na sjednici je imenovano i dvoje novih potpredsjednika Vijeća, Rajko Radović i Jadranka Okreša, umjesto Vesele Vučetić i Veseljka Orlića, koji su smijenjeni, kako se ističe, zbog opstruiranja rada i nanošenja štete ugledu Vijeća.


Proračuni i božićnice


Nakon smjena i imenovanja, Vijeće je usvojilo proračune za 2023. i 2024. godinu, s pripadajućim programima, analizama, planovima, smjernicama i projekcijama.


– Proračun za 2024. godinu je razvojni proračun, a poseban naglasak je na socijalnom aspektu, odnosno pomoći najugroženijim stanovnicima. Druga je komponenta nastavak razvoja infrastrukture. Nastavljamo s izgradnjom i asfaltiranje cesta, javnom rasvjetom i našim projektom stoljeća, a to je izgradnja vodovodizacije i kanalizacijskog sustava otoka, kazao je načelnik Radović.


Istaknuo je da je gotovo milijarda kuna osigurana za učešće Općine u tom projektu, no još nije poznato koliki će točno postotak Općina morati osigurati za relaizaciju projekta. Osim toga, značajna su sredstva u proračunu namijenjena i za otkup zemljišta za školu, vrtić i dvoranu.


Nakon izglasavanja proračuna, vijećnici su podržali odluke o financiranju nabave školske opreme za učenike osnovnih i srednjih škola u iznosu od 350 eura, isplatu božićnica i uskrsnica za umirovljenike, nezaposlene, korisnike Centra socijalnu skrb i osobe starije od 65 godina u iznosu 600 eura, koji se odnose na čitavu godinu. Konkretno 200 eura isplaćivat će se za božićnicu, 200 za uskrsnicu, 100 eura za grijanje i 100 eura za dovoz pitke vode.


Demografska mjera


Vijećnici su uz to podržali isplatu pomoći za opremu za novorođenčad u iznosu od 2.000 eura za prvo dijete, 3.500 za drugo dijete, za treće dijete 6.500 eura, 13.000 eura za četvrto dijete i za peto 26.000 eura.


– Ova se odluka donosi već 20 godina i uvijek je Općina Vir prednjačila po iznosima. Rezultati se vide prije svega po porastu broja osnovnoškolaca. Vir je početkom 2000-tih otok pred izumiranjem, a danas imamo oko četiri tisuće stanovnika, kazao je Radović.


Posljednja izglasana točka dnevnog reda bila je odluka o zabrani i ograničenju zemljanih radova i radova na izgradnji konstrukcije građevina za vrijeme turističke sezone, u periodu od 15. lipnja do 15. rujna.