Nedjelja, 19. svibnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

NAČELNIK POSEDARJA

Ivica Klanac: 'Miniraju nam projekt Posedarske rivijere, ali ne posustajemo...'

Autor: Nina Vigan

30.01.2024. 09:07
Ivica Klanac: 'Miniraju nam projekt Posedarske rivijere, ali ne posustajemo...'

Foto: MISLAV KLANAC, Ivica KlanacOpćina Posedarje nedavno je objavila, a zatim i poništila natječaj za prodaju 170 tisuća kvadratnih metara građevinskog zemljišta u turističkoj zoni Posedarje – Svrdlac, Ivandić. Riječ je o terenu na kojem je još 2009. godine trebao biti proveden Rivijera projekt, koji je trebao biti prva greenfield investicija u Hrvatskoj u kojem je bila planirana izgradnja elitnog turističkog naselja. Prodaja građevinskog zemljišta od nedavno je opet u centru pažnje javnosti nakon što je predsjednik županijskog HSP-a Mate Lukić poslao priopćenje o utjecaju izgradnje hotela i vila na Novigradsko more, a posredno i na male iznajmljivače u općini.


Planovi i kvadrati…


O prodaji zemljišta i izgradnji ovog elitnog turističkog naselja razgovarali smo s načelnikom Općine, Ivicom Klancem, s kojim smo se susreli u Posedarju u trenutku kada je sa suradnicima obilazio radove na rivi, a koji nam je istaknuo kako se radi na razvoju mjesta i općine u kojoj je turizam jedna od najvažnijih djelatnosti. Načelnik nam je objasnio kako je zadaća Općine u ovom trenutku provedba natječaja i osiguravanje infrastrukture, za razliku od nekadašnjeg Rivijera projekta gdje je Općina bila pod ugovorom javno-privatnog partnerstva.


– Prije se prodavalo 430 tisuća kvadrata, sad smo to sveli na 170 tisuća tako da ostane i za buduće generacije. Ovo sad je sasvim dovoljno da se napravi taj hotel, popratni sadržaj i sve ono što investitori planiraju. Stavili smo uvjet da tu mora biti građen hotel s 4 zvjezdice, a hoće li oni graditi i vile s bazenom, to je na njima. Mi prodajemo zemljište u komadu, a naša obveza je samo osigurati infrastrukturu, točnije provesti vodu. Naš jedini trošak je dovesti vodu, struju investitor plaća izravno HEP-u, tako da je to jedina naša uloga, ističe Klanac.

Natječaj za prodaju zemljišta bio je objavljen i poništen u dva navrata, stoga smo upitali načelnika koji su bili razlozi poništavanja.


– Prvi put su neki mještani tražili uvjet da se u nekom roku ishodi uporabna dozvola, stoga smo stavili uvjet od 5 godina da se napravi hotel, na njihov zahtjev.To je bio prvi razlog poništavanja natječaja. Drugi put je bila riječ o procjeni koju su nam isti ti donijeli. Babeli, sudski vještak, procijenio je na 22 eura, što je potvrđeno od Povjerenstava u Županiji. Ti isti mještani su donijeli procjenu od nekih 50 eura. Ali, s obzirom da je ta procjena prema Povjerenstvu bila puna nedostataka i to je bilo odbačeno. Znači procijenjeno je 22 eura, a mi prodajemo za 41,15 eura po kvadratu, skoro duplo više, za 6.999.000,00 eura, istaknuo je Klanac dodavši kako je 170 tisuća kvadrata na prodaju, kako se može graditi na 51 tisuću kvadrata, kako je 10 tisuća predodređeno za hotel, te kako ostaje 41 tisuća na kojima se 450 vila s bazenom o kojima se govori u priopćenju, ni ne mogu izgraditi.


Nema odgađanja


– Nikad nije prodavano za 20 eura. Neka Lukić preda projekt po kojem je vidljivo da je moguće izgraditi 450 vila. Kako to uopće može fizički stati, vila s bazenom bi se po tome trebala raditi na 90 kvadrata zemljišta, ističe Klanac.


– Isto tako, kad kažu kako je tu stvar onečišćenja mora. Po tome, koliko se gradi po obali čitav Jadran bi trebao biti zagađen. Postoji biopročišćivač, eleborat zaštite okoliša. Znači, sve se to da riješiti dok ne dođe kanalizacija. Postoje pročišćivači koji filtriraju i voda koja se preradi koristi se za zalijevanje zelenih povrsina. Bez toga se ni ne može dobiti građevinska dozvola, objašnjava Klanac.


Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture Republike Hrvatske 2009. godine utvrdilo je granice pomorskog dobra na ovoj lokaciji.


– Hoteli i vile ne smiju biti na manje od 100 metara od mora, a popratni sadržaj će se moći širiti do 10 metara od mora. Zainteresiranih investitora ima, ali oni ne čekaju, tako nam je u interesu da se natječaj provede, kazao je Klanac najavivši novi natječaj kroz tjedan ili dva. Klanac također ističe kako više nema odgađanja, kako nema više razloga da se natječaj poništi.


– Sve više ulažemo u turizam. Ovo je nama zadnji vlak za ovu lokaciju, ovakvo pozitivno stanje u turizmu možda neće dugo. Investitori neće biti tu dugo, do 2027. godine treba iskoristiti financijsku omotnicu Europske unije, jer tko zna što nas čeka poslije toga. Već dvadeset godina se sanja o ovoj Rivijeri, a sad kad smo došli do toga da krene neki to »miniraju«. Ovaj projekt će dignuti mjesto i cijeli ovaj kraj, napokon idemo ka onom čemu težimo. Može biti ovako kako je u nedogled, a možemo nešto i napraviti da se napokon razvijamo kako i zaslužuje ovo mjesto, kazao je Klanac.


Foto: Mislav Klanac


Svi će imati koristi


U Posedarju i okolnim mjestima, turizam i prihod od turizma je značajan dodatak za kućni budžet, uz redovne poslove. U priopćenju je Lukić istaknuo kako je gradnja hotela udar na iznajmljivače kompletnog tog dijela županije, stoga smo upitali načelnika za komentar.


– Mještani su većinom pozitivni oko ovog projekta, većinom mi daju podršku. Radimo najbolje za našu općinu, koja će imati više koristi od ovog projekta, točnije od poreza, komunalnih doprinosa i slično. Trenutno provodimo puno projekata i radimo na razvoju općine. Gradnja elitnog hotela neće utjecati na male iznajmljivače, ovdje će dolaziti malo drugačiji gosti, malo bogatiji. Čak postoji opcija golf terena, zemljišta koje je u vlasništvu države, a koje je iznad ovog zemljišta. Od ovog će svi imati koristi, poljoprivrednici i možda mještani koji će se i zaposliti u hotelu. Također, svi će imati pristup sadržajima hotela, što je bitno jer će im biti na raspolaganju teretane, wellness i slično.


Jedna mještanka nam je kazala kako joj se ta ideja i ne sviđa toliko, iz razloga što preferira kako kaže »starinski đir« turizma i smještaja.


– Sve smo pretvorili u neke zgrade, hotele i slično. Sve je to ok, bavimo se time čime se bavimo. Turizam je u punom jeku i to je konkretna vrsta zarade, ali meni se to ne sviđa. Na neki način je to dvojskeli mač, radna mista će se otvoriti, ali možda ćemo biti uskraćeni za slobodu. Slobodu uživanja u netaknutoj prirodi, a na kraju krajeva sve više nepoznatih ljudi nam dolazi u mjesto. Međutim, nije tako crno sve to, ali meni osobno se ne sviđa. Sve nam je postalo biznis, kazala je mještanka.


Premalo rasprave


– Sva ulaganja i razvoj imaju dobre i loše strane. Za sve treba napraviti konkretne analize koliko to utječe na okoliš. Koliko će otpad biti saniran? Malo smo skeptični oko toga, a bitan je i stil gradnje i koliko će se uklopiti u okoliš. U našoj državi štošta se kazalo, a malo toga je izvršeno. U našoj državi, zakoni su tu da se krše, ističe Zlatko dok je njegov prijatelj kaže kako je problem s ovim planom što javnost nije dovoljno sudjelovala u odlučivanju.


– Neovisno što se radi o prosperitetu mjesta, bitno je to da je to prekrupan projekt za tako malo rasprave. O tome treba puno studioznija rasprava na javnoj razini. Trebalo je ljude obavijestiti i drugim kanalima, osim na web stranicama. Doduše, ljude više ni ne zanimaju te teme jer su naviknuli da neće biti onako kako oni žele. Politika se prometnula u jednu igru za profesionalne igrače, ne demokraciju. Nisam ni za, ni protiv gradnje, kaže na kraju mještanin ovog mirnog mjesta na obali Novigradskog mora.


Zlatko, Foto: Mislav Klanac